Berta Sándor

2010-re minden német háztartásban szélessáv?

A német kormány szerdai döntése értelmében másfél éven belül minden településen kell lennie nagy sávszélességű internetnek. A kormány a legutóbbi ülésen hivatalosan is elfogadta az ország szélessávú stratégiáját, amit a gazdasági és technológiai minisztérium dolgozott ki.

A stratégia célja, hogy - nemzetgazdasági, illetve regionálpolitikai okokból - olyan fejlesztési impulzusokat adnak a távközlési piacnak, amelynek köszönhetően 2010-ben már az összes személy és cég szélessávú internetelérésekkel rendelkezhet. A kabinet az informatikai sztráda kiépítésének fontosságát a közúti, vasúti és ellátási hálózatok kialakításához hasonlította.

"Németország teljeskörű internetes lefedettsége és a következő generációs infrastruktúrák kiépítése fontos feltétele a gazdasági növekedéshez való visszatérésnek. Amennyiben minden, a programban résztvevő személy és vállalat, az állam és a tartományok, valamint a települések az erőiknek megfelelően támogatják szélessávú stratégiánk megvalósítását, akkor újra vonzó lesz az innováció, a beruházás és beindulhat a gazdasági növekedés" - jelentette ki Dr. Karl-Theodor zu Guttenberg, gazdasági és technológiai miniszter. A mostani csomag négy konkrét lépést tartalmaz, amelyek egyenként és összességében is hozzájárulhatnak az infrastruktúra-fejlesztéshez és ezáltal egy jobb gazdasági, innovációs környezet megteremtéséhez.

Az első lépés a hálózatok kiépítésének támogatása, a második egy megfelelő frekvenciapolitika kialakítása, a harmadik a gazdasági növekedést biztosító és az innovációt támogató szabályozás kidolgozása, míg a negyedik a pénzügyi támogatás. A német kormány összesen 15 intézkedést tervez. Ezek egyike, hogy a már meglévő rendszereket megnyitják a piac szereplői előtt és felmérik azok teljesítményét, valamint (tovább)fejlesztési lehetőségeit. A rádiós és televíziós műsorszórás digitalizálása miatt felszabaduló frekvenciákat gyakorlatilag teljesen a mobil internetes hálózatok kialakítására használják fel.

"Ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően minden érintettnek lehetősége lesz a hálózatok kiépítésére. Az eltérő technológiák és ajánlatok ellenére a célunk, hogy a tervek megvalósításával minél gyorsabban és hatékonyabban végezzünk" - tette hozzá zu Guttenberg. Ilse Aigner, német élelmezési, mezőgazdasági és fogyasztóvédelmi miniszter leszögezte: az internet ugyan már az emberek életének szerves részévé vált, azonban ma sem részesülhet mindenki a szolgáltatásaiból. A vidéken élőknek is meg kell kapniuk az online információkhoz való hozzáférés esélyét.

A Német Városok és Települések Szövetsége (DSTGB) és a BITKOM szakmai szervezet egyaránt üdvözölte a bejelentést. "Egy teljes lefedettségű internethálózat Németországban körülbelül 250 000 új munkahelyet teremthet, elsősorban a vidéki területeken. Ahhoz, hogy a program sikeresen megvalósulhasson, azonban szükség van a tartományokra és a helyi közösségekre is, hiszen a költségek 90 százalékát az árokásási és építési műveletekkel kapcsolatos kiadások teszik ki. Fontos, hogy a közeljövőben célzottan támogassák ezeket a munkákat" - közölte Gerd Landsberg, a DSTGB ügyvezető igazgatója.

A BITKOM korábbi becslése szerint a program 50 milliárd euróba kerül majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)