Berta Sándor

Deutsche Telekom - egymillió eurós kártérítések?

A német távközlési konszern közel egymillió eurót követel mind egykori vezetőjétől, Kai-Uwe Rickétől, mind a felügyelőtanács volt elnökétől, Klaus Zumwinkeltől. Az összeg mindkét esetben pontosan 994 050,53 euró.

A lépés hátterében az állhat, hogy - még hivatali idejükben - a két szakember nevéhez fűződik annak a megfigyelési akciósorozatnak az elrendelése, amely komoly botrányt okozott és ezzel ártott a cég jó hírnevének. A kártérítési perek beadványait a Loschelder Ügyvédi Iroda munkatársai heteken keresztül fogalmazták. Ezzel párhuzamosan a bonni államügyészség is gőzerővel dolgozik és várhatóan már az idén nyáron bíróság elé állítják azt a nyolc személyt, köztük Rickét és Zumwinkelt, akiket a Rheingold és más kódnevű akciók kitervelésével, valamint végrehajtásával gyanúsítanak.

A gyanú szerint a DT akkori vezetői több mint 60 felügyelőtanácsi tagot, szakszervezeti vezetőt, újságírót és még a Deutsche Telekom akkori vezetőit is megfigyeltették. A vádlottak padjára kerülhet Ricke és Zumwinkel mellett Klaus Trzeschan, a DT KSR3 biztonsági részlegének egykori vezetője, valamint egy berlini magánnyomozó is. Az ügyészség leginkább a Rheingold-akcióra összpontosít, amelynek keretében Ricke és Zumwinkel azzal bízta meg Trzeschant, hogy derítse ki, miként juthattak belső információk a Capital nevű újság szerkesztőihez.

A szakember feladata az volt, hogy találja meg a kiszivárogtatót. Nos, Trzeschan nem okozott csalódást a megbízóinak és nagy lelkesedéssel vetette magát a munkába. Több ezer adatot szerzett meg és továbbított egy berlini biztonsági cégnek. Utóbbi feladata volt, hogy kimutassa a kapcsolatot Reinhard Kowalewsky, a Capital szerkesztője és egy felügyelőtanácsi tag között. A Loschelder Ügyvédi Iroda beadványai szerint függetlenül attól, hogy a két vezető tudott-e Trzeschan módszereiről, megsértették az elnökség előírásait. Azok ugyanis kimondják, hogy a biztonsági kérdésekért akkor egyedül a személyzeti vezető, Heinz Klinkhammer felelt és őt az ügyben nem értesítették. Sőt Zumwinkel kifejezetten megtiltotta Trzeschannak, hogy egy szóval is megemlítse a dolgot Klinkhammernek.

Amennyiben a két szakember nem tesz eleget a fizetési felszólításnak, az ügy automatikusan kártérítési perbe megy át. Ha ez utóbbi bekövetkezik, könnyen előfordulhat, hogy a kártérítési összeg nőni fog.

A Deutsche Telekom lehallgatási botránya tavaly május végén robbant ki, amikor kiderült, hogy 2005-ben és 2006-ban a német konszern adatokat gyűjtött vezető munkatársairól és riporterekről. Később bebizonyosodott, hogy már 2000 óta voltak ilyen akciók és tavaly novemberben vált ismertté, hogy a cég korábbi vezetői megfigyeltették két felügyelőtanácsi tag gyermekeit, Frank Bsirskét, a Ver.di szakszervezeti szövetség elnökét, valamint Karl-Gerhard Eicke pénzügyi vezetőt, sőt Klinkhammert is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!