Gyurkity Péter

Intel: érkezőben a Core i5 és i3

Az Intel fokozatosan megszabadulna a Core 2 Duo és Quad márkanevektől, hogy ezek helyét a Core i7, i5 és i3 vegye át. A Pentium és Celeron név egyelőre marad az Atommal együtt, a Centrino viszont visszaszorul.

A cég háza táján várható változásokról ezúttal a hivatalos blogban olvashatunk, vagyis kivételesen nem külső, nemhivatalos forrásból értesülhetünk a legújabb fejleményekről. Bár több részlet kapcsán még nem született végleges döntés, az már biztos, hogy új név alatt jelennek meg az Intel chipjei jövőre.

A stratégia lényege, hogy a Core i-sorozattal a PC-szegmens minden egyes részletét le szeretnék fedni. Ennek érdekében a csúcskategóriát képviselő Core i7 mellett hamarosan bemutatkozik a Core i5, amely a középkategóriát, vagyis a mainstream szegmenst fedi majd le, a Core i3 feladata pedig a belépő szint megtöltése lesz régi-új processzorokkal. A jelenleg kapható, jól ismert Core 2 Duo és Quad típusjelzések fokozatosan visszavonulnak majd, ezek helyet pedig az új változatok foglalják el. Fontos, hogy nem gyors változásról, váltásról van szó, a lényeg ugyanis a fokozatosságon van, így remélhetőleg kisebb zavart okoznak majd az új nevek a vásárlók körében.

Bár a cég illetékesei kiemelik, hogy a lépéssel egyszerűsödik a névmizéria, bizonyos értelemben ennek további bonyolódásától tarthatunk. Érdekes például, hogy a cég egyelőre megtartja a Pentium és Celeron neveket, hiszen - mint azt ahogy a napokban is olvashattuk - jövő év elején is jelennek majd meg ilyen chipek. Ezzel szemben viszont a kifejezetten üzleti felhasználásra szánt rendszerek esetében a Core i7 vPro és i5 vPro processzorok veszik át a stafétabotot, míg a laptopoknál igen erős Centrino név kiszorul a személyi számítógépek piacáról, hogy a Wi-Fi és WiMAX vonalon élje tovább életét.

A PC-piacon tehát egy-másfél éven belül a Core i7, i5 és i3 alakítja ki egyeduralmát, a gyorsabb változatok egyedi névvel, a lassabbak pedig számozással jelennek majd meg. Az egyes processzorok visszavonulásáról itt olvashatunk részletesen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #17
    de most is meg lehet mondani, csak fél évente újra kell tanulni :D
  • EroSennin #16
    A regi szep idokben ra lehetett jonni a nevbol a teljesitmenyre: 86, 286, 386, 486, 586. Geforce 1, 2, 3, 4. Most mar nem lehet nev alapjan semmit mondani, egy vicc ez a sok fantazianev, szokas szerint a marketingesek jol megmondtak a mernokoknek hogy mi a kiraly :)
    En mar csak a tesztekben elert erdemenyeket nezem, a nevek teljesen semmitmondoak lettek.
  • sh4d0w808 #15
    Az intel tovább folytatja saját vásárlói szivatását... így megérdemli, aki tőlük vásárol.
  • jaspercry #14
    Valahogy a futószallagról jönnek selejtek is ,azt is el kell adni valahogy!
    Lásd AMD
  • anticipacio #13
    És majd lesz Intel Core iPhone, Core iMac, Core iWindows és Core iLinux stb. is? Bruhaha!
  • valaé valaé ná #12
    "Szóval olyan már nem lesz, hogy veszel jó lapot kicsi procival és majd késöbb bővíted. "

    Dehogynem lesz olyan.
    Csak nem az intelnél.
  • atys2 #11
    Bár ez a tesz nem idei.....
    http://www.tweaktown.com/reviews/1642/intel_core_i7_nehalem_arrives_and_fsb_departs/index14.html
  • Carsee #10
    vennék, hát ha tudnám, hogy a nagyobb szám jó eséllyel magasabb teljesítményt jelöl. Intel annyit változtatott már: Pentium 4/Pentium D xxx/Core Duo/ Core 2 Duo/Core 2 Quad/i7.......(a felsorolás nyilván nem teljes)
  • Julius Caesar #9
    mert te vennél olyan pocit hogy c2d E0000? na látod... és az e9999 nem lenne vicces?

    rotcsa: nem, az i3/5/7 az csak fantázia név. amolyan skálázódás. de nem a magokszámát jelöli.

    3 socket? ennyire csak nem lesznek DEBIL-ek.
  • Carsee #8
    Elképesztő, hogy maximum két évet használnak egy fantázianevet. Komolyan, annyi rohadt rövidítés van már és egyéb ilyen kitalált név, hogy Dunát lehetne rekeszteni velük. Nem értem miért nem volt jó a Core 2 Duo E0001-E9999-ig....