Gyurkity Péter

Közeledik a Core 2 korszak vége

Legalábbis így értelmezik internetes források az Intel lépését, amelynek értelmében visszavonul a csúcskategóriába, fanatikusoknak szánt chipkészletük. A cég tagadja, hogy gond lenne a Core i7 memóriavezérlőjével.

Az X-bit Labs arról számolt be, hogy a gyártó bejelentette az Intel Desktop Board DX48BT2 nevű alaplapok nyugdíjazását, amelyekből július 1-én veszik majd fel az utolsó megrendelést, októberig pedig minden korábban bejelentett igényt kielégítenek. Ez azt jelenti, hogy a cég saját csúcskategóriás fejlesztését vonja ki a piacról, amely nagy valószínűséggel a Core 2 korszak végének kezdetét is jelzi.

Az X48 chipkészletre épülő alaplapok minden, LGA775 foglalatba illeszkedő Core 2 chipet támogattak, akár 1600 MHz-es rendszerbusszal, kétcsatornás DDR2 memóriavezérlővel, valamint legfeljebb két ATI Radeon grafikus kártyával, amelyek természetesen CrossFire módban működhettek együtt. A lépés persze nem jelenti, hogy a jelenleg kapható, a vásárlók által nagyon is kedvelt P45 és G45 chipkészletek is visszavonulnak, hiszen a Core 2 chipek egyelőre túlsúlyban vannak a piacon - mégis, mindez az első lépés lehet az új generáció hatalomátvételéhez vezető úton. A Core 2 családnak nincs miért szégyenkeznie: a sorozat visszaszerezte az első helyet gyártójának, megelőzve az AMD túlzott megerősödését (amiben az Európai Bizottság szerint egyéb manőverek is szerepet játszottak).

A Core i7 chipek kapcsán érdekes jelentések láttak napvilágot szerdán, amelyek szerint a processzorok hibás memóriavezérlővel érkeznek, így csak a lassabb DDR3 memóriamodulok kezelése megoldott. Az Intel ezt most tagadta, kiemelve, hogy még a hivatalos specifikációban említett moduloknál gyorsabb példányokkal is megbirkóznak a processzorok, így például eddig nem jelentkezett semmilyen probléma az 1600 MHz-es DDR3 memóriák használatakor. Egyes gyártók még a nem szabványosított, 2000 MHz-en futó modulokat is hajlandók leszállítani ezen chipekhez, amelyek az Intel szerint szintén nem okoznak gondot.

A cáfolat egyben megemlíti, hogy a háromcsatornás felépítésnek köszönhetően a sávszélesség még az 1066 MHz-es modulok esetén is nagyobb, mint a kétcsatornás, 1333 MHz-en futó modulok használatakor. Arról nem esett szó, hogy az eredeti jelentésekben a Core i7 chipeknél milyen arányban jelentettek gondokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • valaé valaé ná #13
  Még most is drága...
 • Julius Caesar #12
  akkor hazudjunk, drága volt és szart se ért. ez az m5zp sztájlja...
 • Sanyix #11
  am2-es lapban ami támogatja az am3-mas procit, kiadja az erede 95%-át...

  "intel olcsó és gyors (c2d) amd nem volt az."
  ezen felröhögtem :D
 • Julius Caesar #10
  ja, van kompatiblitás, de egy phenom II-es proci egy nForce 4-es lapban hát.... nemtom. a fele erejét ki se adja.
  nemtom, intel olcsó és gyors (c2d) amd nem volt az.
 • Ranbó #9
  épp erre készültem !
 • Sanyix #8
  lehet nagyon nem lett volna jobb ha az amd-nek lett volna pénze fejleszteni, de az intel kiügyeskedte hogy ne legyen...
 • Sanyix #7
  igen mert általában mindenki a hozzá szükséges dolgokkal együtt nézi az árakat, mert ha a seggedbe dugod a processzort attól még nem lesz jó :)

  Ezért ver árban az amd mindent, mert nemkell se új lap, se új proci ha fejlesztesz.
 • vasziszdasz #6
  Oké, vegyél nekem egy i7-et tesztelni!
 • Ranbó #5
  nézd meg egy RAM-TEST-tel !
 • tomcsa4 #4
  Lehet még a régi problémával állnak szemben, evvel az 1.65 V-tal. A cikk nem említett konkrétumot.

  Jól sikerültek a Core i-k. A 920-as is nagyon klassz és az érte kért pénzt szerintem megéri (igaz, sokan drágállják, még az intel fanok is, nem értem, miért). Inkább a hozzávaló alaplapok drágák (bár, már van 50 ezerért is X58). Core Quadokat már a legkisebb is megszorongatja.