Gyurkity Péter

Nagy lesz az Intel Larrabee

Az első beszámolók szerint nemcsak teljesítményben, hanem puszta fizikai méretben is nagy újdonságra számíthatunk, a szó szoros értelmében. Az Intel jövő év elejére ígéri a grafikus vezérlők sorozatgyártását.

Az nem jelent nagy meglepetést, hogy az Intel szerint kifejezetten erősre sikerül majd a grafikus kártyák piacán helytállni hivatott Larrabee, mint ahogy azt is tudtuk eddig, hogy 2010, vagyis jövő elején várható a piaci megjelenés. A múlt héten azonban a Kínában megrendezett Intel Developer Forum alatt a már kész prototípust is bemutatták, amelynek kapcsán a külső beszámolók is felbukkantak a világhálón.

Ezekben elsősorban a fejlesztés fizikai méreteit emelik ki, aláhúzva, hogy az leginkább a még 65 nanométeren gyártott GeForce GT200 vezérlőhöz hasonlítható, talán még annál is nagyobb. Egyes résztvevők 600 négyzetmilliméterre becsülték a bemutatón debütált példányt, az Intel viszont elégedett annak paramétereivel, és igyekszik kihangsúlyozni, hogy az extrém változatot vitték el a találkozóra, amely mellett egyéb, visszafogottabb felépítésű, szerényebb árkategóriában megjelenő változatokkal is készülnek. Emellett persze azt sem felejthetjük el, hogy a végleges verzió 45, illetve 32 nanométeren készül majd.

A cég részéről maga a vezérigazgató, Paul Otellini nyilatkozott, aki elmondta, hogy a kész példányokat tovább tesztelik, az idei év során pedig mind a hardveres, mind pedig a szoftveres oldalon finomítanak, optimalizálnak. A sorozatgyártás a tervek szerint jövő év elején indulhat be, azt pedig ő is elismerte, hogy a gyors változatok mindenképpen nagyra sikerülnek majd, hiszen sokmagos, x86-kompatibilis fejlesztésekről van itt szó.

Kereskedelmi árról, illetve hivatalos megjelenési időpontról természetesen ezúttal sem esett szó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Julius Caesar #1
    600mm2? az szép. bár ha olyan hiperszuper eéjtrészingben is hazsnálható teljesítménye lesz, meg olyan erős is, meg ugye x86 meg minden igaz lesz, akkor lehet majd megéri az árát. de ahhoz tényleg ott kel lennie majd a szeren.