Gyurkity Péter

Ősszel jön az Intel Core i5

Az Intel a korábbi tervekkel ellentétben mégsem a nyáron, hanem csak ősszel dobja piacra a Core i5 családot, valamint az ahhoz kapcsolódó lapkakészleteket - néhány technikai részlet viszont kiszivárgott.

Elsőként még a P55 jelzésű chipkészlettel kapcsolatban jelentek meg hírek az interneten, amelyben a halasztott megjelenésről írtak. Eszerint a készülő fejlesztéseket nem mutatják majd be a júniusban esedékes tajvani Computex kiállításon, ehelyett csak szeptemberben, vagy még inkább októberben várható a debütálás. Az Intelnek nem kell sietnie, az AMD részéről ugyanis nem tapasztalható nagy nyomás.

A rivális gyengélkedése mellett bizonyos technikai részletek is hátráltatják a megjelenést, a jelek szerint ugyanis a processzorgyártó úgy döntött, hogy (mivel megvan a kellő ideje ehhez) kicsit módosít a készülő chipkészleteken, így valószínűleg átemelnek bizonyos funkciókat a P57 jelzésű változatból. Arról sajnos nem szól a fáma, hogy pontosan mely funkciókra gondoltak, a hír azonban mindenképpen kedvező, hiszen maga a Core i5 család nem tűnik nagy érdekességnek - különösen azok számára nem, akik már most is gyors és kedvező fogyasztású Core 2 chipekkel rendelkeznek.

Ami magukat a processzorokat illeti, itt a friss értesülések szerint három eltérő változatot várhatunk, szintén szeptember-október táján. A Lynnfield kódnéven készülő sorozat tagjai a Socket 1156 foglalatba illeszkednek, elsődleges feladatuk pedig nyilván az abszolút csúcskategóriát képviselő Core i7, valamint a korosodó Core 2 közötti (nem túl széles) űr betöltése. A három négymagos változat sorrendben 2,66, 2,8, illetve 2,93 GHz-es órajelen fut majd, 8 MB harmadszintű gyorsítótárral, valamint 95 wattos jellemző fogyasztással, ehhez pedig kétcsatornás DDR3-vezérlő társul, amely az 1066 és 1333 MHz-es modulokat kezeli gond nélkül.

A leglassabb változat a jelek szerint nélkülözné a HyperThreading, vPro és TXT technológiát, mindegyik példányban megtalálható azonban a Turbo Boost funkció, amely az órajelet egészen 3,2, 3,46 és 3,6 GHz-ig emelheti. Az ár sorrendben 196, 284, illetve 562 dollár lesz a megjelenés pillanatában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sanyix #20
  kicsomagolásról volt szó, rarról... videotömörítés, meg még a nagyságos i7-et is megeszi reggelire. Olyan lassú, és töredezett vinyó meg nem létezik ami videoenkódolásnál szűk keresztmetszet lenne.
 • torjoz #19
  Gondolom videótömörítésnél a forrás és a cél merevlemez is ugyan az volt, mert máskülönben megette volna reggelire a procidat!
 • Julius Caesar #18
  hát egen. és nem is az hogy 800mhz DDR2 vagy 1333mhz DDR3, hanem a szűk keresztmetszet bizony a kapacitás. nekem is két giga van. 1 éve még mindenhol aztmondták, hogy nem kell neki a 4, de ma már simán belekell pakolni, i7 mellé meg a triple channel 6 giga kell.

  majd ha komolyabban észreveszem a limitet akkor kell még bele 2 giga, de most amire használom (net, sd filmek, ritkán kis caesar vagy CS, tf2) arra még bőven elég.
 • Magnificat #17
  én is használom munkára is a gépet (időnkénti játék mellett)... 3d látványtervek, animációk... renderidő tekintetében elég egy 240 frame-es animra gondolni, a képenkénti percekbeli differencia a teljes munka során órákra nő. Meg mára nem elég a 640x480, keményen kérik a Full Hd-t sok helyre... Emellett nem árt, ha mellette még használható marad a gép esetleg másra is... Ezért tervezem majd quad core beszerzését... Maya + Photoshop vagy Maya + Mudbox kényelmesen bekajálja a 6 giga ramomat is, nemhogy a procim... Nem azt mondom, hogy mindenre kell az erős gép, keresztanyámék teljesen jól elvannak a 2 éve telepített WinXP-s, 2000+-os Athlon XP-vel 512 rammal... Amire nekik kell, office, SD filmek kitolása tv-re, pár régi játék, arra nekik tökre elég, de be kell látni, egy mai új játéknak, komplexebb munkára, vagy akárcsak több dolog egyidejű futtatására egy erősebb proci és megfelelő mennyiségű ram azért igen kényelmes...
 • pasi29uk #16
  Ha emeljek szót a Phtososhop mellett......

  Első sorban ugye nem mindegy, hogy egy 2 gigás epsel dolgozol vagy egy 100*75ös giffel...
  Másod sorban mennyi erőforrást adsz a PSnek, és hogy van behangolva az oprendszered.

  Ha NEM FOGJA MÁS a géped akkor egy közép kategóriás (érts amit akarsz) konfigon a PS Nagyon gyönyörűen elfut.
  Persze a (win)registry bejegyzések rendben tartása, a töredezettség mentes tiszta rendszer terület, a jól elhelyezett swap file, és nem IRREÁLISSAN NAGY AKTÍV fontkészlet az alap, ezért gondolom említenem sem kell....

  Ez úgy általánosan igaz Windowsra, és részben MACre, és Ubuntu linuxra.
  Tudom, mert használtam és nyugodtan lehet kérdezni vitázni szívesen válaszolok.
 • A1274815 #15
  "hát igen, MAC-ekben is intel mozog, még jó, hogy arra optimalizál"

  Ekkora különbséget nem lehet optimalizálással csinálni, csak csalással. ergo ha AMD-éd van akkor egy direkt sokkal lasabb kódot futtat az optimalizáltak helyett.
 • Szemjuel #14
  hát igen, MAC-ekben is intel mozog, még jó, hogy arra optimalizál :) ezt lehet nem beismerni, meg tagadni, de elég nyilvánvaló.
  szegény 3200+ -os athlonom majd belehalt a photoshopba ha 50 mega fölé ment a szerkesztett kép mérete, a mostani e2180-om meg akkor kezd el pörögni :D
 • psishock #13
  *gondolkodik*... lehet tesó, végül is kár belemenni mert úgysem mértem fel az átlagnépességet.
 • Hegi90 #12

  Mondjuk nekem egy 10 éves gép után a mostani notim valami csoda :D
 • Sanyix #11
  nem fér bele a ps... kicsomagolás, meg HAHA. Képzeld el, hogy szükséges teljesítménytől függő 4400+ os x2-m órajele, egy film kicsomagolásánál nem mozdul el 1 ghz-ről sem, mivel a vinyó sebessége a szűk keresztmetszet... oszt emellett még mehet egy utorrent 1.9 beta 8 1 mbyte sec letöltéssel, és egyidőben 120kbyte felöltéssel, + egy foobar 2k-ban lossless zene, na meg egy opera úgy 6 füllel. És még mindig nyugodtan 1 ghz-n jár. HD video lejátszásakor is, mivel azt is a gpu dekódolja (1080p-s H264-et kb 7%-os gpu terheléssel :D).
  És kb eddig tart az átlagos felhasználás.

  Dolgozásra meg ki használja a gépét? Pár sztahanovista, meg pár távmunkás (nagyon nem elterjedt még a dolog uh nem számít). Na meg miért is kéne munkához erős processzor? Mindenki csöcsöket retusál, meg a titanik 3 vágója? Nem, inkább ekcel, vörd meg ilyesmi 0 igényű programok.
  Még a programfejlesztők nagy részének sem kell gyors processzor, mert nem oszt nem szoroz hogy 1 sec vagy 2 sec alatt compileli le a programot, teszteléshez is általában csak tetűsok memória kell, mert nagyrész nem 3d-s omgwtf grafikás játékot fejleszt.