Berta Sándor

Német zeneipar - havi ezer eljárás fájlcserélők ellen?

Világos, átlátható és szigorú stratégiát követel a német kormánytól a szellemi tulajdon védelmére a Német Zeneipari Szövetség. Prof. Dieter Gorny, a szervezet elnökségének vezetője az idei berlini konferencián bírálta a német kormány semmittevését.

Gorny elmondta, hogy ugyan a kormány jelentése elismeri a kreatív ipar fontosságát, de egyúttal hallgat a szerzői jogok védelmének hatékonyabb megvalósításáról. A kulturális és alkotóipar a 61 milliárd eurós bruttó hazai termékével a vegyi- és az autóipar között helyezkedik el.

"Az ágazat alapja azonban egy erős szerzői jogvédelem. Az e-könyvek megjelenésével már nemcsak a zene- és a filmipar, hanem a könyvkiadók is szembesülhettek az általuk kínált tartalmak illegális terjesztésének veszélyével. Csak azért, mert a digitális termékekre nem akasztunk ki árcédulát, attól még nem érnek kevesebbet" - hangsúlyozta a szakember. Gorny hozzátette, hogy a kormány csak az internet technikai részére összpontosít, vagyis támogatják a szélessávú hálózatok fejlesztését, de azon senki nem gondolkodik el, hogy a felhasználók milyen tartalmakat fognak ezeken az infosztrádákon továbbítani.

"Európában egyre több ország, köztük Franciaország, Nagy-Britannia és Írország ismeri fel, hogy a tartalmak és az infrastruktúrák összetartoznak. Miközben ezekben az államokban például figyelmeztető leveleket küldenek a kalózoknak, Németország az adatvédelmi jogi vitákba bonyolódik" - jegyezte meg Gorny. A Német Zeneipari Szövetség elnökségének vezetője emlékeztetett arra, hogy 2004 óta összesen 100 000 eljárást kezdeményeztek szerzői jogsértéses ügyekben. Ezek hasznosságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2008-ra 600 millióról 316 millióra csökkent Németországban az illegális letöltések száma. "Szívesen eltekintenénk az illegális terjesztések és zenehasználat miatti további tömeges perektől. De a kormány semmittevése a jövőben sem hagy majd nekünk más lehetőséget" - szögezte le végül Gorny.

A szervezet többek között azzal vádolta meg az igazságügyi szerveket, hogy túl lusták, nem lépnek fel kellő eréllyel az illegális másolókkal és terjesztőkkel szemben. Az ügyészek elbagatellizálják az illegális zenemásolást, ezért nem is csoda, hogy ismét nőtt az illegális letöltések száma. S hogy mi várható a közeljövőben? Nos, amennyiben nem változik semmi ez ügyben, a Német Zeneipari Szövetség kész havonta akár ezer eljárást kezdeményezni a fájlcserélőkkel szemben. A szakmai és a szerzői jogvédő szervezetek egyébként már tavaly is bírálták az ügyészeket, amikor Ralf Meyer, a wuppertali ügyészség főügyésze közölte, hogy a hivatala a jövőben nem emel vádat a fájlcserélők ellen. Meyer közvetlen főnökét válaszul a kiadók beperelték.

Az ügyészek azzal vágtak vissza, hogy csak Észak-Rajna-Vesztfáliában minden hónapban átlagosan 5500 feljelentés érkezik a fájlcserélők ellen, az eddigi nyomozások ugyanakkor havonta átlagosan félmillió eurójába kerülnek a német államnak, ezáltal az adófizetőknek. Gregor Steinforth düsseldorfi főügyész még a nyáron két kollégájával egy olyan megállapodást kötött, amely szerint a 3000 eurónál kisebb kárösszegű ügyekben, illetve a 3000 zeneszámnál kevesebbet az internetre fel-, vagy onnan letöltő személyek esetében nem indítanak eljárást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #11
    Az a vicc hogy régebben nem nagyon pereskedtek mikor az emberek TV-böl, Rádióból vették fel a filmeket, zenéket maguknak. Ugyanez történik tulajdonképpen ma is csak a technologia fejlödött. Egyértelmü hogy saját bevételeiket féltik az ingyenélő banda.
  • gettoharcos2 #10
    ott kezdődik, hogy : olyan zene NEKEM NEM kell amit pénzért akarnak adni ! És ezzel az ügy végére fel is tettem a pontot.

    de azért még annyit hozzáteszek, hogy akik csinálják a zenét , azok még meg is érdemelnék valahol érte a pénzt is, de NEM azok a f**zrázogató , cionista, félsivatagi, tetves, mocskos, b*d*s , z***ók , akik ott perelgetnek, fenyegetőznek , ahol a nagyszüleiket még anno nagyon-nagyon megbüntették, de ők mégsem tanultak belőle !!
  • hol9672 #9
    Azt a Németországot, ahol a nacionalista megnyilvánulások egy rélszét börtönnel büntetik, nem a németek irányítják. http://href.hu/x/8jk9
  • Alvarez999 #8
    Fölöslegesen szidod a németeket, mert ez nem a néptől függ, hanem csak attól, melyik országban sikerült a legjobban megkenni - oppardon, a szerzői jog iránt érzékennyé tenni - egyes politikusokat. Lásd a "szabadságszerető" Franciaországot, ahol egy Szarkozy nevő korrupt politikus ugyanezt teszi.
  • gopher #7
    Egy 26 éves technológiát akarnak lenyomni a torkunkon. Nevetséges. Ha nem akarják, hogy meghallgassam, ne tegyék publikussá.
  • B0nFire #6
    Én addig irkáltam audio CD-ket, amíg volt mivel lejátszani. 2 éve kifingott a CD-játékosom, és úgy döntöttem, nem veszek újat. Van ugyan DVD lejátszó, ami "viszi" az audio CD-t, de mivel házimozim nincs, csak egy 20 éves monó CRT-TV-m, nem fogok azon zenét hallgatni. Nálam a hifire a pc van kötve (akkord sr 1510 NDK receiver két 40 W-os Videoton ládával :), így a zenét is a vinyóról hallgatom.

    Nem fogok azért venni műsoros CD-t, hogy berippeljem, és utána eltegyem porosodni. Akkor se, ha megtiltják a letöltést. A kutyaúristennek se! Ami kellett, azt már megszereztem, kitart életem végéig. Az összes új zenét meg felőlem feldughatja magának a "zeneipar".
  • B0nFire #5
    Elmennek már a németek a vérvörös, bús rákba! Véletlenül nem akarnak egy 3. világháborút kirobbantani?! F@sz kivan vele, hogy elfingják magukat, és az egész világnak haptákba kell állni rögtön...
  • aaaaa #4
    Ebben az a legérdekesebb hogy ha nem lehet(ne) letölteni , attól még nem biztos , sőt kifejezetten valószínű, hogy ugyanúgy nem vennék meg. Elmúlt a CD vásárlás varázsa. Néhány százezer gyűjtőt, hifist, vagy rajongót kivéve a legtöbb embernek a CD egy szükséges kényelmetlen műanyagdarab. Ki akar többszáz CD között keresgélni, amikor az összes száma felfér 1 db nagyobb vinyóra vagy pendrive-ra...
    A DRM-es védett file-ok vásárlása, meg a hozzá nem értők ,vagy a türelmetlen emberekre jellemző. Ha fejbelőnek az online filecseréért, akor majd cserélik offline. Akinek annyira kell, úgy is megoldja... A többiek meg inkább nem is vesznek semmilyen zenét, nehogy emiatt bajba kerüljenek...
    Annak meg örüljenek, hogy olvasnak az emberek , akár "kalóz" könyveket is. Nem hitem volna, hogy ide jutunk egyszer. Húsz éve könyörögtek az embereknek, hogy járjanak könyvtárba, művelődjenek, ma a "szerzői jogokra" hivatkozva, kalóznak, bűnözőnek állítják be azt, aki "másolt, kalóz" E-book-ot merészel olvasni. Egyértelmű, hogy a nép tömeges elbutítása a cél világszerte...

  • szlovákiai hun #3
    Zeneipar? Közönség nélkül nincs ipar! Mi lenne ha a németek 1 hónapig nem mennének koncertekre, nem vennének egy "deka" számot se, nem hogy cd.ét, de szolidaritásos tiltakozásként viszont nem is töltenének le. Bizony mindjárt meglátszana, hogy ebben az esetben a zenész meg a kiadó lenne a leggyengébb láncszem!
  • Ferrer #2
    Mi az hogy zene..ipar?
    A zeneipar szóról nekem a kínai tömegtermelés jut eszembe :)

    De ha már mindenáron német zeneipar, akkor csak a kedvencem, a német szájbarágós tüc-tüc zene jut eszembe, ami 100, hogy nem ment volna olyan szép fejlődésen át 10 év alatt, ha nem lett volna netes fájlcserélés. Sőt, ha ezek a zenék nem érhetők el csúúnya netes illegális letöltésekből, akkor valszeg meg sem ismertem volna az előadóit, de más se, aki veszi ezeket/elmegy a fellépésekre. Szóval a zeneipar hülye.