Berta Sándor

Elkészült a Digital Britain jelentés

A most nyilvánosságra hozott dokumentum elsősorban Nagy-Britannia digitális jövőjével, ezen belül pedig számos kérdéssel foglalkozik. A Digital Britain. The Interim Report című 74 oldalas tanulmányt Stephen A. Clarke brit kommunikációs, technológiai és hírközlési miniszter mutatta be.

Az akcióterv összesen 22 pontot tartalmaz, ezek között az internetelérések fejlesztésével kapcsolatos elképzelések éppúgy megtalálhatók, mint az illegális tartalmakat letöltő és terjesztő fájlcserélők elleni harc. Mindkét esetben a kulcsot az internetszolgáltatók jelentik. A Digital Britain egyik legfontosabb pontja az a célkitűzés, miszerint 2012-re minden szigetországi háztartásban szélessávú internethozzáférésnek kell lennie.

A brit sajtó részletesen foglalkozott a jelentéssel. A The Independent például a dokumentum 11-es pontját emelte ki, amely szerint egy Rights Agencynek nevezett új szerzői jogi hivatalt kell létrehozni. Ebben a testületben helyet kapnának a szórakoztatóipar (zenei és játékkiadók, szoftverfejlesztők stb.) képviselői. A Rights Agency elősegíthetné a különböző ágazatok közötti együttműködést a szerzői jogi és jogsértési kérdésekben, valamint a szerzői jogot védő új technikai megoldások kidolgozását. A cél az, hogy a jövőben mind a szórakoztatóipar, mind pedig a fogyasztók érdekeit védjék.

A 12-es pont arra tér ki, hogy a brit kormány a végleges anyag elkészüléséig meg akarja tudni, hogy a kiadók és a szerzői jogvédő szervezetek meddig mennének el a szerzői jogsértések felderítésében és üldözésében. Emellett a kormány kíváncsi arra is, hogy a szórakoztatóipar milyen mértékben és milyen eszközökkel (anyagi stb.) venne részt ebben a harcban és mennyire támogatná azt. A fájlcserélőkkel a 13-as pont foglalkozik és kiemeli, hogy a brit kormány hosszas tanácskozások után alakította ki az álláspontját. Eszerint a jövőben az internetszolgáltatókat kötelezni fogják, hogy a szerzői jogsértéseket elkövető személyek figyelmét felhívják arra, hogy bűncselekményt követnek el.

Emellett az internetszolgáltatókat felszólítanák arra is, hogy gyűjtsék össze mindazok "anonimalizált információit", akik megsértették a szerzői jogi törvényt. Az intézkedés célja, hogy a később a jogvédők a bíróságoktól kérhessék a személyes adatok kiadását. Az egész csomag kulcspontja egyébként az, hogy az internetszolgáltatók milyen mértékben lesznek hajlandók együttműködni a fájlcserélők elleni harcban a szerzői jogvédőkkel. Ezen múlik ugyanis minden.

Érdekesség, hogy David Lammy, a szellemi tulajdonjogok védelméért felelős brit államtitkár éppen néhány napja még úgy nyilatkozott, hogy jogi szempontból nem kivitelezhető a fájlcserélők internethozzáférésének blokkolása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    A "Digitalis Briteknel" 1enlore publikus wi-fi sincs a varosok foteren, ha meg bemesz 1 pubba amire ki van irva, h aztan ott van free wi-fi, az esetek tobbsegeben nem mukodik, a Virgin 10 Megas szelessava soxor csak negyed Mega, a librarykban is botranyosan lassu az eleve szurt net.
    A "Digitalis Britek" fobb szolgaltatoi alapbol szurik fajlmegosztast. Abban az orszagban elobb lesz totalis kontroll mint az USAban, mar most is elfogadnak minden megfigyelo beadvanyt szinte ellenvetes nelkul.. a vilag legnagyobb kamerahalozata ami ott talalhato, az is DIGITALIS, az Echelon kiertekelo algoritmusai is.. Halleluja! NWO