Gyurkity Péter

Bezáratná a Pirate Bayt a zeneipar

A zeneipart képviselő szervezetek vezetői nemcsak tetemes kártérítést akasztanának a torrentoldal üzemeltetőinek nyakába, de magát a portált is bezáratnák - szerintük ezzel az első számú ellenséget lőnék ki.

A svéd The Local folyamatosan beszámol a Stockholmban zajló bírósági per fejleményeiről, így szinte nap mint nap érkeznek újabb és újabb részletek. Ezen a héten két említésre méltó eseményre került sor a meghallgatások során, amely egyrészt megmutatja a zeneipar vélekedését és elsődleges céljait, másrészt pedig világossá teszi, hogy az üzemeltetők szerint miért nem tehetők ők felelőssé az illegális másolatok terjesztéséért.

A hét közepén arról olvashattunk, hogy az IFPI ügyvédei maguk is használták az oldalt, állításuk szerint azért, hogy megbizonyosodjanak a jogvédett tartalmak beszerzésének módjairól. A meghallgatás során egyikük elmondta, hogy gyorsan végigment a felhasználók által is használt úton, így az általa kiválasztott zeneszámok hamarosan saját számítógépén landoltak. A védelem erre azzal vágott vissza, hogy fájlok letöltésére a Google segítségével is lehetőségünk van (ergo a Pirate Bay nem más, mint egy szimpla keresőoldal), erre azonban azt a választ kapták, hogy a Google-t még nem próbálták ki ilyen célokra a jogvédő szervezet részéről.

Pénteken maga John Kennedy, az IFPI vezérigazgatója nyilatkozott a hírügynökségnek, aki kiemelte, hogy tetemes pénzbüntetés kiszabását szeretnék elérni, mivel a zeneszámok jogtalan terjesztése óriási károkat okoz az ágazatnak. Szerinte minden egyes fájlcserélő művelet közvetlen módon károsítja meg a kiadókat (ez a kijelentés hangos nevetést váltott ki az igazgatóval nem szimpatizáló hallgatóság részéről), így 2,1 millió eurós követelés még konzervatívnak is mondható.

Hozzátette, hogy ennél többre vágynak a bíróság részéről, a fő célnak pedig az oldal bezárását nevezte meg. Mivel a Pirate Bay véleményük szerint a Grokster és a Kazaa uralmának vége után az első számú forrássá vált, így a legsúlyosabb ellenfelet sikerülne kiütniük a ringből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NexImpera #63
    nektek betölti az oldalt??? mer nekem nem
  • rotaboy #62
    Mi az hogy zene ipar?
    Ludwig van Beethoven talán iparos volt? Vagy Liszt Ferenc iparos volt, vagy Picasso iparos volt, vagy Newton iparos volt talán? Nem mindegyikük művész, gondolkodó filozófus, feltaláló volt. Madonna mivel több mint ők, vagy a többi? Az nem kifogás hogy kitalált, létrehozott valamit és ezért megérdemli. Ilyen alapon én is megérdemlem mert megjavítottam egy autót, vagy eladtam egy kenyeret, vagy kimostam valakinek a szaros gatyáját! Pl: megjavítom Madonna mercijét, ezért élete végéig fizessen nekem jogdíjat, vagy legalább adíg amig az autót használja, mert az én munkám nélkül egy használhatatlan roncsa lenne!
    Na ez korrekt lenne?
  • dez #61
    "Én már töltöttem le 75 gigás VSTi pakkot egy éjszaka alatt TPB-ről :)"

    Nem töltöttét te onnan semmit, csak egy pár KB-os információs .torrent file-t...

    (Talán magadtól is tudod ezt, de a fenti akkor is egy nagyon rossz megfogalmazás, ami a jogvédők malmára hajtja a vizet.)
  • Balumann #60
    igazad volt, kitöröltem a hosts nemtudommilyen fájlt, és mostmár bejön, a piratebay meg a mininova is. Köszi! :|
  • FefeeX #59
    Nem kaphat engedélyt bírósági per keretein belül sem, hogy törvénytelen eszközzel szerezzen bizonyítékot. Ha elolvasod a jogot, pont ez a lényege. Például lehallgatni sem hallgathatsz le senkit, ha mégis megteszed, a bíróság köteles figyelmen kívül hagyni a "bizonyítékod". És pont a másik lényeg, hogy a torrent esetében nem is a letöltés a legnagyobb gáz, hanem az hogy fel is töltesz. Ezzel tulajdonképpen terjesztővé válsz, ami sokkal nagyobb bűncselekmény, mint a letöltés (ami néhol csak szabálysértés, nálunk pl nem is büntetendő) --> aki ismeri a torrent működését, az tudja, hogy a letöltő MINDEN ESETBEN FELTÖLTŐ IS, attól függetlenül, hogy töltöttek-e tőle. És lehet hogy szabálysértésre adhat a bíróság felhatalmazást, de biztos vagyok benn hogy bűncselekményre nem (azért este megkérdem a jogász barátnőm)
  • hottold #58
    ejnye-bejnye, hogy ezek a zs... jogvédők sosem tanulnak...
  • hottold #57
    "... és beengedném a gázt..."
  • Adenoma #56
    de ő ehhez egy bírósági per keretein belül a bizonyítási eljárásban jogot kapott erre, míg a többiek nem. szóval nem büntethető.
    viszont, nem büntethető az sem, aki tőle töltött, hiszen a felbújtó maga az ügyész/szakértő volt.
  • Sanyix #55
    Bezáratnám a jogvédőket... és beengedném a gázt, majd távhőt csinálnék belőlük!
  • FefeeX #54
    "A meghallgatás során egyikük elmondta, hogy gyorsan végigment a felhasználók által is használt úton, így az általa kiválasztott zeneszámok hamarosan saját számítógépén landoltak."

    Oo... Ha lenne eszük, egyből pert akasztanának a nyakába, mert ugyebár ha letöltötte, akkor meg is osztotta, ami minden országban bűncselekmény... Egyébként meg különben sem lehet ezt bizonyítéknak felhasználni, mert bűncselekmény útján nem juthatnak információhoz...