Gyurkity Péter

Megfúrhatja az AMD átalakulását az Intel

Az Intel figyelmeztette vetélytársát, hogy a processzorgyártás kiszervezésével az újonnan létrejövő vállalat nem használhatja fel a 2001-es megállapodás részeként átadott licenceket és technológiákat.

Az Intel és az AMD még 2001-ben újította meg keresztlicenc megállapodását, amely lehetővé teszi a kisebbik processzorgyártónak az x86 utasításkészlet és a kapcsolódó technológiák felhasználását. Az AMD azonban ezekben a hetekben jelentős átalakuláson megy végbe, hogy némileg helyrerázzák az anyagi helyzetet és stabilizálják a céget - riválisuk úgy véli, hogy az újonnan megalakuló cég nem számít az AMD leányának.

Ez a kitétel pedig azt jelentheti, hogy a gyártósorokat, valamint a processzorgyártással kapcsolatos feladatokat átvevő új vállalat, a Global Foundries, nem használhatja fel a licenceket, ez pedig a processzorgyártás teljes leállítását eredményezheti, akár két hónapon belül. A 2001-es szerződés szerint nem ruházhatják át a megállapodásban foglalt technológiák felhasználási jogát egy harmadik vállalatra, a vita tehát most azon folyik, hogy vajon az új cég az AMD leányának minősül-e vagy sem. A hivatalos közlemény szerint az Intel október óta próbál megegyezésre jutni vetélytársával, eddig azonban nem koronázta siker ezen törekvéseket, így most nyilvánosságra hozzák a figyelmeztetést.

A keresztlicenc megállapodás előírja, hogy az ilyen jellegű vitákat a két fél közötti megegyezéssel kell rendezni, vagyis a közeljövőben további tárgyalások, egyeztetések várhatók. Az Intel vagy beleegyezik a harmadik fél létrejöttébe és további működésébe, vagy megpróbálja ellehetetleníteni a céget, ez pedig komoly bajba sodorhatja az AMD-t, mivel kiesne a teljes processzorgyártó kapacitás. Azt még nem tudni, hogy az Intel milyen feltételek mellett lenne hajlandó rábólintani a változásokra.

Érdekes módon az AMD úgy véli, hogy az Intel éppen ezzel a lépéssel, vagyis a figyelmeztetés nyilvános közlésével sértette meg az eredeti megállapodást - meglátjuk, mire jutnak a felek az elkövetkező időszakban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #66
    Már csak azért is, mert hosszabb távon úgy a vevők a saját érdekeiket vennék semmibe.
  • dez #65
    Oké, annak a ~20%-nak a nagy része nem azért vett AMD-t, mert az előremutatóbb technológiákat alkalmazott. De az a dolog már többet számíthetott, hogy nem az erősködő behemótot akarta támogatni a saját vásárlásával.
  • Telpapa #64
    Bla bal bla:)))hehe bár csak igy lenne ,de jelenleg az elmult 15 év engem igazol és nem téged.Magyarázatod meg csak találgatás,ugyan ugy mint mindeki másé.Igazad van te is fogyaszto vagy meg én is.De nagyon sok ember van aki leszarja hogy mi zajlik ott a cégekközött.Az emberek többségét az érdekli hogy olcson,a legjobbat(nem csak az ár-teljesitmény viszonylat számit) kapja.bla..bla bal mi?:))Találgasunk,kalkuláljunk de a vége ugy is az lesz mint ami a jatékfejleszto cégek között zajlott le.A végén maradtak a legnnagyobbak akik megették a kicsiket.Viszont az elgondolkoztato hogy az MS is tulélte az egyeduralmat..ebben igazad lehet,mert a végén csak lefizette az EU-t is,még ha törvényes keretekkozott de megtette.
  • dez #63
    Tehát, ha az AMD eltűnne, és az Intel piacrésze az x86 procik terén közel 100%-ra szökne (a VIA 1-2%-ot birtokol), az közel sem jelentené, hogy azonnal automatikusan feldarabolnák az Intelt. Csak még alaposabb vizsgálódásba kezdenének, hogy milyen eszközökkel érte el az x86-os piaci uralmat, aztán 10 év múlva talán történne is valami (feltéve, ha addig sikerül valahonnan előásni azokat a bizonyító erejű emaileket, amiket az Intel "véletlenül" még az archívumból is törölt...). Több más procigyártó is 100%-os piacrésszel rendelkezik a maga által létrehozott processzorcsaládok terén. Az az IBM-es előírás, hogy minimum 2 beszállítóval kell rendelkeznie a PC procijának, meg már nagyon rég volt...
  • dez #62
    Az AMD (legalábbis hivatalosan) nem ezt gondolja:
    AMD lawyer: Intel would 'like us dead'

    Intel's ultimate goal, Wolin believes, is to crush rivals into oblivion. "In their perfect world, we wouldn't exist. If they had to deal with the government every now and then, that's fine, and they're still extracting monopoly profits from the industry," he said.

    Wolin doesn't buy into the oft-repeated theory that Intel needs AMD to keep the industry honest and to keep the U.S. government at bay. "I don't agree with the premise that they have to have us and they think they have to have us. I think they would absolutely like us dead," Wolin said.


    Teljesen más ügy, de ide kapcsolódik:
    A fenti gazdasági döntések természetesen az adott cég, cégek belügyei, ám az ügy kapcsán felmerült monopóliumgyanú már nem az. Megkérdeztük erről Mihálovits Andrást, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szóvivőjét. Ő elmondta, hogy már tudnak a tranzakcióról, s természetesen meg fogják vizsgálni, mivel „a GVH-nak kutya kötelessége megvizsgálni MINDEN fúziót, ha az abban részt vevő vállalkozások elérenk egy bizonyos árbevételi küszöböt.” Ám a fúziókra vonatkozó jogszabályok igen szövevényesek, mivel meg kell nézni, hogy elért-e egy bizonyos összeghatárt a vásárlók árbevétele, meg kell állapítani azt is, hogy az eladók esetében milyen ez a helyzet, s ha mindezen feltételek teljesülnek, akkor válik szükségessé annak megállapítása, hogy vajon az egyesülés valóban versenykorlátozó-e. Önmagában, fogalmazott a szóvivő, egy 90 százalékos piaci részesedés még nem feltétlenül ilyen, ehhez több feltételnek is teljesülnie kell.
  • dez #61
    Bla bla bla... :)
    1. A szabad verseny a kapitalizmus egyik alappillére, az ezt biztosító törvényeket nagyon is komolyan veszik és igyekeznek betartatni. Igényel ez még bővebb kifejtést?
    2. Én vagyok a fogyasztó, én választok. Ha csak a marketing számítana (és a versenyellenes háttéralkúkat sem akadályozná semmi), akkor rég 100%-on lenne az Intel. De nem 100%-on van. Az a 20% nem csak a marketingre figyel...
  • 2097 #60
    Ha az lennék nem ATi VGA-ám lenne. :)
  • Telpapa #59
    Nem szeretek találgatni de azt viszont teljesen kizártnak tartom hogy az intel arra játszon hogy kiusse az AMD-t a nyeregbol végleg.Legalábbis addig biztos nem ameddig o emiatt monopol helyzetbe kerulhet.A versenyhelyzet nem csak nekünk végfelhasználoknak jo hanem a cégeknek is.Inkább arra aszociálnék(bár én is csak találgatok mint mindeki más hiszen ez nem más csak puszta találgatás) hogy ebbol a helyzetbol is szeretne valamit kisajtolni(ami enyhén gusztustalan..na de ez van) magának a nagy I.Ellenben jogos ama felvetés is hogy nagyon nem tetszik neki a technologia kiadása egy 3ik cég felé.De személy szerint azt mindeképpen kizárnám hogy tönkre akarja tenni a nagy A-t.Nem érdeke.
  • Telpapa #58
    Az uzelet világa kökemény háboru ahol nincs helye az érzelmeskedésnek,a szolidális hozzáállásnak.Csak nézz körül a többi üzelti területeken.Nagyon szép(és milyen jo is lenne ha igy mukodne..de ez hiu ábránd)sokan(köztük én is) többre becsüljük a kreativitást,innováciot(a haladást is ez viszi elorébb) de álomvilágban élünk ha azt hiszuk hogy ez igy is zajlik...Felejsd el ezeket a magasztos eszméket mert az uzelt világa egy komoly háboru.Ahol a statiszika,marketing a fegyver(nem kell a suket duma.Mind két fél)az informácio és a pénz pedig hatalom.Beszélhetunk itt órákat napokat is errol de semmi sem fog változni.
  • dez #57
    Nem érzelmi alapú dolog, hanem józan megfontolás. Jobban díjazom a kreativitást és innovációt, mint az erőből lenyomást (mérnökök hada, akik nagy nehezen összehoznak valamit, de kevés eredeti ötletük van) és a simlis játékot.

    A bolhás mondás hogy illik ide?