Gyurkity Péter

Intel-titkok az AMD alkalmazottjánál

Az üzleti titok megsértésével és lopással vádolják az AMD egyik munkatársát, aki még úgy kezdett el dolgozni a cégnél idén, hogy még az Intel alkalmazásában állt. Otthonában titkos dokumentumokat találtak.

Biswahoman Pani otthonában az FBI ügynökei tartottak házkutatást, ez pedig eredményesnek bizonyult, miután egészen pontosan 19 bizalmasnak minősülő CAD-tervezetet, 13 titkos, kizárólag belső használatra szánt dokumentumot, valamint több mint 100 oldalnyi további anyagot találtak. Ez már önmagában is súlyos következményeket vonhat maga után, ám a tény, hogy Pani az AMD miatt hagyta ott a processzorgyártót, tovább bonyolíthatja a helyzetet.

A nyomozás eddigi állása szerint a szakember májusban jelentette be távozási szándékát az Intelnek, beleegyezve abba, hogy június 11-ig tovább dolgozik a cégnek. Időközben azonban meggondolta magát és már június másodikán elszegődött az AMD-hez, úgy, hogy továbbra is hozzáférése volt a bizalmas dokumentációhoz, többek között számos új, később piacra dobandó processzorok terveihez, részletes leíró anyagaihoz. Júliusban egy kihallgatáson Pani elismerte, hogy valóban megőrizte az anyagokat, állítása szerint azonban pusztán a kíváncsiság vezérelte ebben, illetve feleségének szeretett volna segíteni, aki szintén Intel-alkalmazott és éppen egy új részleghez került át.

Az FBI eddig semmilyen bizonyítékot nem talált arra nézve, hogy az AMD tudott erről, vagy akár segítette volna a mérnököt az iratok megőrzésében. A jelek szerint mindez magánakció volt és az új munkaadónak semmilyen előnye nem származott abból, hogy az Inteltől kikerült anyagok éppen egyik új munkatársánál bukkantak fel. Mi több, azóta el is küldték a cégtől a szakembert, akit ugyan nem helyeztek előzetes letartóztatásba, de útlevele immár a hatóságoknál vendégeskedik, mintegy biztosítékul. A két processzorgyártó hivatalosan nem reagált a megkeresésekre.

Az Intel egyébként a napokban dobta piacra hatmagos Xeon szerverchipjeit, amelyek állításuk szerint minden vetélytársat lemosnak a pályáról. A 3x2 magos felépítés révén erre minden esély megvan, és már csak idő kérdése, hogy ezek a fejlesztések az asztali vonalon is felbukkanjanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lyzzard #2
    amíg az atomot agyonverik a régi kiscsíkon gyártott Athlonok, addig az intel ne tervezgessen :) adtak volna ki helyette mini P3 tualatint...
  • who am I 7 #1
    2012