66
  • dez
    #66
    Már csak azért is, mert hosszabb távon úgy a vevők a saját érdekeiket vennék semmibe.
  • dez
    #65
    Oké, annak a ~20%-nak a nagy része nem azért vett AMD-t, mert az előremutatóbb technológiákat alkalmazott. De az a dolog már többet számíthetott, hogy nem az erősködő behemótot akarta támogatni a saját vásárlásával.
  • Telpapa
    #64
    Bla bal bla:)))hehe bár csak igy lenne ,de jelenleg az elmult 15 év engem igazol és nem téged.Magyarázatod meg csak találgatás,ugyan ugy mint mindeki másé.Igazad van te is fogyaszto vagy meg én is.De nagyon sok ember van aki leszarja hogy mi zajlik ott a cégekközött.Az emberek többségét az érdekli hogy olcson,a legjobbat(nem csak az ár-teljesitmény viszonylat számit) kapja.bla..bla bal mi?:))Találgasunk,kalkuláljunk de a vége ugy is az lesz mint ami a jatékfejleszto cégek között zajlott le.A végén maradtak a legnnagyobbak akik megették a kicsiket.Viszont az elgondolkoztato hogy az MS is tulélte az egyeduralmat..ebben igazad lehet,mert a végén csak lefizette az EU-t is,még ha törvényes keretekkozott de megtette.
  • dez
    #63
    Tehát, ha az AMD eltűnne, és az Intel piacrésze az x86 procik terén közel 100%-ra szökne (a VIA 1-2%-ot birtokol), az közel sem jelentené, hogy azonnal automatikusan feldarabolnák az Intelt. Csak még alaposabb vizsgálódásba kezdenének, hogy milyen eszközökkel érte el az x86-os piaci uralmat, aztán 10 év múlva talán történne is valami (feltéve, ha addig sikerül valahonnan előásni azokat a bizonyító erejű emaileket, amiket az Intel "véletlenül" még az archívumból is törölt...). Több más procigyártó is 100%-os piacrésszel rendelkezik a maga által létrehozott processzorcsaládok terén. Az az IBM-es előírás, hogy minimum 2 beszállítóval kell rendelkeznie a PC procijának, meg már nagyon rég volt...
  • dez
    #62
    Az AMD (legalábbis hivatalosan) nem ezt gondolja:
    AMD lawyer: Intel would 'like us dead'

    Intel's ultimate goal, Wolin believes, is to crush rivals into oblivion. "In their perfect world, we wouldn't exist. If they had to deal with the government every now and then, that's fine, and they're still extracting monopoly profits from the industry," he said.

    Wolin doesn't buy into the oft-repeated theory that Intel needs AMD to keep the industry honest and to keep the U.S. government at bay. "I don't agree with the premise that they have to have us and they think they have to have us. I think they would absolutely like us dead," Wolin said.


    Teljesen más ügy, de ide kapcsolódik:
    A fenti gazdasági döntések természetesen az adott cég, cégek belügyei, ám az ügy kapcsán felmerült monopóliumgyanú már nem az. Megkérdeztük erről Mihálovits Andrást, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szóvivőjét. Ő elmondta, hogy már tudnak a tranzakcióról, s természetesen meg fogják vizsgálni, mivel „a GVH-nak kutya kötelessége megvizsgálni MINDEN fúziót, ha az abban részt vevő vállalkozások elérenk egy bizonyos árbevételi küszöböt.” Ám a fúziókra vonatkozó jogszabályok igen szövevényesek, mivel meg kell nézni, hogy elért-e egy bizonyos összeghatárt a vásárlók árbevétele, meg kell állapítani azt is, hogy az eladók esetében milyen ez a helyzet, s ha mindezen feltételek teljesülnek, akkor válik szükségessé annak megállapítása, hogy vajon az egyesülés valóban versenykorlátozó-e. Önmagában, fogalmazott a szóvivő, egy 90 százalékos piaci részesedés még nem feltétlenül ilyen, ehhez több feltételnek is teljesülnie kell.
  • dez
    #61
    Bla bla bla... :)
    1. A szabad verseny a kapitalizmus egyik alappillére, az ezt biztosító törvényeket nagyon is komolyan veszik és igyekeznek betartatni. Igényel ez még bővebb kifejtést?
    2. Én vagyok a fogyasztó, én választok. Ha csak a marketing számítana (és a versenyellenes háttéralkúkat sem akadályozná semmi), akkor rég 100%-on lenne az Intel. De nem 100%-on van. Az a 20% nem csak a marketingre figyel...
  • 2097
    #60
    Ha az lennék nem ATi VGA-ám lenne. :)
  • Telpapa
    #59
    Nem szeretek találgatni de azt viszont teljesen kizártnak tartom hogy az intel arra játszon hogy kiusse az AMD-t a nyeregbol végleg.Legalábbis addig biztos nem ameddig o emiatt monopol helyzetbe kerulhet.A versenyhelyzet nem csak nekünk végfelhasználoknak jo hanem a cégeknek is.Inkább arra aszociálnék(bár én is csak találgatok mint mindeki más hiszen ez nem más csak puszta találgatás) hogy ebbol a helyzetbol is szeretne valamit kisajtolni(ami enyhén gusztustalan..na de ez van) magának a nagy I.Ellenben jogos ama felvetés is hogy nagyon nem tetszik neki a technologia kiadása egy 3ik cég felé.De személy szerint azt mindeképpen kizárnám hogy tönkre akarja tenni a nagy A-t.Nem érdeke.
  • Telpapa
    #58
    Az uzelet világa kökemény háboru ahol nincs helye az érzelmeskedésnek,a szolidális hozzáállásnak.Csak nézz körül a többi üzelti területeken.Nagyon szép(és milyen jo is lenne ha igy mukodne..de ez hiu ábránd)sokan(köztük én is) többre becsüljük a kreativitást,innováciot(a haladást is ez viszi elorébb) de álomvilágban élünk ha azt hiszuk hogy ez igy is zajlik...Felejsd el ezeket a magasztos eszméket mert az uzelt világa egy komoly háboru.Ahol a statiszika,marketing a fegyver(nem kell a suket duma.Mind két fél)az informácio és a pénz pedig hatalom.Beszélhetunk itt órákat napokat is errol de semmi sem fog változni.
  • dez
    #57
    Nem érzelmi alapú dolog, hanem józan megfontolás. Jobban díjazom a kreativitást és innovációt, mint az erőből lenyomást (mérnökök hada, akik nagy nehezen összehoznak valamit, de kevés eredeti ötletük van) és a simlis játékot.

    A bolhás mondás hogy illik ide?
  • digital
    #56
    "Miből gondolod, hogy "zsigerből rühellem"?"
    -hát nem is tudom :)

    "Ugat a kutya, de nem harap."
    -esetleg inkább köhög a bolha? :)

  • dez
    #55
    Egyébként évekkel korábban az AMD a Chartered Semiconductorral is gyártatott procikat, abba nem kötött bele az Intel. Most inkább csak azért mérgelődik, mert az AMD -- hosszas, a saját profitjukat sem kímélő ármánykodása ellenére -- hirtelen jobb helyzetbe került.
  • dez
    #54
    Egyébként nem arról beszéltünk, hogy az Intel majd jól visszaveszi az x86 licencet, erre az AMD is az x86_64-et, és így tovább. Hanem arról, hogy _ha_ az Intel visszavenné a sajátják, akkor az AMD is visszavehetné az övét, és ez az Intelnek sem lenne jó üzlet. Szóval, csak fenyegetőznek. Ugat a kutya, de nem harap. :)
  • dez
    #53
    Miből gondolod, hogy "zsigerből rühellem"?

    Ha van is kész terv az íróasztalban, és mondjuk a jövő héten tudnak csinálni egy tapeoutot (részletes gyártási terv), onnan még min. fél év, mire a boltokba kerül.

    Nem baj, majd mindenbe Atomot raknak, az 32 bites. :) Más szóval vissza a középkorba, sebesség szempontból is.
  • digital
    #52
    Gondolod annyira naivak és felkészületlenek, hogy az íróasztal aljában nincs erre az esetre egy kidolgozott válságtervük? Az rendben van, hogy zsigerből rühelled az Intel-t, de azért ennyire nem hülyék.
  • dez
    #51
    Ilyenkor a polcokról is leszedethetik...

    72-re applikálni évekbe tellene, mert a 0-ról, pontosabban a 32-ről kellene kezdeni. De visszaállni a sima 32-re is félévek (ha nem lehet simán letiltani, de mint írtam, nem hiszem).
  • jozing
    #50
    ki kellene vonni,de a kereskedőknél lévőt és a nagyker raktárait nem valószínű hogy visszahívnák (meg amiket már eladtak). maximum rendeléseket nem vehetne fel. a műszaki részébe (mennyi idő alatt lehet 64 bitet mondjuk 72-re applikálni) már nem feszegetném.
  • dez
    #49
    Egyébként szerintem a 64 bites kiterjesztéseket nem lehet letiltani (tehát hogy ne is működjön a 64 bites mód). Így az Intelnek is ki kellene vonnia a forgalomból a procijait, és áttervezetteket piacra dobni. Ez nem 2 nap lenne, hanem félévek...
  • dez
    #48
    Lehet, hogy az AMD is megtenné az Intel helyében, de nem ez számít. Mindegy, hogy ki, ne tegye. Az Intel teszi, és meg kell benne akadályozni. Erre vannak a versenytörvények. Itt nem arról van szó, hogy az egyik csúnya gonosz, a másik meg szép és jó, hanem hogy a visszaélés, korrupció a fogyasztónak (is) rossz.

    Az AMD akkor sem tudott feltörni, amikor az ő procijai voltak a jobbak. (Mivel a titkos Inteles háttéralkúk miatt akkor is mellőzték vagy a háttérbe szorították.) Ezért maradtak el a komolyabb fejlesztések (az ATI felvásárlása csak a ráadás volt).

    Most újra ott tartunk, hogy az új felsőkategóriáért (i7) százereket kérnek. Mert megtehetik, a fentiek miatt az AMD itt nem tud konkurálni.
  • Telpapa
    #47
    Szerintem elég reálisan látod a dolgot.Bár én ilyen találgatásokba már bele sem megyek mert felesleges.Senki nem lát igazán a szinfalak mögé.De abban telejsen igazad van,hogy egyik kutya másik eb.
  • jozing
    #46
    valószínű az intel tudja mit csinál. ne feledjétek az övé a piaci részesedés majdnem 80% (ha nem annyi vagy több). az AMD legnagyobb részesedése is 25,4% volt, amikor a P4-es fiaskó volt... nem minden a technológia. marketinggel és pénzzel sok mindent el lehet érni, és mivel az intelnek mindkettő van,, az AMD mindkettő szűkében van.

    hiába mondjátok hogy szemét az intel, az AMD is megtenné ugyanezt, szemrebbenés nélkül (sajnálom ha pér ember lelkébe belegázoltam). mindkettő a profitért játszik, és csak azért. egyik sem segélyszolgálat. az intel és jogászai most azért próbálják szarba kenni az AMD-t, hogy ha csak 1 évre is leállítják a CPU észlegét, az egy ilyen gyenge AMD fatális lenne.

    gondoljatok bele: az x86 még mindig fontosabb mint a 64 bit. 64 bites programok nélkül kitudunk húzni egy-két évet (a szerverek nem), de x86 nélkül dobhatnánk ki az összeset. ergo az AMD ott maradna x86 nélkül, az intel meg 64 nélkül. igazából az AMD járna rosszabbul. eléggé meggyengülne.

    az EU perei meg viccesek. az intel egy-egy szabálytalansággal milliárdokat kaszíroz, és az EU meg megbünteti pár misire. a haszon sok százszorosa a büntetéseknek.
  • A1274815
    #45
    Nem csak azért, de mindegy.
  • dez
    #44
    Az utolsó tagmondatban vázolt sületlenség miatt?
  • A1274815
    #43
    Tudom jól, hogy "vesztegetés"/karter ügyben vizsgáludnak ellenük, csak éppen véletlenűl az Intel megtalálta semmisíteni a bizonyítékokat. Különben meg szerinted miért van az a smily a mundókám végén?
  • dez
    #42
    Emulálni is lehet, a régebbi programok számára -- az újabbak meg natívan futnának. (Így próbálta korábban megoldani az Intel is, csak akkor még lassabbak voltak a procik, a saját 64 bites megoldása meg nem volt valami hű de jó.)
  • dez
    #41
    Kicsit le vagy maradva, évek óta folyik ilyen vizsgálat ellenük. És nem csak itt.
  • dez
    #40
    Aki hülye, az hagyja is.
  • dez
    #39
    Ehhez külön forrá kell? Köztudott, hogy a Core és Nehalem mikroarchitektúrákat (amik kihúzták az Intelt a sz@rból) Izraelben tervezték.

    Mint ahogy az is köztudott, hogy AMD-be egy arab befektetési társaság szállt be nemrég néhány milliárddal, és most az ő kezükben van az AMD leválasztott gyártóüzemeiből létrehozott GlobalFoundries több, mint 50%-a.
  • Sanyix
    #38
    diktafon, feljelentés. Pár ilyen után megunják a cégek :)
  • digital
    #37
    Miért itt nálunk M.O-n 90%-ban, hogy mennek a dolgok. Nem vagy kiszolgáltatva szerinted? Több helyen voltam interjún, volt hol kerek-perec megmondják pl., hogy évi max 12.napból állhat a szabim, de még azt is, hogy elaprózva mikor veheted ki. Munkaidő inkább 10-12 óra, mint 8. Legyen a kurv@ mobilod állandóan bekapcsolva, ha van valami ugorj (természetesen mindezt ingyen, ügyeleti díjazás nélkül) Munkajogi, munkavédelmi, egyéb szabályzatokat, előírásokat M.O-on senki sem tartja be és nem is kérik számon senkitől. Sok tulajdonos, vállalkozó, cég stb.. mindezt tudja nagyon jól, és vissza is élnek vele ezerrel. Az a szörnyű az egészben, hogy már meggyőződéssel és hittel állítják, hogy ha ők fizetnek, akkor ők is diktálnak mert itt ők a törvény!
  • sathinel
    #36
    Annál jobban látszik hogy mennyire szarban van egy cég minél jobban jogi és nem technológiai síkra tereli a versenyt. Köcsögök lefizették a fél világot most meg mindent megpróbálnak csak hogy megszopassák a másik céget. Az ilyen náci cégek termékeit inkább hanyagolom. Pénzelje őket akiknek két anyja van.
  • Running
    #35
    Szerintem a kormány áll az egész mögött...
  • Garrett27
    #34
    Mennyi elvakult intel fan ez a 2097
  • 2097
    #33
    Remélem a mosóporod is ilyen nagy gonddal válogatod. :)
  • readswift
    #32
    ez egy olyan cég ahol a főnök lebassza a titkárnőt mert nem volt bennt dec. 24-én dolgozni. Jövőre jobban teszi ha bemegy. (megtörtént)

    Osztalékalapon megy a pénz, találd ki hova.
  • readswift
    #31
    fingotok sincs hogy milyen szinten zsici az intel :D
  • 2097
    #30
    #27 Naná, hogy drága mert csak az Itanium termék családban nyomta nagyon az Intel.
    #28 Ebben az igazi ok, hogy miért ezt használta az Intel. Tudok erről a dologról is egyébként csak nem akartam oldalakat írni. Csak egyszerűen akartam szemléltetni egy-két hozzászólónak azt, hogy nem feltétlenül az AMD van előnyben ebben a helyzetben.
  • readswift
    #29
    rólad meg süt hogy fszlm vagy :DD
  • Alvarez999
    #28
    Ha még emlékszel, az Intelnek azért kellett átvennie az AMD 64 bites megoldását, mert az AMD hamarabb jelent meg és így az MS erre fejlesztett. Később meg az MS egyértelműen kijelentette, hogy nem hajlandó kétféle 64 bites implementációra fejleszteni.

    #26: Az egy dolog, hogy az Intelnek lenne pénze akár licenszdíjat is fizetni az AMD-nek a 64 bitért. Csakhogy az AMD pénzért sem köteles megadni a licenszet az Intelnek, ennek hiányában pedig az Intel nem kicsit meg lenne lőve. Helyesen idézte nkmedve, a két cég e tekintetben egymásra van utalva. Erre utal az is, hogy az Intel is hónapok óta megállapodásra törekszik, nem rögtön perrel indított.
  • sh4d0w808
    #27
    Kicsit (nagyon) el vagy tájolva. Az IA64 elég régóta létezik, de kevés cég volt hajlandó programokat írni rá... Azt meg nem is említem, hogy egy darab ilyen CPU mennyibe is kerül...