Berta Sándor

Winnenden - hamis volt a chatbejegyzés?

Alig telt el két nap a winnendeni vérengzés óta, a hivatalos szervek máris kénytelenek voltak egy komoly bakit beismerni.

Az elmúlt 48 órában szinte minden televíziós híradásban szerepelt Winnenden és az ott elkövetett szörnyű iskolai mészárlás. Miközben a Stuttgart melletti város gyászol, a rendőrség igyekszik összegyűjteni a bizonyítékokat és rögzíteni a nyomokat, illetve a tanúvallomásokat. A waiblingeni rendőrség és a stuttgarti ügyészség azonban kénytelen volt elismerni, hogy komoly kétségek merültek fel a korábban a 17 éves Tim K.-nak tulajdonított chatbejegyzéssel kapcsolatban.

Egyre több jel mutat arra, hogy a szöveg egyszerű hamisítvány és a Heribert Rech baden-württembergi belügyminiszter által idézett mondatokat nem az elkövető írta. Vagyis valaki rossz tréfát űzött, és a hatóságokat csúnyán rászedték. Az előzetes verzió még arról szólt, hogy egy 17 éves bajorországi fiú lett figyelmes a bejegyzésre, majd szólt az apjának, aki értesítette a rendőrséget. A szövegrész szerda reggel hajnali 2 óra 45 perckor bukkant fel a chatszobában. Az első gyanú akkor támadt a nyomozókban, amikor Tim K. számítógépének átkutatása közben semmilyen a chatre vonatkozó adatot nem találtak. Felmerült annak lehetősége, hogy a szöveget mégis a fiatalember helyezte el a chaten, de vagy egy laptopról vagy az egyik barátja, esetleg egy internetkávézó számítógépéről. A rendőrség szóvivője közölte, hogy megvizsgálják ezt a lehetőséget is.

A kínos helyzetbe került Heribert Rech csütörtök este visszautasította a vádat, hogy a nyomozók túl gyorsan hitelt adtak a szövegnek és tüzetesen le sem ellenőrizték. "Már a bejelentésemkor is leszögeztem, hogy amit mondok, az a nyomozás akkori állapotát tükrözi, azokon az adatokon alapul. Most azonban meg kell vizsgálnunk, hogy egy 17 éves fiú édesapja miként állíthatta azt, hogy a bűncselekmény előtt már látták a bejegyzést. Valami őrült szórakozik velünk és egy hamis szöveget kürtölt világgá. A helyszínen lévő rendőrök világossá tették, hogy a szöveget semmiképpen sem Tim K. számítógépén írták. Ezek szerint a bejegyzést már a tett után szerkesztették" - jelentette ki a rászedett tartományi belügyminiszter.

A hamisítás tényét megerősítette a krautchan.net oldalon működő chat üzemeltetője is. Két szemtanú ennek ellenére egymástól függetlenül továbbra is azt állítja, hogy a vérengzés előtt már olvasták a chaten a bejegyzést. A vitatott szöveg egyébként így hangzott: "Sz...r ügy Bernd, elegem van. Unom ezt a mihaszna életet. Mindig ugyanaz van - mindenki kinevet, senki sem ismeri fel a bennem rejlő lehetőségeket. Komolyan gondolom, Bernd - itt vannak a fegyverek és holnap korán reggel a korábbi iskolámba megyek és igazán rendesen grillezni fogok. Csak a hely nevét jegyezzétek meg: Winnenden."

A rendőrség egyébként még mindig az indítékokat keresi. Az eddigi információk alapján Tim K. depresszív hajlamai és viselkedési zavarai miatt pszichiátriai kezelés alatt állt. Az előzetes szakvélemény szerint a fiatalember a szabadidejében FPS-játékokkal játszott és horrorfilmeket nézett. Ezek azonban nem játszottak meghatározó szerepet a bűncselekmény elkövetésében.

Ennek ellenére, amint arra számítani lehetett, a politikusok többsége, például Hans-Peter Uhl, a CDU-CSU parlamenti frakciójának belpolitikai szóvivője a lövöldözős játékok azonnali betiltását követelte. Hasonlóan nyilatkozott számos televízióban Joachim Herrmann bajor belügyminiszter is. Georg Schmidt, a CSU másik politikusa pedig a szülők felelősségét vetette fel, mondván: "Ennek a társadalomnak többé nincs szüksége olyan játékokra, amelyekben a felhasználók az áldozataikkal undorító brutális módon végeznek. De mi nem akarjuk és nem tudjuk a rendőrséget beküldeni minden gyerekszobába. Éppen emiatt a szülőknek kellene végre foglalkozniuk azzal, hogy milyen programokat futtatnak csemetéik a számítógépeiken."

Rosemarie Hein, a Die Linke elnökségi tagja azt emelte ki, hogy az internet korában nem lehet megállítani az erőszakos videojátékok terjedését, viszont oda lehet és kellene is figyelni a fiatalokra. Az eddiginél több figyelmet kell szentelni nekik és a fejlődésüknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • NexImpera #11
  Ockham borotvája - ha egy jelenségre két magyarázat lehetséges, akkor az egyszerűbb magyarázatot fogadjuk el
 • Stirner #10
  Jó gondolatok, Nexus6!
 • readswift #9
  korodig. Szal ha egy 25ön túli "olyan" lánnyal vagytok akkor SÜRGŐSEN gondolkozzatok el !!!! :DDD
 • readswift #8
  ez nem igaz , ha jól tudom a "moratórium" 25 éves korodik is eltarhat, ha utána is gyerekmaradsz az gáz.
 • burninhell #7
  jobb ha számítógépen lövöldöznek mint iskolában :)
 • tmisi #6
  Csak hamarabb kellett volna észrevenni...

  Egyébként hogy is gondolhatnak egyáltalán ilyenre hogy FPS játékok betiltása? Köztudott, hogy a modern grafikus motorok mindegyike FPS-ekben debütál és áll is helyet évekig (Unreal Engine, Cryengine, Doom3 engine, stb.), amik persze mindig a legújabb hardvert követelik. Magyarán ezért megy a pénz az AMD-nek, az INTEL-nek és az NVIDIÁ-nak. Na tudjátok mikor hagynák ezek, hogy ekkora pénzektől essenek el. Ez egy iparág és jó üzlet.
  Olyan a szitu, mintha a környezetvédők az olajsejkeket és olajmezőket akarnák felszámolni hogy mindeki csak hidrogénmeghajtású kocsival járjon, meg napelemmel fűtsön.
 • tomcsa4 #5
  Na a végén kiderül, hogy valóban skrizofén volt (mivel 17-18 éves korig mindenképpen előjön, hogy ki elmebeteg és ki nem).
 • NEXUS6 #4
  Georg Schmidt, a CSU másik politikusa pedig a szülők felelősségét vetette fel, mondván: "Ennek a társadalomnak többé nincs szüksége olyan játékokra, amelyekben a felhasználók az áldozataikkal undorító brutális módon végeznek. De mi nem akarjuk és nem tudjuk a rendőrséget beküldeni minden gyerekszobába. Éppen emiatt a szülőknek kellene végre foglalkozniuk azzal, hogy milyen programokat futtatnak csemetéik a számítógépeiken."

  Egy szinten igaza van, csak azt felejti el, hogy a gyerek számítógépén levő programnál már csak azok a programok a fontosak, amin a gyerek esetleg soha nem vett részt: horgászás apuval, gombaszedés nagypapával, főzőcskézés anyucival, családi társasjátékozás, aztán persze közös lerészegedés haverokkal, meg ilyenek.

  Nem azt mondom, hogy most ezek aztán valami húde ihaj elámító dolgok, csak éppen egy ember életének alapját jelentik.

  A srác aki képes volt lemészárolni minden embert akivel adott napon találkozott valszeg ezeket az embereket az ellenségénk látta. De milyen társadalom az, ahol egy tizenéves gyerek gyak úgy éli az életét, hogy ellenségek között érzi magát? Valszeg nem tegnap térítették el az ufók és ettől kattant be, hanem eddigi élete során alakult ki ez az életszemlélete.

  De a dúrva szerintem, hogy a gyerekek és a felnőttek nagyrésze is így érez, csak éppen valamiért van bennük egy gát, azt hiszik, hogy ha nem cselekszenek irracionális dolgokat, attól az életük is értelmet nyer, még ha nem is érzik hogy az lenne.

  Hát ilyen társadalomban élünk.
  De ez az, baxtassuk csak a wowosokat, meg a cséseket.
 • Justil #3
  de most komolyan. ezek tényleg ennyire hülyék? vagy csak így a leg1xűbb megoldani (ergo csak mutogatnak a játékiparra és ezért megfizetik őket?)?

  a büdös k***a anyjukat ezeknek, bizony!
 • Vexille #2
  naja, egyetlen szamitogepes jatek se gyilkolt meg eddig senkit...az ember a felelos - jelen esetben a szulo, aki hagyja a gyereket azzal jatszani es nem torodik vele..