Berta Sándor

Német rendőri egység a véres játékok felderítésére

Az erőszakos játékokat és készítőiket számos támadás érte az utóbbi években. Németországban már egy külön nyomozóosztagot is létrehoztak, amelynek egyetlen feladata van: a programok terjesztőinek előkerítése.

Arról a mai napig megoszlik a kriminológusok, a pszichológusok, a médiakutatók, a játékfejlesztők éás a felhasználók véleménye, hogy a véres játékoknak milyen hatásuk van a valódi bűncselekményekre és azok elkövetőire. Elég csak a sajnos szinte mindennapossá vált iskolai lövöldözésekre gondolni.

Sok szolgáltató a mai napig terjeszt már betiltott játékokat. Az ok érthető: hatalmas az igény ezekre a programokra, tehát óriási üzlet. A Hesseni Tartományi Bűnügyi Hivatalban (LKA) egy külön Task Force Internet (TFI) nevű nyomozócsoportot hoztak létre, amelynek tagjai kizárólag a betiltott játékok terjesztőinek lefülelésére szakosodtak. Az egység közvetlenül a tartományi belügyminisztérium irányítása alá tartozik és egy új koncepciónak a része, amelyet az összes tartományi rendőrkapitányságon és -őrsön meg akarnak valósítani.

"Jelenleg Németországban hat játék van betiltva. A legtöbb program célja nemes egyszerűséggel a tömeggyilkosság. Az, hogy mi tetszik az embereknek ezekben az alkotásokban, egyelőre talány, miként arra a kérdésre is keressük a választ, hogy milyen felhasználók érdeklődnek a különösen véres játékok iránt. Csupán az biztos, hogy az emberek érdeklődése a társadalmat tükrözi és minden korosztály tagjai megtalálhatók az erőszakos programok rajongói között. A mai korszerű videokártyákkal már minden részlet jól kivehető és a játékosok gyakorlatilag rendezőként érezhetik magukat" - közölte Axel Schröder, a TFI egyik munkatársa.

A rendőrök munkája hosszadalmas, akár hónapokon át kutatnak a terjesztők után, chatszobákban, fórumokban, Teletype Networkokban (Telnet) vagy az online világokban. A legnagyobb eredménnyel mégis leggyakrabban a különböző fájlcserélő hálózatok kecsegtetik a nyomozókat. A tevékenység közben hátrahagyott IP-címek pedig árulkodóak, olyanok, mint egy ujjlenyomat, így visszakövetve a virtuális terjesztési útvonalakat könnyen az illető személy vagy csoport nyomára bukkanhatnak.

Erik Poth, az egység másik tagja szerint persze ahhoz, hogy beindulhasson az igazságszolgáltatási gépezet, először a rendőröknek meg kell bizonyosodniuk arról, hogy valóban egy véres játék terjesztőjével állnak-e szemben. Nem ritkán maguk a TFI munkatársai is különböző játékverziókat kutatnak fel és játszanak azokkal, hogy így kerülhessenek be a rajongói csoportokba. Gyakorlatilag az erőszakos programokat szeretők bőrébe kell bújniuk és ez egyáltalán nem tetszik nekik.

"Minden elkövető hátrahagy virtuális nyomokat az interneten. De ezeket a nyomokat nem lehet egyszerűen rögzíteni, mint egy ujjlenyomatot. Éppen ezért van szükségünk szakemberekre, akik kiismerik magukat ebben a világban és közegben" - hangsúlyozta Peter Raisch, a Hesseni Tartományi Bűnügyi Hivatal elnöke.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Purga #21
    Ekkora buziságot!
    Kellenek a véres, brutális, lövöldözős játékok, csak nem tonna számra! Azt kérdezitek miért?
    Mert, kell, hogy az ember kiélje magát az ilyen játékokon is és szórakoztassa, ha ilyen kedve van, pláne ha ideges, feszült.
    Az én véleményem az, ha betiltják az ilyen játékokat, akkor kezdhetünk félni az utcán, mert szegény emberke nem tudott otthon JÁTSZANI!!!
  • SonicBoom #20
    "Az, hogy mi tetszik az embereknek ezekben az alkotásokban, egyelőre talány..."

    na hát ezt sokmindenre el lehet mondani, de mégsem tiltják vagy üldözik (bár kellene :), pl. Mónika show.
  • kecskeszeme #19
    Szerintem a korhatáros karikázás sem az igazi. A kisgyerekek direkt arra mennek, hogy olyan filmeket/műsorokat nézzenek, amiknél a karikában a lehető legnagyobb szám van... Inkább valami gyerekzár-félét kéne a tv-kbe integrálni, plusz egy külön jelet a műsorok mellé, ami a korhatárt kódolja: ha be van kapcsolva a gyerekzár (azaz a gyerek felügyelet nélkül nézi a tv-t), akkor a korhatáros műsorokat - a beállított korhatár szerint - nem jeleníti meg a tv-készülék.
    Ennyi.
  • Sheltem #18
    "Amúgy érdekes, hogy most pl. hirtelen a Tom&Jerry-t is betiltják"

    Ezt hol olvastad? LOL linket légyszi... Ha a Tom és Jerry-t betiltják a buta németek akkor mi a helyzet például a kengyelfutó gyalogkakukkal? :) Az legalább olyan "brutális". Istenem de szánalmas egy nép, már akkor röhögtem rajtuk x év(tized)e mikor bevezették a motoroknál a 100Lóerős limitet.

  • remark #17
    Szerintem a Hiradoban nem az a legrosszabb, hogy hullakat mutatnak. (Vagyis hat egy gyerek szamara az.)
    A Hiradoval az a baj, hogy "egyeni" ertekitelet alapjan szelektalt hireket adnak le. Es sajnos sokan nem jutnak el odaig, felnottek sem, hogy felfogjak: a vilag nem olyan a valosagban mint amilyennek a Hirado azt lattatja.

    (Egy visszavont hozzaszolast miert nem lehet ujra elpostolni itt az sg-n?)
  • remark #16
    A reklamok alatt is kellene legalabb egy 12-es karikanak kint lennie, hiszen a reklamokban olyan dolgok vannak amiket egy gyerek nem tud szuloi segitseg nelkul ertelmezni. Ez teny. Megis szabadon lehet reklamozni minden szart, beleertve a haborut. Igen-igen, a hadsereg egyre tobbet reklamoz Hollandiaban a TV-ben is, es az ujsagokban is. Tiszta amerika. :-(

    De a Hiradot is korhatarhoz kotnem, de legalabb 30 eves korhatarhoz. Az emberek tobbsege ugyanis "szuloi segitseg nelkul" nem fogja fel hogy amit a hiradoban lat, az kabitas...
  • Mike at home #15
    indexre a Tom és Jerryt
  • Mike at home #14
    gondolom aki mondjuk Postalozik kicsit Németo-ban, elkapják és megy a sittre, ehehe
  • Antiga #13
    persze magyarországon mit tiltanak be ?? a CSét ? azt már betiltották mert "nagyon véres öldöklős és bűnmcselekményre indít játék" az a bűncselekmény hogy a kommandósok lőnek a bombás terroristákra ...:D:D vagy a túszmentés... azt meg nem tudjuk hogy mit tiltottak be... egyre nagyobb adag szart kevernek..
  • Wittgen #12
    Tudjuk mit olvastunk, viszont csak egy lépés, hogy azok is fenyegetve érezzék magukat, akik 18+os progikkal nyomulnak, nemcsak betiltottakkal.

    Egyébként nem tudom, szerinted mi rosszabb? Az, hogy hentelsz egy játékban és tudod, hogy az nem valóság, vagy a kölyköd nézi a hiradóban a családját kiírtó jóembert és közben tudja, hogy az a véres valóság?