Berta Sándor

Franciaország: börtön az erőszakos videókért

Hatályba lépett egy új francia törvény, amely megtiltja magánszemélyek számára az erőszakos videók készítését és közzétételét. A jogvédők a szólásszabadság korlátozására figyelmeztetnek.

A törvénytervezetet Nicolas Sarkozy magyar származású francia belügyminiszter terjesztette elő és eredeti célja a Happy Slappingnek nevezett jelenség visszaszorítása volt. Mint ismeretes, egyre gyakrabban jelennek meg erőszakos videók a fiatalok mobiltelefonjain: egy felmérés szerint a tinédzsereknek legalább a harmada látott már erőszakos, véres vagy pornográf videót saját vagy az ismerőse mobiltelefonján. A helyzet odáig fajult, hogy Bajorországban kitiltották a mobil készülékeket a bajor iskolákból. (Sajnos már hazánkban is akadt példa mobiltelefonnal kamerázott verésre.)

Erre a problémára akart megoldást találni a francia elnöki pozícióra is pályázó politikus. A jogszabályt a francia parlament is elfogadta. A törvény kimondja, hogy erőszakot ábrázoló videókat ezentúl csak és kizárólag újságírók készíthetnek. A civil szervezetek, köztük például a Ligue Odebi élesen bírálták az elfogadott jogszabályt, mivel szerintük az sérti a szabad véleménynyilvánításhoz és a sajtószabadsághoz fűződő emberi jogokat.


"Mindez azt jelenti, hogy az olyan videók elkészítése és nyilvánosságra hozatala, mint amilyet pontosan 16 évvel ezelőtt megörökítették, hogy a los angelesi rendőrök megverik Rodney Kinget ezután bűncselekmény lenne. Egy ilyen felvétel videoportálon vagy más honlapon való közzététele esetén a maximálisan kiszabható börtönbüntetés 5 év, míg a pénzbírság akár 75 000 euró is lehet" - mondta Pascal Cohet, a Ligue Odebi szóvivője.

"Egy újságíró sem készíthet brutális felvételeket. Ugyanakkor teljesen más dolog, ha valaki szemtanúja lesz egy törvénytelen rendőri intézkedésnek, túlkapásnak vagy rendőri erőszaknak" - összegezte véleményét Julien Pain, a Riporterek Határok Nélkül (RSF) munkatársa. Az RSF szerint a készülő rendszer alkalmas arra, hogy az embereket félelemben tartsa és öncenzúrázásra késztesse.

A francia kormány tagjai viszont azzal érveltek, hogy a most elfogadott törvénnyel és a tervezett megoldással büntethetők lesznek az erőszakos videók készítői és terjesztői, ráadásul az akár 5 évig terjedő börtön és a 75 000 euró pénzbírság komoly visszatartó erő lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mike #156
    wanek drága!

    pont azért vagyok magyar, mert Magyarországot akár kis betüvel is le tudom irni, ha nekem úgy tetszik, ugyanis én annyira biztos vagyok a magyarságomban, és van annyi önbizalmam, hogy nekem nincs szükségem semmiféle külsőségre, hogy magyarságomat úton-útfélen bizonyítsam. Tudod nekünk itt Magyarországon nem kell állandóan magayrságunkat bizonygatnunk, és nem rettenünk meg attól, hogy holmi wanek félék idegenszívünek kiáltanak ki, mert semmivel nem tudod megrendíteni a meggyőződésemet. Szal mondogathatod bőszen, játszhatsz Istent, senkit nem érdekel alapvetően
  • Mike #155
    ebben eellenben egyetértek
    megteszik, mert megtehetik
  • Mike #154
    milyen fajok?
  • Mike #153
    wanek
    kezdjük azzal, hogy a nicked nem magyar
    másrészről szerintem te sem vagy tősgyökeres magyar, jóeséllyel bekompenzálsz valamit ezzel a nagy magyarkodásaal, ugyanis tudod, mindig az ordít leghangosabban
  • Mike #152
    mégjóhogy a cégek
    nem majd az államok
    csakhogy a cégek révén az állam is jól jár, az embereknek lesz munkája, etc

    nem értem miért kell a cégekre fújni
    vagy netán azok az ördögtől valók
    vagy a földtúráson kivül minden más gyanús és Istennek nem tetsző foglalatosság á lá középkor?
  • Mike #151
    kisfiam, te fájóan hülye vagy, az a te nagy bajod, nem más :)
  • Mike #150
    hát mert messze nem rohad szét
    a kommunisták is ezt szajkózták: rohad a kapitalizmus! szétrohadt, ja

    a pesszimistáknak oly mindegy milyen rendszer van, rohad
    az erkölcs és minden válásgban van, a Föld is, minden, legalább lehet siránkozni
    de amikor valaki megkérdi: te személy szerint mit tettél, akkor kurva nagy kuss van
  • szivar #149
    Szóljál ha látsz ilyen statisztikákat, szerintem hirtelen mindenhol jelentős érdeklődésre számítana, nemcsak a 'fajgyűlölők' részéről, hanem az emberijogiizészervezettől is jelentős érdeklődés övezné...

    Továbbá egy fehérgalléros embert ugyanúgy fellógatnának azok az emberek, akik az utcára kerültek miattuk, vagy éppen az éhhalál köszöbén leledzenek, mint azokat akik miatt az ember már lassan nappal sem mer kimenni az utcára, mert hátha megkéselik egy cigiért. És hab a tortán, hogy még a törvények a bűnözőknek kedveznek. Nem másról beszélek, csak az emberniség perifériájáról, arról a söpredékről aki elvárja a jogainak tiszteletbentartását, miközben nagy ívben sz@rik a többiek ezen jogára. Egy kicsit tájékozódhatnál a publikus 'irodalomból' mielőtt idejössz megvédeni egyes kisebbségben lévő csoportokat, akiknek több lehetőségük van az élethez mint annak aki egész életén át tisztességesen dolgozott.

    Ha fajgyűlölet akkor miért vannak a színcigányok meg a fehér gádzsók? Illetve a zsidók vs. gój produktum? Mert ez halgatólagosan nem számít ugye fajgyűlöletnek...
  • Ronny #148
    mond annak a szerencsétlen nőnek, akit megerőszakoltak, hogy a fehérgallérosok nagyobb kárt okoznak. A cigánynak/négernek/pakisztáninak nem kéne itt lennie, tehát kivédhető volna.
  • Ronny #147
    akkor azt is magyarázd meg miért nem lehet a börtönök lakossága és a bünügyi esetek kapcsán megemlíteni az elkövető származását? Miért nem tudósíthatnak a francia ujságírók a zavargásokról és miért nem kérdezhetik meg az állampolgár ethnikai hovatartozását egy népszámláláson? Miért ferdít a média?

    A fajok között nincs különbség, állítólag már be is bizonyították...tehát nincs is mit takargatniuk! Vagy mégis?

    A fehérgalléros Kolompár is megússza ha arról van szó(nem is emlékszel már az ausztriába szökött bankár cigóra)?