Berta Sándor

Erőszakos és pornóvideó-dömping a német iskolákban

A Német Filológusok Szövetségének (DPHV) elnöke szerint pedagógiai és ifjúságpszichológiai szempontból egyaránt problematikusak a jelenleg az iskolákban megfigyelhető folyamatok.

Heinz-Peter Meidinger úgy vélte, a diákok egyre fiatalabb korban szembesülnek az erőszakos és a pornográf tartalmakkal, és ez a folyamat jól megfigyelhető az iskolákban is. A szakember közölte, hogy a tanárok egyre gyakrabban számolnak be olyan esetekről, amikor tízéves lányoknak a fiúk az órák közötti szünetekben vagy a tanítás után véres, erőszakos vagy pornóvideókat mutatnak meg. Ezenkívül szintén gyakori az ilyen tartalmak letöltésére való buzdítás.

"Tény, hogy gyakorlatilag nem létezik ifjúságvédelem az interneten. Ma már teljesen mindennapos és elfogadott dolog mondjuk egy 12 évesnek, hogy hol és milyen módon juthat ilyen videókhoz vagy képekhez" - szögezte le Heinz-Peter Meidinger. A diákok fokozatosan veszik át a fotókon és a filmekben látott viselkedési formákat, szavakat és ezekkel akarnak imponálni a társaiknak, de előfordul, hogy ezekkel félemlítik meg őket.

A DPHV elnöke sürgette egy általános pedagógiai és nevelési kampány elindítását, amelyben nem csak a tanároknak, de a szülőknek és a politikusoknak is részt kellene venniük. Ugyan illúzió azt hinni, hogy szigorral és új törvényekkel a probléma könnyen megoldható lesz, azonban vannak más megoldások is, például az online keresők alkalmazhatnak tartalomszűrőket. A szülőknek is meg kell tanulniuk az internet használatát, hogy választ tudjanak adni a gyermekeik esetleg felmerülő kérdéseire. Végül tudatosítani kell a diákokban, hogy az erőszakos videók készítése vagy terjesztése bűncselekmény.

Érdekesség, hogy korábban Észak-Rajna-Vesztfália német szövetségi tartományban már felmerült az ötlet, miszerint köteleznék a mobilszolgáltatókat az erőszakos fotók és videók kiszűrésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Aram95 #26
    lettünk
  • Aram95 #25
    Nem a valóságot mutatja? Akkor te meg én hogy tettünk?
  • emile zola #24
    "A diákok fokozatosan veszik át a fotókon és a filmekben látott viselkedési formákat, szavakat és ezekkel akarnak imponálni a társaiknak, de előfordul, hogy ezekkel félemlítik meg őket."
    Már kezd elegem lenni abból, h a netet akarják megint bűnbaknak beállítani, úgymint a számítógépes játékokat...
    Ha a szülők többet foglalkoznának a gyermekeikkel, elmagyaráznák nekik a neten található dolgokat( pl. az ott található pornó nem a valóságot mutatja......) akkor sztem nem lenne baj a legtöbb gyerekkel, akikkel meg mégis, akkor azok a gyerekek nem a net meg a quake stb játék miatt leszenek parasztok a suliban, hanem mert szegények idiótáknak születtek.
  • AgentKis #23
    Lehet, visszasírjuk még azokat az időket, amikor a gyerekek "csak" félnapokat kvékeztek, mostmár inkább erőszakos és pornó (meg erőszakospornó) videókat csinálnak, birtokolnak és cserélgetnek.
  • dronkZero #22
    Ehh, bazmeg, éveken át basztatják a számítógépes játékokat, erre kiderül, hogy 10 évesek szadomazot, meg lefejezést néznek a szünetekben? Fasza. :P
  • duke #21
    "vagy a gyerek ne üljön számítógép előtt sokat. Ennyi. Nem tudom mi folyik a mai családokban, hogy ennyire sem képesek."

    Ez a fogyasztoi tarsadalom,es mar szulok is ebbe notek fel csak ezt ismerik.Nem meset olvasnak,vagy kirandulnak a gyerekkel,hanem "nesze itt egy ot ezres menny a mekkibe,csak engem hagyj beken".Szeretet helyett penzt adnak a gyereknek.Aztan csodalkoznak ha a gyerek idosebb koraban az alkoholban cigaretaban,drogban,eltulzott sexualitasban keresi a boldogsagot.
  • nickwearby #20
    ez nem mai téma, csak a digitális körítés új.

    Egyébként bizonyos szempontból még jó is lehet,
    én pl. 12 évesen örültem volna ,ha van annyi ismeretem a pornóról, amit ma a neten fel lehet szedni,
    kevésbé tudtak volna szívatni a hogy is fogalmazzak... a tízenévesek sajátos szlengjével.

    ...most így belegondolva fel nem tudom fogni, hogy 20 éve honnan szedték az ilyen khmm "mélyreható" ismereteket a témáról.....
  • Petko #19
    "mert ugye azért a szülő kezében van az irányítás"
    hát sajnos én nagyon nem így látom, abszolút nincs irányítás a szülő kezében... szeretettel meg odafigyeléssel (se szigorral) se lehet igazán harcolni több százezer milliárd dolláros mediaiparral, reklámiparral, fogyasztási cikkeket gyártó multikkal. Főleg hogy a dolog áttételesen hat, mert akárhogy próbálja egy ifionc a saját józan belátása szerint szűrni a dolgokat, szocializálódásra viszont annál erősebb a késztetés a kortársaival, és így osztálytárs, haverok stb.-n keresztül sokszorasn hat rá minden
    a vicc az, hogy ez minden fiatalra érvényes, ugyanúgy a proli gyerekre, ahogy a milliárdos ceo/részvényes gyerekére, akinek a családja pont ebből a folyamatból kifolyólag gazdagszik meg
  • lapaleves #18
    azért az szerintem tagadhatatlan, hogy a probléma valós. aki meg azt mondja, hogy pl a saját szexualitására nincsen hatással a töméntelen pornó, az szvsz legfeljebb magát áltatja.

    azért a régi szép időkben nem volt (ennyire) egyszerű pl ÖKM vagy mittomén magazinokat venni a zsengeifjaknak, most meg tele van válogatott cuccokkal a net. és nagyon szépen látszik a témákon is (mesélték...), hogy durvul a dolog, ugyanúgy emeli az ember ingerküszöbét, mint bármely más addiktív dolog.

    "wilkommen im hot-clip-video-club" - bár ez gondolom nem sokaknak mond bármit is. esetleg a németeseknek egy link: jedes videoband is frisches blut für mich
  • zolis #17
    "A szülőknek is meg kell tanulniuk az internet használatát, hogy választ tudjanak adni a gyermekeik esetleg felmerülő kérdéseire. Végül tudatosítani kell a diákokban, hogy az erőszakos videók készítése vagy terjesztése bűncselekmény."

    Haha....na ez az a két dolog, ami nagyon nem fog megvalósulni. A tartalmak mindig is akadály nélkül cseréltek gazdát. Az pedig még nagyobb baj, ha egy olyan fejlett országban, mint Németország még gondot okoz a szülők internetes felkészültsége.

    Egyébként meg az ilyen "gyerekes" problémákat azért nem értettem soha, mert ugye azért a szülő kezében van az irányítás. Nem kell azt a gyereket félholtra verni, egyszerűen meg kell vonni a túlzott "anyagi támogatást", vagy a gyerek ne üljön számítógép előtt sokat. Ennyi. Nem tudom mi folyik a mai családokban, hogy ennyire sem képesek.

    Sztem ez valahol az emberi hiúságban leledzik, mert egyrész manapság divat játszani a szigorú szülőt, hogy "én bezzeg megölöm a fiamat, ha nem eszi meg a spenótot", másrészt viszont kocsi-lakás után a gyereket kell tuningolni, szóval a szülő érzi magát szarul, ha a gyereknek nincs nemtom hány száz eurós cipője.