Berta Sándor

Francia tiltakozás az internet-hozzáférések blokkolása ellen

A HADOPI-törvényt és annak esetleges bevezetését bírálták a Francia Internetes Közösség (ISOC France) és polgári jogi szakemberek. Eközben a helyi mozihálózatok - a kalózmásolatok miatti állítólagos hatalmas veszteségeik ellenére - rekordnézőszámot könyvelhettek el.

Az először 2007 novemberében felmerült, a La Haute Autorite pour la diffusion des oevres et la protection des droits sur Internet (Loi HADOPI) nevű hivatal létrehozásáról szóló előterjesztést március 4. és 10. között tárgyalja a Francia Nemzetgyűlés. Az ISOC France immár harmadik alkalommal támadta az elképzelést, mondván, az internet-hozzáférések blokkolása nem hatékony megoldás, mivel az elkövetők más technikai rendszereket, például védett fájlcserélő hálózatokat kezdenének használni.

Ez a küzdelem később egy olyan versenyfutássá alakulna át, amelynek végén az internetszolgáltatóknak már minden továbbítandó adatcsomagot meg kellene vizsgálniuk. Ezáltal pedig teljesen lelassulna az online forgalom. "Ez a törvény egy időzített bomba, amely megakadályozza az új innovatív üzleti modellek megjelenését és elterjedését a világhálón" - írták a szervezet képviselői. Az ISOC France egyúttal egy szatirikus előrejelzést is megjelentetett, amelyben azt írták le, hogy a törvény elfogadása után mik történhetnek majd a következő hónapokban.

A La Quadrature du Net nevű polgárjogi szervezet a francia felhasználókat online demonstrációra szólította fel és emlékeztetett, hogy nemrég Új-Zélandon egy hasonló sikeres akció miatt az új-zélandi kormány átmenetileg meghátrált és feladta ez irányú terveit. Ezenkívül az embereknek levelekkel kell bombázniuk a képviselőiket és ezekben leírni, hogy nem támogatják a világháló ellenőrzését és az internetblokádokat. Eközben érdekes hír látott napvilágot az Ecrans, a Liberation párizsi napilap blogjának oldalain. A Mediametrie francia piackutató intézet friss adatai szerint a helyi mozikban tavaly 6,8 százalékkal nőtt a nézőszám és összesen 188,8 millió jegyet adtak el.

Ez azt jelenti, hogy az Európai Unióban a franciák keresik fel legtöbbször a mozikat, messze megelőzik a briteket és a németeket. 2008-ban összesen 36 millió francia látogatott el legalább egyszer egy filmszínházba, ez pedig rekord. Vagyis a francia filmvilág él és virágzik - a kalózkópiák és a másolók által okozott hatalmas veszteségek ellenére is. Luc Chatel francia kereskedelmi és fogyasztásügyi szakállamtitkár épp az elmúlt napokban közölte, hogy harcot indítanak az interneten terjedő hamisítványok és azok forgalmazói ellen.

Február 10-én pedig Éric Woerth francia pénzügyminiszter jelentette be a "Cyberdouance" (kibervám) nevű szervezet létrehozását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Alvarez999 #4
    Valakik keményen lefizették azt a görény Szarkozyt. (Bocsássatok meg, kedves négylábú görények, amúgy aranyos állatkák vagytok.)
  • Sanyix #3
    mocskos szélsőliberális komcsik!
  • hottold #2
    francia hülyék
  • szlovákiai hun #1
    Tiltakozni, tiltakozni, az biztos, hogy ha ezt a törvényt bevezetik, csak még jobban felaprózzák a fájlcserét védett hálózatokra átrakva