Gyurkity Péter

Szigorít a forgalomkorlátozáson a Virgin Media

Egyre több szolgáltató nyúl komolyabb eszközökhöz, hogy megőrizze hálózatának működőképességét, kizárva, vagy inkább lassítva azon előfizetőit, akiket elfog a letöltési láz.

A brit Virgin Media neve sokak számára csenghet ismerősen, hiszen a cég korábban is megjelent a forgalomkorlátozásokkal kapcsolatos cikkekben, igaz, decemberben arról számolhattunk be, hogy elsőként kínálnak 50 megabites elérést az otthoni felhasználók számára. Akkor az is elhangzott, hogy teljes hálózatukon korlátozni kívánják a BitTorrent alkalmazásokat használók sebességét, amit később tagadtak, majd pedig magát a cáfolatot is letagadták.

Ezzel némi zavar támadt az Erőben, most azonban a cég egyértelműen jelezte, hogy mely irányba kívánnak elmenni annak érdekében, hogy megőrizzék a hálózat egészségét. A meglévő forgalomkorlátozási intézkedéséken ugyanis szigorítanak, kitolva a napi korlátnál figyelembe vett időszakot, valamint a sebesség visszafogásának időtartamát. Első körben Preston, Wigan, valamint Blackpool környékén vezetik be az intézkedést, a sikeres tesztperiódust követően várható azonban, hogy teljes hálózatukon életbe lép a szigorítás. Ez persze példát adhat a többi szolgáltatónak, bár ezzel kapcsolatban még nem érkezett hír.

Az új szabályok eredményeként a 2 megabites csomagot használó, "M"-kategóriás előfizetők hétköznapokon délután 4 és 9 óra között mindössze 500 MB-ot tölthetnek le (a 10 megabites eléréseknél ez 1200 MB, a 20 megabites csomagoknál pedig 3000 MB), ezt követően a sebesség 50, illetve 75 százaléka eltűnik a korlátozásnak köszönhetően. A hétvégén némileg megengedőbb a cég, hiszen 1250, 3000, illetve 7500 MB letöltését engedélyezik ellenintézkedés nélkül, itt azonban a csúcsidőszakot alaposan kitolták, és innentől kezdve délelőtt 11 és este 9 között mérik a forgalmat (szombaton és vasárnap).

A hivatalos indoklás szerint csökkenteni szeretnék azok számát, akiket érinthet a korlátozás (ez saját adataik szerint jelenleg a teljes előfizetői bázis 5 százaléka), miközben a maradék számára biztosítani akarják a kényelmes eléréseket - meglátjuk, hogyan fogadják majd a felhasználók a szigorúbb korlátozást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #20
    "megőrizze hálózatának működőképességét"

    Magyarul: Hogy megőrizze hatalmas profitjának nagy részét, mivel így nem kell fejleszteni az infrastruktúrát.

    Ezek az adatmennyiségek szánik, ha azt nézem, hogy csak 8 megás netem van, és egy dvd 70-80 perc alatt lejön... és az már 4,3 giga. 50 megával meg...
  • szlovákiai hun #19
    Már ha lesz kihez átmenni.....
  • gettoharcos2 #18
    szigoríccsanak csak , ki nem szarja le ? majd átmennek az előfizetőik egy 821562323167856741327894. dik rangú szolgáltatóhoz, ahol szélessávon letorrenteznek majd azt amit nem szégyellnek
  • dez #17
    Azért azt ugye figyelitek, hogy aki többet fizet, többet is tölthet... Ez persze így van rendjén, hisz nincs kommunizmus. Igazából ezzel csak fel akarják tolni a többet töltőket a drágább csomagokra (a csórók persze szívnak, de a többieknek belefér, kint jobbak a viszonyok). Végül ugyanannyit fognak tölteni (leszámítva a totál extrémeket), csak több lesz a bevétel.
  • FoodLFG #16
    jaj hagyjál már ezzel a dumával. Direkt odaírtam, hogy máshol sem ennyire gáz a helyzet, hogy 500 megára kellene korlátozni. Egyébként amikor 1/0.5-ös digim volt, akkor is többet forgalmaztam..

    Bakker, ezen a héten vagy három kurvaanyázós hozzászólást olvastam tőled, plusz még vagy háromszor beszóltál valakinek. Szerintem menny vissza WoWozni, ha ennyire antiszociális vagy, az való neked, ott csak NPC-kel kell "beszélgetni".
  • qwas #15
    A cégekből nem fognak megélni mert annyival kevesebbben is vannak mint a cégek meg az alkalmazottak aránya. Amugy meg a dolgozok a cegnél is torrenteznek. Hacsak nem tulszabályzott a cég.

    bertino: amugy en inkabb választanék egy 3Mb-es ADSL-t korlátlanul mint egy megszoritásokkal meg feltételekkel teli 50Mb-es csillogó villogó szart.
  • bertino #14
    és utána milyen net lesz ?
    valamilyen csak kell.
    BT adsl ? :)
  • stargate74 #13
    Én Leeds-ben élek másfél éve! És ez a Genny Virgin kb 6 hónapja korlátoz. Kb este 6-11ig éjfélig. Alig várom, hogy lejárjon a 18 hónap. Mehetnek a francba az 50megával a francba...
  • Narxis #12
    Elég szar a példa a digi, nincs kiépítve országosan, így könnyű villogni a sebességgel.
  • FoodLFG #11
    Az 500MB kb a használhatatlan kategória. Szánalmas.

    Ekkora mennyiséget néha fél óra alatt hozok össze és itt mégsem ment tönkre még egy szolgáltató sem és a sebességek is rendben vannak (legalábbis a digikábelnél, de máshol sem ennyire problémás a helyzet)..