Szekeres Viktor

Rejtély - Az X-akták-utód az RTL Klubon

A Lost készítője saját bevallása szerint az X-akták szellemét akarja új scifi-sorozatával, a Fringe-dzsel megidézni. A bemutatóra már nem kell sokat várni.

J. J. Abrams, a Lost - Eltűntek óta az egyik legkeresettebb sorozatkészítő lett, pedig mint azt sokan tudják, a sorozatnak ő csak társkészítője, ráadásul az ötlet sem az ő fejéből pattant ki. Azonban a másfél órás, hatalmas költségvetésű pilótafilm, mely meggyőzte az ABC illetékeseit, valóban az ő keze munkája, és utána a sorozat formátumának (ld. flashbackes szerkezet) megtervezésében is részt vett. Más kérdés, hogy az első évadot követően a marsallbotot a jelenleg is a Lostot felügyelő Carlton Cuse és Damon Lindelof kezébe adta, így elsősorban utóbbiak felelősek a sorozat szenzációs meneteléséért.


Abrams mozis kötelezettségei miatt hagyta ott a Lostot: elkészítette egy tévés adaptáció 3. részét, a Mission: Impossible 3-at, majd pedig bábáskodott a Lost egy másik készítőjének filmje, a Cloverfield mellett, hogy később belevágjon gigantikus Star Trek-projektjébe (ismét csak tévésorozatos adaptáció, nem megy az elszakadás a gyökerektől). Ezt Roberto Orcival és Alex Kurtzmannel jegyzi, akik korábban olyan forgatókönyvekért feleltek, mint a Transformers, A sziget, a Zorro legendája vagy éppen a Mission: Impossible 3.

Orci és Kurtzman természetesen úgy kerül a képbe, hogy J. J. Abrams mellett ők a készítői a Rejtély magyar címre hallgató Fringe-nek, melyben egy FBI-os ügynöknő nyomoz két civil segítségével a jelenlegi tudományos magyarázatokat meghaladó események, történések után. Az angol cím is erre utal, miszerint a sorozat a jelenlegi határokon túl eső eseteket próbál feltárni a titokzatos öregedéstől vagy gyógyulástól kezdve egészen az eltűnésekig vagy a fizika törvényeit meghazudtoló tettekig, mint a láthatatlanság vagy a levitáció.


A főszereplő Olivia Dunhamet alakító Anna Torv mellett egy, az elmúlt éveit elmegyógyintézetben töltő tudós, Walter Bishop (John Noble), valami annak fia, Peter Bishop (Joshua Jackson) vesz részt az ügyek felderítésében. Eközben a háttérben természetesen kezd kibontakozni egy nagyobb, világméretű "összeesküvésre" utaló minta, egy kísérletsorozatnak tűnő jelenség, melyről kormányügynökségek és magánvállalatok is tudhatnak, s a szálak a legmagasabb körökig vezetnek.

A sorozat már premierje előtt hatalmas sajtóvisszhangot kapott, minden orgánum J. J. Abrams "új X-akták" szlogenjét kürtölte világgá. Egyelőre a sorozat úgy is viselkedik, mint Chris Carter klasszikusa, hiszen sikeres, és az első évad második része felé közeledve egyre sikeresebb lesz. Köszönhető ez annak, hogy a készítők - akárcsak az X-aktákban - nem egy keszekusza, szerteágazó történettel próbálják megnyerni a nézőket, hanem 45 perces, lezárt sztorikkal minden epizódban, miközben azért az összkép alakításának is mindig szentelnek figyelmet.


Amerikában jelenleg a sorozat a 13. részénél tart, vagyis még 9 epizód van hátra az ígéretek szerint sokkoló fináléig, de a nézettség alapján szinte biztosra lehet venni, hogy a Fringe ősszel folytatódni fog a FOX csatornán. Minden bizonnyal még évekig találhatnak ki az írók megmagyarázandó megmagyarázhatatlan eseményeket, hogy legyen min nyammogniuk a nézőknek.

A Fringe, vagyis a Rejtély tehát elkészült és elindult hódító útjára, s a nézettségi adatok alapján úgy tűnik, hogy J. J. Abrams ezúttal sem nyúlt mellé. A Felicity, az Alias és a Lost - Eltűntek után immáron negyedik sikersorozatát tette le az asztalra. Két kérdés maradt csak megválaszolatlan: idehaza vajon van-e esélye ekkora tarolásra a Fringe-nek (az RTL Klub jövő hónapra tervezi a premiert), illetve valóban 7 évados lesz-e a széria, hiszen, ha azt nézzük, hogy a fent említettek közül a Felicity 4, az Alias 5, a Lost pedig 6 évadot ért meg, illetve fog megérni, akkor a favágó logika bizony a bűvös hetes számot jelzi előre a Fri..., vagyis a Rejtélynek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • IMYke2.0.0.0 #34
    Szerk: misztifikációt, misztikumot
  • IMYke2.0.0.0 #33
    Erősen erőltetett dolgok ezek - nem részedről, félre ne érts!
    Igaz, valami "misztikációt" bele kell lopni minden ilyen és ehhez hasonló, hosszú életűre tervezett sorozatba... de ez a buktatójuk is [lásd az egyre bonyolódó, de önmaga paródiájává váló Lost-ot].
  • akicsrak #32
    Nagyon összerakott remekmű eme sorozat. Mindenkinek csak ajánlani tudom. Aki végignézte az első 14 epizódot, tudja miről beszélek.
    !!!Spoiler!!!
    Észrevettétek, hogy minden egyes epizódban (ha másnem fél másodpercig), feltünik a "figyelő"? (Observer,a kopasz aktatáskás "ember"). Vajon miért van mindig ott ahol történik valami? És még akkor is, ha nem a főszálról szól az adott epizód. Akkor az is érdekes, hogy egyes epizódok (lehet, hogy az összes csak nem láttam elégszer őket), utalnak a következő részhez. Pl,Dunham kidob egy papírzacsit egy kukába, amire pillangó van festve, és láss csodát, a következő epizódban pillangók gyilkolnak. Akkor az is fetünt, ami a 14.rész megnézése után talán nem is furcsa, hogy Walter Bishop, és William Bell monogrammja egy és ugyanaz. Picit skizó lehet Walterünk, vagy valami.
    !!!Spoiler!!!
    Szóval talán tényleg nem arról szól eme sorozat, hogy kell-e kesztyű egy boncoláshoz, vagy sem....
  • tarBubbles #31
    Marketing fogás?
  • winnie #30
    "Nem kell ezt a sorozatot az X-aktákhoz hasonlítani!"

    nem kell, de ha egyszer az írók mondják, hogy ez az új x-akták:)
  • Sance231 #29
    Én is X-akták fan lennék, az összes évadot megnéztem, és tény, hogy a Fringe minden epizódjában esik valamilyen (ált. képi) utalás a klasszikus sorozatra, és szerkezetben is inkább az X-akták a példakép, de ez bőven helyén van így. A sorozat egyáltalán nem buta amerikaiaknak készült, és tematikában nem lop még az X-aktáktól sem. Az X-aktákkal való összehasonlítás tehát nem alaptalan (sőt, kötelező), de nem is kritikus kérdés. (Mellékesen jegyezném meg, hogy ha az X-akták nem is egyenlő az ufókkal, a korai évadokat leszámítva a sorozat ízét igenis az ufókutatás adja meg, többek között ennek hiánya miatt is lett szar a legújabb film.)

    A másik érdekes dolog a sorozat minőségével kapcsolatban felmerülő kritikákkal kapcsolatban, hogy ált. vmilyen tudományos okkal küldik el a vérbe a szériát ("mér nincs kesztyű, böh"). Erre csak annyit tudok mondani, hogy tessék elfogadni, hogy itt a fő cél a szórakoztatás, másrészt pedig ha az aktuális Vér István megpróbálná meghatározni a Fringe szó jelentését, rájönne, hogy a tudományos korrektség itt nem is lehet elvárás. Erre példának álljon itt egy Bishop doki-idézet, szabad fordításban: "Darwin egy igazi zseni, de néha elég nagy barom volt."

    A karakterekkel kapcsolatos fikákat megint nem értem. Ha az ember megnéz a sorozatból kb. 6-7 részt, sztem egyértelművé válik, hogy igenis remek karaktereket sikerült összehozni. Walter pl. marha nagy arc, ha megkapja a megfelelős szituációt: elég, ha fűrészt akar venni egy boltban :D. Anna Torv pedig szvsz tökéletes választás, jól hozza az alapvetően kemény, de érzelmes nőt, a "jócsaj" sztereotípiának pedig egyáltalán nem felel meg.
  • DjDano #28
    Nem kell ezt a sorozatot az X-aktákhoz hasonlítani! Van olyan jó, hogy önállóan lehessen róla beszélni és nem egy klónként
  • FefeeX #27
    Hát, azért látom itt elég nagy "szakértők" gyülekeznek megint, akik megnéztek egy részt, és levonták a következtetést hogy ez mekkora "szar".

    Jelzem, az X-Akták ÖSSZES részét láttam. Azonban nálam mégsem hasonlít ez a sorozat arra. Mondjuk tény, hogy az első 1-2 rész szerintem is unalmas és semmitmondó volt, döcögött a történet, azonban a szereplők megszokhatóak (valóban elsőre nem szimpik, de egyre jobban azzá válnak), és nekem speciel már nagyon bejön az egész. Messze nem lerágott csont, inkább érdekes dolog (bár kaja közben többnyire nem ajánlott :) )

    Szóval a tudálékos önjelölt professzorok jobban tennék, ha úgy nyilatkoznának, hogy ismerik is a sorozatot, és nem 1/fél részt vagy 10 percet láttak belőle. Persze, elfogadható az, hogy valakinek nem tetszik, az sem kizárt, hogy ez nem az X-A pedig igen, de ettől a sorozat nem lesz szar...

    A felirat viszont nekem sem annyira jött be, de hozzá lehet szokni (mást meg úgyse lehet vele)
  • m minnifield #26
    ha a bal alsó sarokban zöld betűkkel írnák ki, hogy "springfield, massachusetts, 12:45" akkor az lenne a baj, hogy az olyan x-aktás...ezeknek semmi nem jó.
  • Kingfisher #25
    Szerintem meg gagyi :P