34
  • IMYke2.0.0.0
    #34
    Szerk: misztifikációt, misztikumot
  • IMYke2.0.0.0
    #33
    Erősen erőltetett dolgok ezek - nem részedről, félre ne érts!
    Igaz, valami "misztikációt" bele kell lopni minden ilyen és ehhez hasonló, hosszú életűre tervezett sorozatba... de ez a buktatójuk is [lásd az egyre bonyolódó, de önmaga paródiájává váló Lost-ot].
  • akicsrak
    #32
    Nagyon összerakott remekmű eme sorozat. Mindenkinek csak ajánlani tudom. Aki végignézte az első 14 epizódot, tudja miről beszélek.
    !!!Spoiler!!!
    Észrevettétek, hogy minden egyes epizódban (ha másnem fél másodpercig), feltünik a "figyelő"? (Observer,a kopasz aktatáskás "ember"). Vajon miért van mindig ott ahol történik valami? És még akkor is, ha nem a főszálról szól az adott epizód. Akkor az is érdekes, hogy egyes epizódok (lehet, hogy az összes csak nem láttam elégszer őket), utalnak a következő részhez. Pl,Dunham kidob egy papírzacsit egy kukába, amire pillangó van festve, és láss csodát, a következő epizódban pillangók gyilkolnak. Akkor az is fetünt, ami a 14.rész megnézése után talán nem is furcsa, hogy Walter Bishop, és William Bell monogrammja egy és ugyanaz. Picit skizó lehet Walterünk, vagy valami.
    !!!Spoiler!!!
    Szóval talán tényleg nem arról szól eme sorozat, hogy kell-e kesztyű egy boncoláshoz, vagy sem....
  • tarBubbles
    #31
    Marketing fogás?
  • winnie
    #30
    "Nem kell ezt a sorozatot az X-aktákhoz hasonlítani!"

    nem kell, de ha egyszer az írók mondják, hogy ez az új x-akták:)
  • Sance231
    #29
    Én is X-akták fan lennék, az összes évadot megnéztem, és tény, hogy a Fringe minden epizódjában esik valamilyen (ált. képi) utalás a klasszikus sorozatra, és szerkezetben is inkább az X-akták a példakép, de ez bőven helyén van így. A sorozat egyáltalán nem buta amerikaiaknak készült, és tematikában nem lop még az X-aktáktól sem. Az X-aktákkal való összehasonlítás tehát nem alaptalan (sőt, kötelező), de nem is kritikus kérdés. (Mellékesen jegyezném meg, hogy ha az X-akták nem is egyenlő az ufókkal, a korai évadokat leszámítva a sorozat ízét igenis az ufókutatás adja meg, többek között ennek hiánya miatt is lett szar a legújabb film.)

    A másik érdekes dolog a sorozat minőségével kapcsolatban felmerülő kritikákkal kapcsolatban, hogy ált. vmilyen tudományos okkal küldik el a vérbe a szériát ("mér nincs kesztyű, böh"). Erre csak annyit tudok mondani, hogy tessék elfogadni, hogy itt a fő cél a szórakoztatás, másrészt pedig ha az aktuális Vér István megpróbálná meghatározni a Fringe szó jelentését, rájönne, hogy a tudományos korrektség itt nem is lehet elvárás. Erre példának álljon itt egy Bishop doki-idézet, szabad fordításban: "Darwin egy igazi zseni, de néha elég nagy barom volt."

    A karakterekkel kapcsolatos fikákat megint nem értem. Ha az ember megnéz a sorozatból kb. 6-7 részt, sztem egyértelművé válik, hogy igenis remek karaktereket sikerült összehozni. Walter pl. marha nagy arc, ha megkapja a megfelelős szituációt: elég, ha fűrészt akar venni egy boltban :D. Anna Torv pedig szvsz tökéletes választás, jól hozza az alapvetően kemény, de érzelmes nőt, a "jócsaj" sztereotípiának pedig egyáltalán nem felel meg.
  • DjDano
    #28
    Nem kell ezt a sorozatot az X-aktákhoz hasonlítani! Van olyan jó, hogy önállóan lehessen róla beszélni és nem egy klónként
  • FefeeX
    #27
    Hát, azért látom itt elég nagy "szakértők" gyülekeznek megint, akik megnéztek egy részt, és levonták a következtetést hogy ez mekkora "szar".

    Jelzem, az X-Akták ÖSSZES részét láttam. Azonban nálam mégsem hasonlít ez a sorozat arra. Mondjuk tény, hogy az első 1-2 rész szerintem is unalmas és semmitmondó volt, döcögött a történet, azonban a szereplők megszokhatóak (valóban elsőre nem szimpik, de egyre jobban azzá válnak), és nekem speciel már nagyon bejön az egész. Messze nem lerágott csont, inkább érdekes dolog (bár kaja közben többnyire nem ajánlott :) )

    Szóval a tudálékos önjelölt professzorok jobban tennék, ha úgy nyilatkoznának, hogy ismerik is a sorozatot, és nem 1/fél részt vagy 10 percet láttak belőle. Persze, elfogadható az, hogy valakinek nem tetszik, az sem kizárt, hogy ez nem az X-A pedig igen, de ettől a sorozat nem lesz szar...

    A felirat viszont nekem sem annyira jött be, de hozzá lehet szokni (mást meg úgyse lehet vele)
  • m minnifield
    #26
    ha a bal alsó sarokban zöld betűkkel írnák ki, hogy "springfield, massachusetts, 12:45" akkor az lenne a baj, hogy az olyan x-aktás...ezeknek semmi nem jó.
  • Kingfisher
    #25
    Szerintem meg gagyi :P
  • winnie
    #24
    tiltakozom, az egészben az a legjobb. ötlet.
  • Kingfisher
    #23
    SimonC-hez csatlakozom, nálam a sorozat cancelled státuszt kapott. A képbe beforgatott 2x meshsmootholt szürke 3D-s helyszínkiírás meg a filmtörténelem legpocsékabb ötlete szvsz:)
  • BaliBoy
    #22
    Szerintem azt még nem tudjuk, hogy ezek a kísérletek honnan erednek. Az igaz, hogy Bishop akkoriban tevékenykedett aktívan, de utána eltelt 20 év. Na és persze azt még nem tudjuk, hogy mi az a minta. :))

    Az az egy gondom van csak a magyar bemutatóval, hogy most változtathatom meg a csengőhangom mert már nem lesz újdonság. :D
  • TeDDyRuSh
    #21
    Én is Fringe és X-akták rajongó vagyok. Szeretném egy kicsit helyretenni a két sorozat közti összehasonlításokat. Mindkét sorozat rettentő érdekfeszítő, de a paranormális tevékenységeken kívűl és hogy az FBI nyomoz (ki más, ha Ők a szövetségi, vagyis az országos nyomozó iroda) az ügyekben, sok hasonlóság nincs. Az X-aktáknál a természetből és az idegenektől erednek a furcsa dolgok, míg a Rejtély témályát a hideg háborús kutatásokat ellopó terroristák adják, akik a "népen" tesztelgetnek. Ezen kutatásoknak amcsiban legalább akkora kultusza van, mint idehaza a náci orvosok rejtlyes kísérleteinek.

    Az "újkori demokrácia" bölcsőjében, nem mindig a humánus eljárások, a nyitottság élvez előnyt ha hábrúról és a szabadság védelméről van szó. De ezt a két atombomba ledobása már bebizonyította.

    Az X-akták nagyobb sikerét a karaktereken kívül az adta, hogy a történeteket nem mindig sikerült befejezni véglegesen, vagy ha igen, akkor csak egy adott tünetet kezeltek. Vagy azt hitték, hogy az aktát sikerrel lezárták, de a néző számára nyitva hagyták a dolgot a bevágott utolsó 5 mp-el, amikor újra láthattuk a "gonosz" reinkarnációját, vagy utódját.

    A Fringe jó, ajánlom mindenkinek, de ne túl sok összefüggést keressetek az X-aktákkal.
  • bitbandita
    #20
    Lehet, hogy nem másolja (direkt módon, de még a készítő is bevallotta, hogy az X-Akták ihlette a sorozatot), de hogy olyan és arra emlékeztet azt csak a vak nem látja be. Vagy aki nem normális. Vagy aki nem tud elszakadni a Fringe-től...
  • bitbandita
    #19
    Akkor olvasd el a cikket, bazz...
  • 1Obi1
    #18
    Az egyik legjobb jelenleg futó sorozat, én imádom. Aki szerint az X-aktákat másolja az egyszerűen csak nem tud elszakadni tőle. Az a sorozat maga a nagybetűs b kategória, hiába klasszikus.
    "Sokan szeretik. Szerintem csak azok, akik olyan fiatalok, hogy még nem is látták az X aktákat, mert akkoriban még gyerekek voltak maximum."
    Csak szerintem szánalmas ez a hozzáállás?
    Szerintem mindenben túlszárnyalja a Fringe az X-aktákat.
  • m minnifield
    #17
    walter "denethor" bishop maga a tankönyv...
  • 05lampard
    #16
    Fogsz te még furcsábbakat is látni az öregebb Bishoptól, nála ilyenen nem kell felakadni, ő nem követi a tankönyveket :)
  • sw3n
    #15
    Szerintem meg az a röhej, hogy manapság senki nem ismeri a helyesírási szótárat...
  • unisol1
    #14
    Én azt hittem, hogy a Lost 5. szezonja lesz az uccsó! Tévedek? Remélem! Infó? Köszke!
  • winnie
    #13
    miféle lerágottságot látsz benne? (én nem nézem a sorozatot, nem jött be, de a szakavatott kollegáktól mindenfele azt olvasom, hogy teljesen jó a cucc, legyenek magyarok vagy külföldiek - a tieid kik?:)

    a sorozatnak semmi köze a lost sikeréhez - a két író, aki előállt ezzel a tervvel nem dolgozott semmilyen lostban (amit a szakavatottak az elmúlt évek legjobb sorozatának tartanak, csak sokaknak már sok, túl okos, stb), filmeztek inkább, de ahogy visszanézem az elmúlt évek termését, nem nagyon látok olyan sorozatot, ami ilyen rétegtudományokkal foglalkozna, amiben egy elmeháborodott orvos szerepelne, stb.
  • IMYke2.0.0.0
    #12
    Te is félreértettél: nekem az X-Akták =/= UFO, ahogy - remélem - még vagy 1 milliárd embernek még e kis bolygón.
    Azt sem mondtam, hogy ne legyen "ikszaktás" téma feldolgozva - mert amíg a Földön élő emberek fantáziájára vannak bízva a történetek, mindig lesznek ismétlődések a filmek/sorozatok, és más egyéb műalkotások terén...
    Arra gondoltam, hogy a "Lost" - számomra 2 évad után kimerült - sikere után most fogja valaki magát, és bedob egy már lerágott témát, még pedig szinte pofátlanul másolva egy már korábban sikeres sorozatot, na ez vágta ki nálam a biztosítékot...!
    S mivel hiszek a szakavatottabb kollégáknak, akik láttak is belőle valamit, már visszaigazoltnak is hiszem, az "előítéletemet".

    S most nem jön a másoktól már megszokott "buta amerikaiak" szlogen, de...
  • SimonC
    #11
    Személy szerint kellemetlen csalódást jelentett ez a sorozat. Egész jól indul, csak épp sikerült berakni főszereplőnek egy olyan nőt, akinél még sztem én is jobban tudok színészkedni. Kétféle arcot tud vágni: a sima jellegtelen, a másik meg a ráncolt szemöldök, ami mondjuk épp megfelel szinte bármelyik sekélyes jelenetnek, legyen az akár veszélyes, akár szomorú v akármi más. Az egyetlen viszonylag ötletes karakter az gyógyóintézetből szabadult "őrült" doki, neki legalább van egy kellően kiszámíthatatlan stílusa, ami legalább egy kis színt visz az amúgy elég lapos eseményekbe. A 3. főbb szereplő az őrült doki fia, meg olyan eccerű mint egy fél téglapor, már ami a személyiségének összetettségét és az őt játszó színész tehetségét illeti, valszeg keveseknek tűnne fel, ha eltűnne...a maradék néhány még érdekesebb karakter (érdekes módon a mellékszereplők jobban el vannak találva általában) meg vagy keveset szerepel, v meghal elég hamar.

    Maga a sorozat felépítése am. annyiban követi az x-aktákat, h valóban többnyire különálló epizódok vannak, de több olyan volt már, ahol azért a Nagy Sztorihoz tettek hozzá darabokat, és azért az epizódok gyakran összefüggnek, ha még csak vázlatosan is (az x-aktákban sokkal szigorúbb volt ezen epizódok szétválasztása, még a filler-részek teljesen függetlenül álltak egymás mellett, addig a Nagy-Sztori epizódok szorosan követték egymást - ez nem jó vagy rossz, de nem egészen ugyanaz, mint a fringe esetében)

    Hozzátenném még h a JJ ABrams produkciókra jellemzően a látvány és a hangok azok nagyon ki vannak dolgozva, kár hogy lényegében itt ki is merültek a pozitívumok, sajnos a történetek elég egysíkúak. Van egy darab ember, akivel történik vmi, mondjuk él benne egy alien v hasonló, vhogy elkerül az őrült dokihoz, akiről kiderül h még vmikor anno a 70-es években (asszem 2-szer volt olyan h még a 60-as években) dolgozott egy kormányprojekten ami pont ilyenekkel foglalkozzott, aztán kitalál vmi őrült kísérletet, és elkapják, megölik, megmentik az áldozatot, (v ami benne van). Hangulat az nem sok, bár ha vkinek a 9 évnyi x-aktás sötét, komolykodó, drámaiság után jólesik a jóval könnyedebb megközelítése a lényegében azonos témának (paranormális jelenségek és tsaik + a grandiózus összeesküvés), annak biztos tetszik, aki meg inkább vmi komolyabbra vágyik az nézze újra az x-aktákat, v ha már JJ alkotást akar az ember, akk inkább Lost.
  • winnie
    #10
    "[X- és Y-Akták után ez már szimplán csak a bőr/és pénzlehúzás szagát árasztja."

    szerintem félreértelmezel valamit. innentől kezdve tilos fbi-os sorozatot csinálni? az x-akták előtt nem volt pár hasonló sorozat? egyáltalán, hogy jön ide az x-akták, hol vannak ebben az ufók?
  • winnie
    #9
    "Két évadot sem adok neki!"

    lehet, hogy egy világ omlik össze benned, de az az igazság, hogy nem neked kell adnod az évadokat. nyugodtan mérget vehetsz rá, hogy jóval tovább fog tartani, mint 2 évad.
  • Tsol
    #8
    na jó kesztyű az van, de Robin Cook könyvből lehet tudni: Ilyet "szkafandreben" csinálnak!
  • Tsol
    #7
    El nem hiszem hogy egy olyan izében ott a második képen kesztyű és maszk nélkül nyúlnak bele: RÖHELY
  • xtiborx
    #6
    én végignéztem az első 3-4 részt. nagy szar.
    Meg sem közelíti az X aktákat. Ebben egy szál jó színész sincs és még csak nem is szimpatikusak. A sztorik is erőltetett marhaságok. Se nem izgalmas, se nem érdekes. Senkinek nem ajánlom. Bár elég sikeres. Sokan szeretik. Szerintem csak azok, akik olyan fiatalok, hogy még nem is látták az X aktákat, mert akkoriban még gyerekek voltak maximum.

    Ja! Volt egy X akták klón már régbben is! Emlékeztek rá? Az volt a címe, hogy DARK SKIES! haha! Mekkora trágya volt! Abban is volt egy jó pasi, meg egy jó nő... UFO-k stb... ugyanaz volt az is, csak szar. El is tűnt, abba is hagyták. Na ez is ilyen. Két évadot sem adok neki!
  • DjDano
    #5
    Nagyon jó sorozat, ajánlom mindenkinek!
  • IMYke2.0.0.0
    #4
    Nagyon ellenérzésem van a sorozattal szemben.
    [X- és Y-Akták után ez már szimplán csak a bőr/és pénzlehúzás szagát árasztja.
  • jaspercry
    #3
    Nálunk mikor lesz vetítve? érdekelne egy cseppet...
  • BaliBoy
    #2
    Jah, egyébként látom napra kész a cikk. A legfrissebb részből van az egyik kép. :))
  • BaliBoy
    #1
    Az egyik legjobb éppen futó sorozat szerintem!