Szekeres Viktor

Az utolsó esély a Heroes előtt

Az 1. szezonjában divatosnak számító Hősök csillaga és nézettsége meredeken zuhan lefelé. A februárban induló 4. fejezet az utolsó szalmaszál.

Ki hitte volna, hogy 2006 egyik legnagyobb meglepetést okozó sorozata a 3. évadra ekkora nagy kátyúba kerül? Annak idején mindenki azt hitte, hogy a Heroes rétegsorozat mivolta miatt hamar el fog tűnni a süllyesztőben, de Amerika hihetetlen módon rákattant az átlagemberekből lett szuperhősök történetére. A sorozat az NBC csatorna vezető szériája lett, afféle zászlóshajó, mely - gondolták akkor - évekre meg fogja határozni az adó arculatát.


Az amerikai sikert nemzetközi jó szereplés követte, bár az is igaz, hogy a Hősök csak nagyon kevés országban ért el akkora sikert, mint Amerikában, hiszen az amerikaiak képregényimádata nagy szerepet játszott a népszerűségben - mondhatjuk, hogy a sorozat eleve az amerikai embernek készült. Mondhatnánk, de csak halkan mondjuk, hiszen egyrészt a letöltésekben máig igen előkelő helyet foglal el, másrészt a magyar premiert is óriási várakozás előzte meg.

Az első rész a TV2-nek köszönhetően kiemelt időpontban, vasárnap este nyitott, s akkora nézettséget hozott, melyre a Lost-premier óta nem volt példa. Azonban hiába az 1,8 millió érdeklődő, az első rész által felvázolt alapszituáció folytatására már félmillió néző elpárolgott, majd miután a sorozat átkerült az állandónak szánt csütörtök esti időpontjára, újabb 500 ezer néző tűnt el szürke szamárként a ködben. (A Hősöket a totális leszerepléstől csak a TV2 gyors reakciója mentette meg, mivel pár rész után szerda 22:00-ra került a sorozat, ahol a csütörtöki produkcióval szemben már kimondottan jól szerepelt.)


De visszatérve Amerikára: a Heroes a remek 1. évad után - talán a kissé suta finálé miatt is - a 2. szezon kezdetére egy 20%-os nézettségcsökkenéssel volt kénytelen megbarátkozni. Bár így is megmaradt az NBC mintasorozatának, de egy ilyen mérvű csökkenés mindig elgondolkoztatja az embert - főleg, hogy az évad során szép lassan újabb nézők szállingóztak el. Ráadásul a hollywoodi írósztrájk is közbeszólt, minek következtében a 2. évadra szánt 3. fejezetet, a vírus terjedésével foglalkozó részt kidobták az írók és az NBC kérésére új befejezést forgattak a 2. fejezetnek, s egyben a 2. évadnak. (Ez volt a Nathan elleni merénylet, mellyel a következő évadra szánt történetet vezették fel.)

Magának a 2. évadnak a kritikai és rajongói fogadtatása sem volt igazán megfelelő, s éppen ezért már meg sem lepődtek sokan azon, hogy a kritikusok által ajnározott és sokkolónak tartott 3. szezonpremierre újabb nézettségcsökkenés történt. Ez egy ideig az évad során tovább folytatódott, így a sorozat hirtelen azon kapta magát, hogy közel sem a legnézettebb az NBC csatornán, mindössze a középmezőnyben foglal helyet.


A 13 részes 3. fejezet, mely hétfőn ért véget, szakadatlanul kapta a kritikákat. Az írók hiába bizonygatták, hogy megvan a konkrét elképzelésük, hogy merre akarnak haladni a történettel, folyamatosan azt vágták fejükhöz, hogy az idősíkokkal csak megkavarják az embereket, miként az egyre terebélyesedő szereplőgárda sem szolgálja a sorozat érdekeit, hiszen nehezen kezelhetővé válnak a karakterek. Ezálta a Heroes lett a legtétnélkülibb széria is, mivel a néző tudta, hogy a főszereplők nem halhatnak meg - mint ahogy az is bizonyos volt, hogy ezt a semmitmondó mellékszereplők (tisztelet a kivételnek) ledarálásával akarják kompenzálni az írók. (Azok az írók, akik közül ketten repültek is a sorozatból az évad folyamán, köszönhetően annak, hogy a csatorna nagyon bepipult a csökkenő nézettség miatt.)

A nálunk még nem sugárzott 3. fejezetet lezáró rész ugyancsak megosztotta a rajongókat, akiknek egy része örökre búcsút mondott a sorozatnak, másik részük azonban optimistán tekint a jövőbe, mondván, hogy az írók tisztában vannak hibáikkal, így a csorbákat a 4. fejezetben - mely februártól fog májusig tartani - ki tudják majd köszörülni. Addig, aki nem bírja a várakozást, a Heroes webes minisorozataival tarthatja szinten magát.


A Szökevények (Fugitives) alcímet viselő etap első percei és előzetese meglehetősen bizalomgerjesztőre sikeredett (ráadásul jól értesült források szerint két fontos karakter is fűbe fog harapni), így csak az a nagy kérdés, hogy maga a fejezet is lesz-e olyan jó, hogy visszacsábítsa a régi nézőket, vagy - ami még fontosabb - megtartsa a jelenlegieket. Ugyanis ha folytatódik a nézők elszállingózása, akkor lehet, hogy a csatorna legköltségesebb sorozata nem éri meg a jövő őszt és a 4. évadot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • loky #57
    Sztem a vizuális effektek jók benne, nem értem egyesék mért ócsárólják a 3-ik évadot...a 2ik tényleg szar volt...de a 3 tök jó...nekem egyik kedvencem.

    Egyetértek: igazán folytathatnák a 44oo-at...habár ahogy az volt befejezve...nagy szó lenne...
  • birdo #56
    Folytathatnák a The 4400 -at is
  • winnie #55
    én is. nem én mondtam, hogy az a legjobb vizuális effekt, amikor az embernek fogalma sincs arról,hogy effektet lát. mondom, csekk a heroes unmasked-ot, ott rengeteget kielemeznek. (a sorozatot nem nézem, de az unmasked-ot minden héten.)
  • cateran #54
    Ehh bocsi,nem effektekről általában, hanem vizuális! effektekről volt szó..azt meg azért jó ha észreveszi az ember...de ha említenél párat..:)
  • winnie #53
    akkor kárba ment egy órád, ugyanis a heroes-nál valóban iszonyatosan sok effekt van, ajánlom a heroes unmasked-ot megtekintésre.

    de ezek szerint jól csinálják, ugyanis a jó effektek azok, amiket nem vesz észre az ember. (gyk. nem csak az az effekt, hogy egy ember kezéből tűzcsóva lövell ki.)
  • zedow #52
    Minden részt nem lehet tele nyomni effektel, annyi pénzt nem kapnak. De azért így is van bõven. Lásd ennek a filmnek a második felét: http://www.youtube.com/watch?v=2IycQ99spMQ
  • cateran #51
    "egy sorozathoz képest viszonylag sok vizuális effekt"
    Ezen röhigcséltem vagy 1 órát..igaz csak az 1. évadot láttam,de ott a 2 kezemen össze tudom számolni hányszor volt vmi speckós effekt..ha megnézed a szereplők képességeit,mind olyan,hogy ne kelljen nagyon effektelni (gondolatolvasás,idő és térugrás,stb.)
  • winnie #50
    én sosem vártam epekedve (nem néztem, így érthető), de nem sok olyan sorozat van a heroes-on kívül, amit ki lehetett beszélni, ami esetében lehetett kombinálni, továbbgondolkodni, agyalni, hogy akkor most mi lesz. (nem mellesleg, a 3-4. részek befejezései olyanok voltak, hogy azonnal akartam a folytatást. igaz, az 5. rászben búcsúztam a sorozattól:)
  • Reg5 #49
    Meg BSG-t :D
  • Gamecube86 #48
    Heh, adjanak helyette Star Trek-et vagy legalább valami Star Wars szerüséget.
    Star Gate már unalmas... Jah hogy ez mind a három Sci-fi ? :D Uram bocsáss nekem az ilyenek jönnek be :D