Szekeres Viktor

Knight Rider - Bemutatkozott a sorozat

KITT visszatért - ezúttal minimum 3 alakban. A gond a nemsokára itthon is bemutatkozó sorozattal, hogy Michael Knight továbbra is Hasselhoff-kaliberű maradt.

Bár minden bizonnyal több hölgynéző és tinifiú akart nagy élvezettel beletúrni annak idején David Hasselhoff ki-kikandikáló mellszőrzetébe, Glen A. Larson sorozatát mégis csak az akkor még kezdő színész adta el - főleg Amerikán kívül. A nemzetközi siker pedig 5 évadnyi autókázást jelentett, valamint jó pár felélesztési kísérletet, melyek közül a legújabb alig pár hete következett be.


Illetve, ha pontosak akarunk lenni, akkor már februárban, hiszen akkor mutatkozott be az NBC csatornán a tervezett új Knight Rider-sorozatot felvezető ún. backdoor pilot tévéfilm, melynek sikeréhez kötötték a csatorna vezetői a sorozat megrendelését. A premier eredménye hozta a papírformát (annak ellenére, hogy sokan hüledeztek az új Mustang-KITT miatt), hiszen a feldolgozásokra, a régi kedvencek modern köntösbe való öltöztetésére vevő közönség popcornnal a kezében lehuppant a kanapéra, s a 12,72 millió néző azt jelentette, hogy a kreatívok nekiálltak megteremteni a szeptemberi startra belőtt sorozat alapjait.

Egyvalami jelentett csak gondot: a tévéfilmet meglehetősen viharos negatív reakciók kísérték, mind a közönség, mind a kritikusok, mind a csatorna oldaláról, s ez utóbbi vezetői úgy döntöttek, hogy új emberre lesz szükség ahhoz, hogy egy nézhető sorozat kerülhessen képernyőre. Ennek eredményeképp az alig pár napja a Knight Rider-premier előtt befejeződött Las Vegas című sorozat (és az eredeti Halálos iramban-film) íróját, Gary Scott Thompsont kérték fel, hogy változtasson annyit a koncepción, hogy az elcsitítsa a kritikusokat.


Thompson nekiállt az újrahangszerelésnek és azon nyomban eldöntötte, hogy valamit muszáj csinálnia KITT-tel, hiszen a régi trükkök tárházával nem lesz életképes a kocsi, így muszáj új kunsztokat kitalálni, hiszen manapság egy beszélni képes autó egyáltalán nem kuriózum. A kunsztkeresés egyrészt a Mustang abszolút hipermodernné történő felcicomázásából állt, valamint Thompson ráfeküdt a nanotechnológia által kínált lehetőségekre és egy nyári robotos film nagy sikerét meglovagolva úgy döntött, hogy KITT ezentúl képes lesz alakot is váltani - ha kell támadó vagy követő módba változik, de ha úgy hozza a kényszer, akkor egy platós kisteherautó lesz belőle.


A tévéfilm által felvázolt történetben is akadtak változtatások, hiszen Thompson mindössze a négy főszereplőt és az új Michael titokzatos múltját tartotta meg és szinte minden mást kihajított az ablakon és újragondolt. Az új Knight Rider ennek szellemében friss kisegítő személyzetet kapott, újabb főnök is érkezett a titkos szervezethez, valamint egy végletekig hi-tech rejtekhelyet is kapott az autó.

A nagy reklámhadjárat és a sok változás azonban egyelőre úgy tűnik, hogy nem hozta meg a várva várt eredményt, hiszen az új Knight Rider-sorozat 1. része majd 5 millió nézőt vesztett a filmhez képest és csak 7,36 millióan látták, ami a reakciók alapján elmaradt az NBC várakozásaitól, azonban azt talán pozitívumnak is fel lehet fogni, hogy a nézői kör nemcsak a fiatal célcsoportból állt, hanem rengeteg nosztalgiára hajlamos, hajdani fanatikus is kíváncsi volt a fekete autó kalandjaira.


Az új Knight Riderből még nem tudni, hogy lesz-e az előzőhöz hasonló 5 évados sorozat, azonban az jelenthet némi reményt a nézőknek, hogy az NBC csatorna újabb 4 forgatókönyv-tervezetet kért az íróktól az eddigi 13 mellé. A készítői szándékot azonban jól jelzi, hogy miközben a mai kor fiatalságának szemének oly kedves sportkocsikkal és lenge öltezetű hölgyeményekkel tömték tele a sorozatot, a régi széria szellemét is megpróbálják visszahozni egyes utalásokban, történetszeletekben, snittekben.

Mi több, a tervek szerint a 12. részben maga KARR, KITT nemezise is fel fog tűnni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BobaFett #59
    Harmadik képen lévő triót bevállalnám bármikor :)
  • DjDano #58
    Ha csak önmagában nézzük a sorozatot, akkor átlagos, de ha az eredetihez hasonlítjuk akkor hihetetlenül xar és gyenge...
  • smv #57
    Szerintem meg nézhető kis esti sorozat:) KITT pedig király!:D
  • mcganyol #56
    ne a need for speedből indulj ki. az egy nagyon jó arcade játék, de nem szimulátor. ámen
  • hdo #55
    Az előző KITT is az volt, nem tudom hogy SG-n vagy máshol olvastam-e egy cikkben hogy KITT nem képes a multitaskingra, ezért is veszett nyoma egy-egy Turbo Boost után olyan sokszor nyoma az üldözöttnek! Nem kacsa! xD
  • Carbuncle #54
    A mustang GT nagyon jó kocsi. Főleg tunningolva. -Ezt kipróbálhattam a Need for Speed -ban is, és ott is átjött a nehézkes mozgása (nyilván nagy súlya van a kocsinak). -Mindezek ellenére azonban rettenetesen tetszett, főleg a motorhangja.
  • 3M #53
    Miért automata váltós? :D
  • gothmog #52
    fú, én ezt a figurát néztem be négernek, de most látom, hogy nem az, hanem valami latinó. hát, kb ennyire bírt lekötni a film.
    http://www.imdb.com/name/nm0034733/
  • hdo #51
    Ok, tény, helyzetpoénok voltak, de pontosan az általad leírt BSG szaga volt végig a filmnek, tehát egyáltalán nem lehetett végigröhögni. Nyilván, nem szabad átesni a ló másik oldalára, de elidegeníteni a Knight Rider sorozattól egy bűnügyi sorozat komolyságát, az olyan már-már groteszk és életképtelen helyzeteket teremt, mint amit #47-ben már ecsetelgettem.
  • gothmog #50
    Én a Dark Knight-on elég jókat derültem, amúgy. Főleg Joker poénjain.
    De most belegondoltam, milyen lehetne a Knight Rider, ha Larson ehelyett a Baywatch szerű izé helyett a BSG reményvesztett, dark stílusa felé tolja el. Keserű győzelmekkel, nulla fénnyel az alagút végén. Az autó kinézetét meg H.R.Giger tervezné...
    Huh, mondjuk az már túlzás lenne. :)