Gyurkity Péter

50 megabites elérés a Virgin Mediánál

A brit cég elérhetővé tette legújabb csomagját, amely immár 50 megabites sávszélességet biztosít a munkahelyen és az otthonokban. A cég eközben a BitTorrent korlátozására készül teljes hálózatán.

A szigetország második legnagyobb internetszolgáltatója hivatalos közleményben jelentette be, hogy elindult az 50 megabites szolgáltatás, amely egyelőre Skócia egyes részein, Anglia középső megyéiben, valamint London néhány kerületében elérhető. Az év végéig összes előfizetőik 40 százaléka választhatja majd az 51 fontba kerülő csomagot, jövő nyárig pedig mindenki számára elérhetővé szeretnék tenni a prémium kategóriás ajánlatot.

A szolgáltató szóvivője elárulta, hogy az 50 megabites sávszélességet biztosító csomag csak az első lépés a következő kategóriás internetelérések bevezetését körvonalazó terveikben. A jövőben még több, még gyorsabb ajánlatot tesznek majd elérhetővé előfizetőik számára, ám eközben arra figyelmeztetnek, hogy a maximális sávszélesség nem lesz mindig kiaknázható. Saját adataik szerint az 50 megabitre előfizetők a teljes idő 80 százalékában számíthatnak nagyjából 45 megabitre - ez egyáltalán nem rossz arány. A megoldás az úgynevezett fiber-to-the-cabinet technológián alapul, vagyis az optikai kábel a local loop-ig tart, onnan pedig a televízióknál is használt koax kábel veszi át a főszerepet.


A Register ezzel egy időben a cég egyes vezetőit és szóvivőjét is megszólaltatta, miután kiderült, hogy a hálózati forgalom korlátozását tervezik, mégpedig az alkalmazások szintjén. Egészen pontosan a BitTorrent forgalmát igyekeznek visszafogni, mivel véleményük szerint ezzel fair módon járnának el a többi előfizetővel szemben. Emlékeztetnek arra, hogy míg az USA-ban a Comcastot elnáspángolták a protokoll korlátozása miatt, a szigetországban a szabályozó hatóságnak semmilyen kifogása nincs az ilyen praktikák ellen, így például a BT és a Carphone Warehouse is úgynevezett Deep Packet Inspection (DPI) eszközökkel monitorozza saját hálózatát.

A Virgin Media eddig három tesztet bonyolított le az izraeli Allot cégtől vásárolt szoftverrel, a korlátozásokat pedig jövőre vezetnék be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #32
    Na, nalam is ez van itt Prestonban. Nevetseges.
    Az angol minoseg ubergagyi, itt is hozzak a format.
  • qwas #31
    Azert kivancsi lennik ki a celcsoport ennel az 50Mb-es internetnel ahol letolteni kvazi nem lehet mert le leszel korlatozva 1Mb-re vagy ala. Tehat ez kinek van? Ez akkor lenne meg viccesebb ha mondjuk 50Mb-es net 1GB letoltesi korlattal. Na hurra.
  • kvp #30
    "A megoldás az úgynevezett fiber-to-the-cabinet technológián alapul, vagyis az optikai kábel a local loop-ig tart, onnan pedig a televízióknál is használt koax kábel veszi át a főszerepet."

    Ezt a fajta technikat hasznalja a upc is a legtobb helyen, mar nagyon hosszu ideje. Csak itthon mostanaban szuletett valami olyan torveny, hogy fel kell tuntetni a minimalis savszelesseget is, ezert itthon nem 50 mbit-nek hirdetik az 50 kbit-et. Mondjuk a valosagot eddig is ki lehetett deriteni, es en ezek alapjan valasztottam csomagot is. A minimum ala ugyanis nem korlatozhatnak, mert az szerzodesszeges lenne.

    A teljes fogalom elemezeshez meg elvileg csak akkor van joguk ha a torvenyi szabalyozas erre lehetoseget ad, mert ez mar lehallgatas. Most itthon csak az allamnak van hozza joga, tehat csak a birosagok es a kormany adhat erre felhatalmazast. (mondjuk a jelenlegi kormany adott mindenkire, de csak az allami szerveknek) A upc is latja a forgalmunkat, ezt a technikusok is meg tudjak erositeni, csak elvileg ez nem torvenyes. Az eu adatvedelmi torvenyei szerint az amit az angoloknal is csinalnak nem legalis.

    A savszelesseg/kesleltetes pedig egy regi problema, amire van beepitett megoldas az ip szabvanyban, csak a legtobb mai megvalositas nem veszi ezeket figyelembe. Anno az volt az elv, hogy lehet valasztani a 3 uzemmod (az alacsony ping, a nagy szavszelesseg vagy a megbizhato csomagatvitel) kozzul 2-ot. Ezeket a biteket mara senki nem nezi es tobbnyire mind 0-ra van allitva, mert a legtobb router-t csak megzavarjak.

    Amit a virgin most meglep az alapvetoen a magyar reklamkampanyokra volt jellemzo par eve. Itthon ez eppen most kezd lecsengeni, mert mar a torvenyhozok is meguntak a dolgot. (valoszinuleg oket is atvagta par ceg)
  • Ronny #29
    vagy 5 éve játszottam utoljára, de akkor elég volt fél mbit is.
  • Adamul #28
    qrvára 4ever, csak épp qrvára nem kiépíthető az ország 90-95%ában...
  • Narxis #27
    hurra!
  • qwas #26
    Neha azt erzem mintha egy szurrealis alomban elnek annyira nincs logika a vilagban. Mi a fenenek 50Mb-es net ha nem tudsz vele letolteni? Ez olyan mintha a menyorszagban/pokolban te lennel az egyetlen ferfi akkora farokkal amekkorarol egesz eletedben abrandoztal korulotted az elmult 50 ev playmate-jei es pornoszinesznoi, csak eppen tok impotens vagy. Na akkor hurra vagy nem.
  • Beton Fej #25
    Látom nem csak nálam sz*r a virgin net. A 2 megabites délután és hétvégén abszolut használhatatlan bármire sima netezésen kívül.
    Néha még ahhoz is lassú. Sokszor modemes netre hasonlít inkább.
  • Gerygrey #24
    az izraeli Allot cégtől vásárolt szoftverrel

    Na erre meg nem akarok mondani semmit bizonyos zs-betűs emberkékről... :)
  • Gerygrey #23
    Na ezt a baromságot... Olyan, mintha építenének egy autópályát amelyen 350 km/h a megengedett legnagyobb sebesség, de tilos ráhajtani minden olyan autóval amely 130-nál többel képes menni :)