Gyurkity Péter

Japán, svéd és holland előny szélessávban

A szélessávú elérések minősége terén egyértelmű a japán vezetés, míg Európában Svédország és Hollandia vezet. A lista némileg eltér a megszokottól, ha nem vesszük figyelembe az elérések elterjedtségét.

Érdekes szempontok alapján vizsgálódtak az Oxford és az Oviedo Egyetem kutatói, akik a sokak által rendszeresen használt Speedtest.net oldal adatai alapján vetették össze az egyes országok eredményét. A mérések során a letöltési és feltöltési sebességre, valamint a késleltetésre koncentráltak, azt viszont figyelmen kívül hagyták, hogy a szélessáv mennyire elterjedt az egyes országokban, illetve, hogy milyen áron elérhető.

A végső összesítés alapján Japán került ki győztesként a versenyből, ahol ezek szerint a leggyorsabb és legjobb minőségű elérések találhatók. Ami Európát illeti, itt a két említett ország lakosai szerepelnek az első két helyen, ám a listában több ponton is meglepetés érhet bennünket. Ilyen például Lettország globálisan elért negyedik helyezése, vagy Litvánia hetedik helye, de Szlovéniának és Bulgáriának sem kell szégyenkeznie 10., illetve 18. helye miatt - még akkor sem, ha ezen országokban nyilván jóval alacsonyabb az internetpenetráció, mint a legfejlettebb államokban. Akik azonban felmerészkednek a Speedtest oldalára, azok a jelek szerint igen jól szerepelnek.

További érdekesség, hogy Dél-Korea csak hatodik lett, míg az USA és Oroszország fej-fej mellett található a 16. és 17. helyen, éppen csak lemaradva a finnektől. A felmérés készítői megjegyzik, hogy több fejlett ország, így például az Egyesült Királyság, Spanyolország, Ausztrália és Olaszország szintje is elmarad attól, amit szükségesnek ítélnek a szélessávú elérésekre kihegyezett szolgáltatások (például a YouTube) kényelmes használatához - esetükben tehát van mit javítani.

Az összesítést egyébként a májusban begyűjtött mintegy 8 millió teszt alapján végezték el, annak elkészítését pedig a Cisco támogatása mellett vállalták. Az előkelő helyezéseket a magyarázat szerint a nagy sebességet biztosító optikai hálózatok kiépítése, valamint a kábelnetes hálózatok terjedése révén érték el az egyes országok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Abysmal #10
  Hát nekem elég lassú netem van, de a szolgáltatómnál nézegettem, hogy mi mennyi, és kicsit bekavarodtam. A linken látható, hogy az elsőnél ott van a sebesség és a díjazás, ami szerintem nem túl olcsó, és a másodiknál a "FiberLAN internet csomagjaink" alatt pedig olyan olcsók és gyorsak vannak, amit nem tudok elhinni. Kizárt, hogy amiért kapok a fentin egy 512/96 Kbit-es netet, nagyából annyiért kapok egy 20/20-Mbit-eset ugyanannál a szolgáltatónál. Korlátozott, vagy mi? Ilyen gyors net-et ennyiért biztos nem adnak, tehát tudja valaki mi akarna az lenni? Mi a különbség, mi a buktató?
 • [HUN]FaTaL #9
  Baromság, a felhasználók jó része nem is ismeri a speedtest.net-et, meg nem is érdekli a net sebessége. Arról nem beszélve, hogy mérhetek én koreai szerveren keresztül is és akkor az jön ki hogy van ~300kbps letöltési sebességem...
 • Tetsuo #8
  :) Romania jelenleg a 2. europai..
 • Tetsuo #7
  Szerinted igy kell kesziteni statisztikat??
  Ennyi erovel barmit barmivel ossze lehet merni, aztan publikalni..
  Pl. a marcius 4.-i, GMT szerinti 4am - 6am idoben sms-t irok atlageletkorat nezve Franciaorszagban idosbbek az embrek, mint Ukrajnaban.
  A vegeredmeny lehet h igaz is, de a felmeres alapvetoen rossz. Sot, elpocsekolt ido es energia.
 • Nightwish006 #6
  Buták vagytok. Semmi gond ezzel a felméréssel, ezek a puszta tények.
 • cateran #5
  Mit haha?
  "A mérések során a letöltési és feltöltési sebességre, valamint a késleltetésre koncentráltak, azt viszont figyelmen kívül hagyták, hogy a szélessáv mennyire elterjedt az egyes országokban, illetve, hogy milyen áron elérhető."
  L2read....(gy.k. lehet hogy nem sok embernek van szelessavu internet elerese litvaniaban,de annak a kevesnek qrva jo....)
 • Narxis #4
  Ne ejhazz te szerencsétlen.

  Amúgy ez a felmérés elég nagy hülyeség, Litvánia haha..
 • scs17 #2
  az
 • Tetsuo #1
  Ez 1 fos felmeres.