Berta Sándor

7 milliárd dolláros kárt okozhat a kiberbűnözés

Egyre komolyabb globális problémát jelent a jelenlegi kiberbűnözői árnyékgazdaság tevékenysége a Symantec biztonsági cég legújabb jelentése szerint. Annak ellenére, hogy a világ szinte minden államát sújtja a gazdasági válság, az online árnyékgazdaság virágzik és rendkívül szervezett.

"Csak a hitelkártyákkal kapcsolatos visszaélésekkel okozott kár elérheti az 5 milliárd dollárt. Ugyan ma is vannak magányos elkövetők, azonban egyre több a nagyon jól szervezett csoport, amelyek kapcsolatban állnak a valós életben tevékenykedő társaikkal" - jelentette ki Candid Wüest, a Symantec biztonsági szakértője a dokumentum nyilvánosságra hozása után. A cég munkatársai a tavaly július és az idén június közötti időszakot vizsgálták meg. Megállapították, hogy ez idő alatt összesen 276 millió dollárnyi árucikkel kereskedtek a különböző bűnözői csoportok.

A legnagyobb arányban a hitelkártya-adatokat értékesítettek. Jelenleg egy hitelkártya-csomag ára 0,1 és 3 dollár között van. Az európai kártyák információi drágábbak, mivel ritkábban lelhetők fel a feketepiacon, mint amerikai társaik. A hitelkártyák elsősorban azért népszerűek, mert a legkülönbözőbb bűncselekmények elkövetéséhez használhatók fel, felvehető velük készpénz, alkalmasak fizetésre, árurendelésre stb. "Egy ilyen csomagban jóval több van egy névnél és egy hitelkártyaszámnál. Szerepel benne az illető telefonszáma, az e-mail címe, a társadalombiztosítási azonosítószáma, a címe, de akár a különböző titkos kódjai és az anyja leánykori neve is" - közölte Wüest. Ezeknek az adatoknak a segítségével bárki gond nélkül létrehozhat egy hamis személyazonosságot.

A második csoportba tartoznak a folyószámla-információk, amelyek ára csomagonként 10 és 1000 dollár között változik. Egy folyószámlán átlagosan 40 000 dollár található. A számlák kifosztásával okozható kár összege eléri az 1,7 milliárd dollárt. A bűnözők azért kedvelik ezeket az adatokat, mert rövid idő alatt sok pénzt kereshetnek az értékesítésükkel.

A Symantec szakemberei vizsgálták azt is, hogy miként tartják a kapcsolatot az egyes csoportok tagjai. Nos, elsősorban IRC-chateket használnak, külön chatcsatornákat hoznak létre, ahol a bűnözők és a megrendelőik, vásárlóik nyugodtan beszélgethetnek egymással. Mivel ezek a chatek általában legfeljebb tíz napon át működnek, így nagyon nehezen derítik fel őket a hatóságok. A bezárásuk után hamarosan megnyílik az új csatorna. "A látogatók rendkívül óvatosak, mivel a feketepiacon is nagy hangsúlyt fektetnek a bizalomra. Ezért alakultak ki bizonyos íratlan szabályok is. Amennyiben a vevő pontosan fizet vagy az eladó jó minőségű árut szállít, akkor ezt megjegyzik. De a rossz tapasztalatok ugyanilyen gyorsan elterjednek" - tette hozzá a szakértő.

A Symantec nemrég az online adatlopásokat vizsgálta. Kiderült, hogy míg az ellopott hitelkártyaszám fél dollárt ér a fekete piacon, addig egy internetes játék, a 11 millió felhasználóval rendelkező World of Warcraft (WoW) személyi azonosítójáért minimum tíz dollárt adnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hiftu #2
    Azért kiváncsi lennénk milyen forrásokra támaszkodik a Symantec.
    1. verzió: nagy (biztonsággal foglalkozó) cégek súgnak neki, hogy mennyit mondjon. Jó nagyot és akkor futnak majd az emberek a megoldásért.
    2. verzió: ne adj isten alvilági ismeretség révén az egyik fűvező kifutófiún keresztül jönnek az infók.
    3. verzió: hasracsapás
    További verziókra kiváncsi lennék.
  • Sanyix #1
    szájbergyerek