Gyurkity Péter

PDC: Office 14 - immár a webböngészőkben is

A Professional Developers Conference alatt - a Windows Azure és Windows 7 bemutatását követően - az Office 14 csomagról is lerántották a leplet. Az egyes dokumentumokat immár böngészőkben is szerkeszthetjük.

A PDC második napján, rögtön a Windows 7 újdonságainak ismertetése után, az Office soron következő verzióját is bemutatták, amely egyelőre Office 14 névre hallgat. A legnagyobb érdeklődést a böngészők támogatása váltotta ki, amely egyértelműen a Google Docs megoldásaira hajaz - nem vitás, hogy a Microsoft szeretné behozni a webszolgáltatások terén mutatkozó lemaradását.


A rendezvényen tulajdonképpen az irodai szoftvercsomag egyéb várható újításairól nem is nagyon beszéltek, a középpontban az Office Web csomag megjelenése állt, ennek fontosabb részleteit mutatták be a látogatóknak. A beszámolókból kiderül, hogy a szoftvercég egy különálló csomagon dolgozik, amely lehetővé teszi az egyszerűbb feladatok elvégzését akár a webböngészőkön keresztül, ez pedig egészen pontosan a Word, az Excel, a PowerPoint és a OneNote esetében lesz majd elérhető. A pontos megjelenési időpontról nem beszélnek, ám az első előzetes még az év vége előtt várható.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Word, OneNote, PowerPoint, Excel - klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az otthoni felhasználók számára az Office Live weboldalon lesz majd letölthető a fejlesztés, a vállalatok pedig a SharePoint szerveren keresztül tehetik elérhetővé az egyes szolgáltatásokat. Az ígéretek szerint a támogatott formátumokat bármely böngészőn keresztül elérhetjük, ezúttal tehát - Redmond esetében némileg szokatlan módon - nem leszünk az Internet Explorerhez közve, a mobil eszközök szegmensében pedig nem lesz kötelező Windows Mobile terméket használni, szinte bármely okostelefon böngészője megfelel majd a követelményeknek. Az elérhető funkciók listájáról nem esik szó a hivatalos közleményben, ez várhatóan a Google Docs megoldásához hasonlóan valósul majd meg.

Az első béta változat megjelenése (hasonlóan a Windows 7-hez) 2009 elején várható, a végleges verzió pedig valamikor a következő év második felében esedékes - meglátjuk, mennyire tudják majd követni a Google példáját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Griphons #12
    Az Office Live csak akkor lesz életképes, ha a Google Docs-hoz hasonlóan ingyenesen szolgáltat, nem pedig havidíjas szolgáltatás lesz az Office.

    vajon kiki: bizony van aki használ Office-t. Tudom hihetetlen, de így van. Én pl nem csak azért használom mert az OO-nak a felületétől elhányom magam, hanem azért is, mert gyakran kapok docx, xlsx fájlokat, amit meg kell nyitnom. (ja tudom az új OO már azt is megnyitja, de az egy fos)
    Amellett sok olyan funkció van az Officeban amit az OO vagy a Google Docs (sajnos) hallomásból sem ismer.
    Hidd el nem véletleünl ölnek bele $milliókat egy projectbe. Valószínűleg nem azért mert senki nem használja.
  • vajon kiki #11
    pfff a mikrosoft offisz kinek kell már ? túl azon hogy egy rakás webes böngészőben futó ofisz van már, jávás, de még jávaszkriptben írt is , pl: google docs...

    nem beszélve az openoffice.org-ról aminél jobb szövegszerkesztő az életbe nem kell ..
  • Thrawn #10
    Hát ha valaki nyaral a Balatonon, akkor az nyaraljon b@ssza meg, ne a qurva gépét csesztesse.
  • balee66 #9
    A ribbon már alapból nem kevés helyet foglal, ha még fölé jön a browser eszköztára és címsora, akkor már alig marad hely a doksinak. Nálam alapból akkora helyet foglalnak a dobozok ott fent, hogy már majdnem függőlegesen a képernyő közepén lenne a doksi teteje...
  • strogg #8
    és amikor kifogysz a pénzből, és nem tudsz mondjuk egy fél év múlva előfizut hosszabítani, akkor a doksijaid read only-k lesznek?
    Vagy letöltheted az egyedi "sohasenkinemismeri" formátumában?
    Egyszóval mi van akkor, ha "menekíteni" kell az anyagaidat vagy a pénz miatt, vagy mert találtál jobbat?
  • mousee #7
    fogalmam sincs h ebbe benne van e, de google dox tudja, akkor elég nagy gáz lenne, ha ez nem tudná.

    #6 Lesz még ennél rosszabb is. Hülyül az emberiség, de rendesen :P
  • Narxis #6
    Milyen jó, hogy ez az emberek többségének ez a legnagyobb gondja... röhej.
  • bakagaijin #5
    Ilyen már létezik, úgy hívják: ThinkFree. Céges kereteken belül pedig pl. Notes.

    Mousee, az honnan jön le neked, hogy ebben a cuccban párhuzamosan lehet szerkeszteni ugyanazt a dokumentumot? A Lotus Notes ezt már jó évtizede tudja...
  • Szefmester #4
    hasznos dolog... elég lenne egy központi office, te meg a jelszót veszed meg hozzá, és sosem veszted el az adataid egy format c: miatt
  • mousee #3
    Ja, és persze totálisan platformfüggetlen.