Gyurkity Péter

Dél-Korea korlátozhatja az Office terjesztését

Öt éve tartó perben ítélt a Microsoft számára kedvezőtlenül a dél-koreai bíróság, amely a szoftvercég szándékával ellentétben megerősített egy, az Office csomagban is felhasznált szabadalmat.

A várakozások szerint a bírósági döntés akár az irodai szoftvercsomag terjesztésének ideiglenes szüneteltetését is okozhatja, mivel elhárították Redmond azon kérését, hogy a felhasznált technológiáról szóló szabadalmat semmisítsék meg. A szemben álló oldal szerint le kell zárni a kifogásolható verziók forgalmazását az országban és a cégnek meg kell fizetnie az így okozott károkat. A Microsoft nem hajlandó elfogadni ezt a megoldást.

A szóban forgó szabadalmat még 1997-ben jegyezték be, és többek között a koreai és angol nyelven történő bevitel közötti automatikus váltást írja le. A Lee Keung-Hae professzor és a Hankuk Egyetem eljárása a szoftvercég szerint semmi lényeges újítást nem tartalmazott, így a szabadalom nem tekinthető érvényesnek, ezzel viszont a bíróság nem értett egyet. Ez többek között azt jelentheti a cég számára, hogy - amennyiben elveszítik a pert - meg kell fizetniük az intézmény és kutatója által követelt 75 millió dolláros kártérítést, amit szerintük a jogosulatlan használat indokol, valamint módosítani kell az Office csomagot. A jelenlegi verziók forgalmazása ebben az esetben természetesen szünetelni fog, de erről majd a későbbi ítélet mondja ki a végső szót.

Egyelőre tehát annyit történt, hogy megerősítették a Microsoft által eltörölni kívánt szabadalmat. Ezzel az öt éve tartó vita egyik fontos pontját sikerült lezárni, hiszen a professzor még 2000-ben perelte be a céget. Redmond erre nem sokkal később a szabadalom érvényét kétségbe vonó viszontperrel válaszolt, ám kísérletük most kudarcot vallott. A Microsoft dél-koreai részlegének szóvivője azonban igyekezett leszögezni, hogy máris új bizonyítékokat nyújtottak be, amelyek igazolják, hogy az egykori beadvány nem tartalmazott új megoldásokat, ezeket már korábban felhasználták különböző projektekben.

Dél-Korea kemény diónak bizonyult a szoftvercégnek: júliusban a szöuli bíróság kitartott a korábbi döntés mellett és kötelezték az amerikai vállalatot az operációs rendszer és a médialejátszó szétválasztására. Az Európai Unióhoz hasonlóan tehát itt is a beépített szoftverek mellőzésében vélik megtalálni a megoldást a riválisok és a versenyügyi testületek panaszaira.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GABOR16 #4
    Miért a dupla-kattintás az egérrel az micsoda?
    Nézzük, hogy az M$ mennyire eredeti: LINK (tudom, hogy az SG-n is fentvan valahol, de egyszerűen nem találom).
  • Darth Sith #3
    "A szóban forgó szabadalmat még 1997-ben jegyezték be, és többek között a koreai és angol nyelven történő bevitel közötti automatikus váltást írja le."
    ezen mit lehet szabadalmaztatni? annyira nem nagy dolog egy ilyet megírni..
  • Ajnasz #2
    visszanyal a fagyi :)
  • wanek #1
    :)