Gyurkity Péter

PDC: a Windows 7 első nyilvános szereplése

A PDC konferencia második napján végre lerántották a leplet a Microsoft következő asztali operációs rendszeréről, amely a Vista hibáinak kijavítását, a cég szerint pedig minden eddiginél jobb internetes/hálózati élményt hoz magával.

A hivatalos bejelentés mellett a bemutatót követően rögtön számos egyéb információ is elérhetővé vált, ezek között pedig képeket, valamint a nagy esemény pontos tartalmát is megtaláljuk - utóbbit szinte szóról-szóra. Bár a kinézetet illetően óriási változásokra nem számíthatunk (legalábbis a Vistához képest), a külső mögött számos kisebb-nagyobb újdonság bújik meg, amelyek nemcsak kényelmesebb, de gyorsabb használatot is eredményeznek - legalábbis a cég ígérete szerint.

A rendezvényen a Windows 7 M3, vagyis az operációs rendszer harmadik előzetesét tartalmazó laptopokat osztottak szét a megjelentek között. A Ray Ozzie, Steven Sinofsky, Scott Guthrie és David Treadwell által tartott előadásból megtudhattuk, hogy a Vista utódja nemcsak az otthoni felhasználók, de a vállalatok számára is jobb ajánlatot jelent majd - ez utóbbi nem véletlen, hiszen éppen az üzleti szféra fogadta nagy fenntartásokkal, olykor pedig éles visszautasítással a két éve megjelent szoftvert. Első pillantásra feltűnik, hogy megváltozott a tálca, ez ugyanis méretben nagyobb, főként a Mac OS X által használt dock-ra hasonlít. Az itt fellelhető ikonok megmutatják az éppen futó programokat, rajtuk keresztül pedig módosíthatjuk azok futtatását, vagy be is zárhatjuk őket. Ez csak azoknak lehet kényelmetlen, akik egyszerre alig néhány szoftvert futtatnak, részükről ugyanis több interakció szükséges.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A hálózatok kezelésében változást jelent a "Home Group" megjelenése, amelyet egy PIN-kód segítségével érhetünk el. Az itt megjelenő számítógépeken megoszthatjuk egymással tartalmainkat, illetve beállíthatjuk, hogy a többi gépről pontosan mi is legyen elérhető - a beszámolók szerint mindez leginkább az Apple által használt Bonjour funkcióra emlékeztet. A Windows Media Player legújabb verziója egy lebutított változattal is szolgál, amelynek révén gyorsabban elindíthatjuk az egyszerű videólejátszásokat, a kívánt tartalmak pedig akár az otthoni hálózat egyéb számítógépein is helyet foglalhatnak. Az alapesetben támogatott formátumok között helyet kap az AAC, az AVCHD, a DiVX, az XviD, valamint a H.264 is.

A hardverek kezelésében a Device Stage megjelenése lehet érdekes. Ennek révén ugyanis a külső eszközök (úgy mint nyomtatók, hordozható lejátszók, fényképezőgépek stb.) szorosabban illeszkednek majd az operációs rendszerhez. Egy multifunkciós nyomtató esetében például a készülék minden egyes komponensét (nyomtató, scanner, kártyaolvasó stb.) egyetlen interfészben foglalják össze, ez lenne a Device Stage, amely többek között a perifériák közötti automatikus váltást segítené. Csökken az operációs rendszer által igényelt memória mérete, kevesebb I/O-műveletet hajt végre a szoftver működés közben, a Windows 7 esetében ugyanis fontos szerepet szánnak a netbook megoldásoknak, amelyeknek a Vista túlságosan nehézkes.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A tálca jobb oldalán megjelenő ikonok és értesítések esetében teljes elérhetőséget biztosít számunkra a rendszer, megszabhatjuk például, hogy mely alkalmazások mely esetben jelenítsék meg értesítőiket. Az "Action Center" foglalja össze a jövőben a fontosabb biztonsági és teljesítménnyel kapcsolatos funkciót és mutatókat, a szoftveres meghajtók pedig nem változnak, hiszen a Windows 7 a Vista esetében is használt kernelre épül - maga a kernel immár 256 processzor használatát támogatja. Ígéretet tettek az új Windows Live szolgáltatások ismertetésére, erre a közeljövőben kerül majd sor.

A kisebb alkalmazások is több változáson esnek át: a Wordpad támogatja majd az OpenDocument és Open XML formátumokat, a Paint pedig az Office 2007-ben debütált Ribbon-interfészt is megkapja. Ezzel kapcsolatban Sinofsky még egy viccet is megengedett magának, miszerint a Microsoft minden 15 évben frissíti majd a kiegészítő alkalmazásokat.

A "Libraries" külön elemként jelenik meg a Windows Explorer listájában, ez pedig több eltérő elérési útvonalat foglalhat össze egy helyen. Ezek az egyénileg összeválogatott könyvtárak akár több eltérő háttértárolón is helyet kaphatnak. A "Gadgetek" elhelyezése immár nemcsak egy bizonyos sávon belül lehetséges, ezek a hasznos kütyük bárhol feltűnhetnek az asztalon. A keresés esetében lehetőségünk lesz a fájltípusok gyors meghatározására, váltására. A többmonitoros üzemmódban a Windows-P kombináció segítségével kiválaszthatjuk a kívánt kijelzőt, az egér, illetve a "-" és "+" gombok révén pedig zoomolhatunk a képernyőn.

A fejlesztők 2009 elejére ígérik az első bétát, amely messze nem lesz még tökéletes, ám immár a teljes operációs rendszert tartalmazni fogja - multi-touch funkcióval és új DirectX verzióval. A szoftver várhatóan egy évet tölt majd el a béta fázisban, 2010 elején pedig érkezik a végleges változat. Érdekes lehet, hogy időközben az első biztonsági javítások is felbukkantak az interneten (még az M3 előzeteshez), az AMD egyes meghajtói pedig szintén felkerültek a világhálóra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • da4074 #81
    Sziasztok!!!

    Tudna valaki egy olyan linket adni, ahol le tudnám tölteni a Windows 7 Ultimate-hoz (32Bit) magyarítást???

    Megadom az email címem ahova el tudnátok küldeni. Előre is köszönöm...
    [email protected]
  • ziipp #80
    "Én úgy vettem észre, hogy az emberek valami ilyesmit várnak a M$-től végre. Ne tegyenek mindent a seggük alá, had döntsék el mire van szükségük, de ha valami komoly fícsőrrel kell kiegészíteni, akkor ahhoz se kelljen vért izzadni.

    Így van.
  • ziipp #79
    "Az itt fellelhető ikonok megmutatják az éppen futó programokat, rajtuk keresztül pedig módosíthatjuk azok futtatását, vagy be is zárhatjuk őket. Ez csak azoknak lehet kényelmetlen, akik egyszerre alig néhány szoftvert futtatnak, részükről ugyanis több interakció szükséges."

    Már miért? Az eddigi ikon + szöveg helyett csak ikonra kell kattintani, azt annyi.
  • A1274815 #78
    Itt van egy videó, mely kicsit jobb képet ad az új tálcáról.
  • csomi #77
    Szerinted milyen felkeszultseg kell egy atvett cikk, esetleg meg leforditas elott allo, eseteben? Vajon milyen felkeszultsege lehet annak aki nem latta es nem probalta eloben? Hogy a fa...ba irhatna le mindent pontosan ugy, ahogy az tenyleg van ha ki sem probalta? Gondolkozza ma fikamatyi!
  • asysoft #76
    "Így viszont a cikk ezen része is hülyeség. "
    Az bizony. De a legfurcsább, hogy nem egy helyen írják ezt le - érthetetlen, honnan vették. (Nomeg a cikkírók felkészültségéről is ad némi képet...)
  • FlyingV #75
    személy szerint nem játszok már a gépen - heti 1x 1 óra CS meg kimaradhat...
  • FlyingV #74
    Én baxtam el, 3 óra alvás rulez, melózás közben csak az oldalsáv rémlett fel:) Elnézést! (megyek is aludni)

    Így viszont a cikk ezen része is hülyeség.
  • Turdus #73
    Hát már hogyne lenne! Csak épp fizetni kell érte, a játékokat linuxra sem adják ingyen: itten van (sőt, még a Spore is fut Linux alatt).
  • asysoft #72
    "a widgetek akérhova helyezéséről: tény, hogy KÜLSŐS widgeteket lehet össze-vissza szemetelni az asztalra, de a beépítetteket NEM."
    Kíváncsivá tettél: légyszíves mondj egy gadget nevet, amit nem tudok lehúzni a sidebarról. Addig is ellenkezőjét alátámasztandó itt egy kép 2 gyári gadgetről, amit az asztal közepén tengetik mindennapjaik.
    Dockhoz pedig: ízlések és pofonok, én speciel programok közötti váltás terén rosszabbnak találom a tálcánál (emiatt is tartok a Seven megoldásától), persze tudom, arra ott az (amúgy remek) Exposé.