Specker Balázs

Office 2007: beépített korlátok

A Microsoft harca a szoftverkalózokkal Bill Gates 1976-os, azóta hírhedté vált "Nyílt levél a hobbiszámítógépeseknek" című leveléig nyúlik vissza. A velük szembeni legújabb fellépés eredménye már az Office 2007-es verziójában érhető tetten.

A szoftveróriás irodai csomagjának jövő héten debütáló kiadása egy úgynevezett RFM (Reduced Function Mode, Csökkentett Funkciójú Üzemmód) megoldást is tartalmaz, ami reményeik szerint nagyban megnehezíti majd a szoftverkalózok dolgát. A cég információs oldalán, a Knowledge Base-en már megerősítette a beépített védelem létezését.

Az RFM abban a pillanatban aktiválódik, ahogy az Office 2007 regisztrációjának aktiválása vagy ellenőrzése kudarcba fullad. Ez történhet rögtön a telepítést követő az első indításkor, vagy éppen egy aktuális Office-frissítés után. A csökkentett módban az Office elindul ugyan, ám számos korlátozás lép életbe. A felhasználó ezek után már nem tud új dokumentumokat létrehozni, a létezőeket ugyan megnézheti, de szerkesztésükről is le kell mondania, a nyomtatás funkció azonban megmarad.

Az RFM használata nem újkeletű a Microsoftnál. Az Office 2003-nál, sőt az Office XP verziónál is éltek már vele a fejlesztők. Bár a módszer kétségtelenül hatással lehet a szoftverkalózkodás visszaszorítására, használata korántsem 100%-ig megbízható. Korábban több jogosult felhasználónak is problémát okozott maga az aktiválás - írja az Ars Technica.

A redmondiak azonban nem korlátozzák megoldásukat kizárólag az Office alkalmazásaira. Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy a cég a Vistában is előszeretettel alkalmazza ezt a fajta korlátozó technikát a nem regisztrált példányok estében. Bár nemrég arról lehetett hallani, hogy élenjáró crackereknek sikerült feltörniük a Vista védelmét, azért az üzletág megfigyelőinek jó része úgy véli, az ilyen jellegű szigorítások több felhasználót meggyőzhetnek arról, hogy az eredeti példányt válassza, és a jövőben fizessen szoftvereiért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #72
    Reméljük ezt is hamar "kiherélik"
    ha még nem tették volna meg.
  • wanek #71
    "Meg, mint már mondtam a sorszámozás működését az OO-ban még nem sikerült megfejtenem." - ez elég szomorú. Ugye ezzel nem a képességeidet akartad bemutatni?

    "Nekem jobban működött a 2K." - miben jobban? Pár felesleges dologgal több van benne, az igaz. Egyébként meg lassabb, mint a '97. És semmivel sem stabilabb.
  • BiroAndras #70
    "Az office2k sem nem stabilabb, sem nem gyorsabb, mint az office97"

    Nekem jobban működött a 2K.
  • BiroAndras #69
    "az új officeban ismét máshol van minden, mint amit az ember megszokott."

    Ami funkciókat én használtam, azoknak a helye nem nagyon változott eddig.
    Az OO-ban nem cask máshol avnnak és másképp hívják őket, de a működésük is eltér. Pl. a bekezdést reprezentáló szimbólum az MSO-ban a bekezdés végén van, az OO-ban, viszont előtte. Meg, mint már mondtam a sorszámozás működését az OO-ban még nem sikerült megfejtenem.
  • BiroAndras #68
    "Ez szuper, a gond az, hogy W95 kivételével az összes MS szoftver azonos áron jön, mint az előd és inkább megszüntetik, mint levinnék az árát. Ha meg már 60-100K-t kipengestz, akkor te sem a 97-et vinnéd/vennéd ..."

    Ez pont azért van, hogy ha veszel, akor az újat vedd. Viszont ha egyet megvettél, azt addig használod, amíg akarod (vagy amíg kompatibilis).
    Azért nem akarja az MS hogy a régit vedd, mert akkor azokat is támogatni kéne (frissítések, ügyfélszolgálat, kompatibilitás, stb.), ami neki sokba kerül.
    Helyettük lehetne inkább egy basic verzió, ami olcsó, és csak az alap dolgokat tartalmazza.
    Lehet, hogy az a baj, hogy mindenki más funkciókat használ.
  • BlackVoid #67
    Teljesen jo az OpenOffice az atlag irodaba is. Nem vettem eszre, hogy lassubb lenne mint az MS Office es tobb eves hasznalat soran, egyszer nem volt vele bajom hogy valamilyen funkcio hianyozna.
  • Benoke #66
    Már annyira sajnálom az MS -t hogy a hírt olvasva elsírtam magam. Szerintem gyüjtsünk pénzt az MS -nek :)
  • Morden23 #65
    Így van.
  • strogg #64
    Pedig hidd el jóval többen megengedhetik maguknak, mint hiszed.
    60-70e forintos mobiltelefon. 10-20e forintos éjszakai élet 1-2 szórakozóhelyen. (havonta nem 1x ám),márkás ruhák,külföldi nyaralások stb...
    Megoldható lenne. Ráadásul bármilyen hihetetlen, de nagyon sokan konnyen megengedhetnék maguknak. Az is lopja, aki ki tudná fizetni. Pláne globálisabban szemlélve a dolgot, mivel nyugat európa nem az 57e forintos minimálbérről ismert... Ezek meberi tényezők főleg.

    Ami azt illeti részletre is tud már venni office-t, ha akar. (tré com-os megoldás, ahol is a telefonszámlára írják a havi részletet)

    Hidd el, ha nincs meg a szándék, nem fog venni, bármennyi pénze is van.
    Ismétlem: főleg szándék kérdése a jogkövető magatartás.
    De jól mondjátok. Nem érdekli.
  • Morden23 #63
    "nem tudom elképzelni ki az aki képes házi szinten 60 000 ft kipengetni egy office-rt vagy bármi másért. én ezzel nem azt mondom h lopjunk mint állat hanem használjunk alternatívát(openoffice) ami ugyan olyan jó bárki bármit is mond.
    szerintem egy átlag embernek nem kell olyan nagyon komoly dolog amit az o.o. nem tudna megcsinálni. amúgy meg akinek nem felel meg az meg úgy is beszerzi vagy legálisan vagy illegálisan"

    Na ez az.

    Az OO azért nem alternatíva az egyszeri házi felhasználónak, mert az Office2007 is ingyen van neki, hiszen csak le kell tölteni.
    Ezért nem alternatíva a Linux a Win helyett, mert a Win-t is csak le kell tölteni.

    Amíg minden ingyen van, addig senkit nem érdekel, hogy mi volt már eredetileg is grátisz.

    Majd ha rábasznak a letiltós Office-al, akkor elgondolkodnak az OO-n, aztán akinek nem kell/nincsen pénze/nem szereti MS Office-t, az majd használ OO-t. Így kerek a világ, mindenki jól jár.