Gyurkity Péter

18 hónapot kapott az EliteTorrents adminja

Lezárult a három évvel ezelőtt a hatóságok által megszüntetett torrentportál utolsó adminjának ügye - az ítélet szerint Daniel Dove 18 hónap börtönt és 20 ezer dolláros büntetést kapott, szabadulása után pedig felügyelet vár rá.

A friss hírek szerint az utolsó egykori admin pere is véget ért, a fellebbezés pedig nem járt sikerrel. A 26 éves Daniel Dove volt a csapat egyetlen olyan tagja, aki mindvégig ártatlannak vallotta magát, ez azonban végül nem hozott eredményt és a fiatalember társaihoz hasonlóan komoly büntetést kapott. Ezzel hivatalosan is lezárult a 2005-ös akció eredményeként indult eljárás, amely sikerei ellenére nem tudott komoly hatást gyakorolni a fájlcserélésre.

Emlékezhetünk arra, hogy a 2005-ben a legnépszerűbb trackeroldalak közé tartozó EliteTorrents a Csillagok Háborúja harmadik részének korai megosztása miatt került bajba. A Bevándorlási és Vámhivatal (ICE), illetve az FBI kiberbűnözés elleni részlege már jó ideje lecsapni készült a portálra, ez azonban az utolsó csepp volt a pohárban és nem sokkal a kalózmásolat felkerülése után a D-Elite akció keretében közösen hajtották végre a razziát. Ennek eredményeként a szervereket elkobozták, az adminokat pedig egymás után gyűjtötték be, hogy példát statuáljanak rajtuk.


A többiek esetében ez viszonylag könnyen ment, hiszen egymás után ismerték el bűnösségüket, bízva abban, hogy ez enyhítő körülmény lesz az ítélet meghozatalakor. A legtöbben (22 és 25 év közötti fiatalemberek) néhány hónap börtönt, ezt követően pedig házi őrizetet vagy felügyelet melletti szabadonbocsátást kaptak - a próbaidő néhányuk esetében még mindig tart. Dove 20 ezer dollárt kénytelen kifizetni, 18 hónapot köteles eltölteni börtönben, ezt pedig 3 év felügyelet követi majd. Fő bűne az volt, hogy ő toborozta a legaktívabb feltöltőket, akik eredetileg megosztották a kalózmásolatokat, lehetővé téve azok gyors elterjesztését.

Az akció egyébként végül egyetlen komoly változást eredményezett (az oldal bezárásán kívül), hiszen napjainkban a népszerű torrentoldalak és egyéb portálok már az Egyesült Államok területén kívül találhatók, és kevesen vállalják az USA szigorúsága miatti rizikót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kicsibicska #21
    Kösz a tippet, előkerítem a filmet valahonnan.
  • remark #20
    "Azt kell felismerni, hogy a ma letezo legnagyobb bunszovetkezetek maguk a nagy CORPORATION-ok."
    Persze azon szereplok kozul akikkel meg a hetkoznapi ember is nap mint nap talalkozik. Ugyanis ezeket a bunszovetkezeteket is kivulrol iranyitjak, igy az ott dolgozok, de sokszor meg a vezetok sem tudjak hogy miben is vesznek reszt. Es hogy valojaban ki iranyit kit, azaz ki kavarja a sz*rt, az az "uzleti-" es "banktitok" homalyaba vesz...
  • remark #19
    Par kapcsolodo anyag:
    The Corporation (angol, magyar)
    The Money Masters (angol) avagy tortenelemlecke arrol, hogy hogyan vettek at az iranyitast a bankok a penzrendszer monopoliumanak megszerzesevel (magyar felirat)
    ezvankiado.hu -> A Penz mint Adossag (kicsit lejjebb gorgetve az oldalon megnezheto a video)
    Zeitgeist - The Movie (magyar feliratra linkek az oldal aljan)
  • remark #18
    "És ez szerinted elég ok arra, hogy ne a gyilkosságoktól sem visszariadó bűnszövetkezeteket számolják fel, hanem a warezolókra csapjanak le?!"

    En nem azt mondtam hogy ez indokolt, vagy hogy ez jo hogy igy van, en azt irtam, hogy ez igy van.

    Egyebkent pont arra akartam burkoltan ramutatni, hogy miert nem is cel a "bunszovetkezeteket" felszamolni. Azert, mert az "igazsagszolgaltatasnak" kizarolag tarsadalomiranyitasi, azaz fegyelmezo szerepe van. Megmondjak hogy mit szabad, mit nem szabad, aztan elj ennek megfeleloen, attol fuggetlenul, hogy szerinted ez helyes-e igy, vagy nem. De az szabalyokat igyis-ugyis be kell tartani, neked nincs merlegelesi jogod. Merthogy a hatalom szerint ugysem vagy ra kepes (a merlegelesre), akkor meg minek a jog hozza. Mondjuk a (hatter)hatalom szerint az onallo eletre sem vagy kepes, es ezt bizonyitottnak latjak azok utan hogy kepesek voltak letrehozni tobbmillio/milliard onallo felelossegteljes eletre keptelen embert. Persze en az emberrol kicsit mashogy gondolkodom, csak azert mert jora es rosszra is programozhato, attol meg a felelosseg a programozot illeti. Mondjuk az is megoldas lenne ha az emberek a kenyelmes rabszolgasag helyett a sokkal nehezebb, felelossegekkel es feladatokkal jaro szabadsagot valasztanak, ezaltal téve feleslegesse a programozokat, es ezaltal kuszobolve ki azt a hibaforrast amit a programozok (=tarsadalomiranyitok) jelentenek.

    De visszaterve a "bunszovetkezetekre": ne csak a maffiara gondolj bunszovetkezet alatt. Gondolj bele: manapsag amit nem szabad a maganszemelynek, azt szabad a jogi szemelynek. A felelossegrevonas elol elso lepesben az arctalan privat gazdasagi tarsasagok moge bujnak manapsag a "bunozok". Mert ott semmi bantodas nem erheti oket. Ha valamit kicsiben csinal JoskaPista, akkor azert lesittelik, de ha valamit nagyban csinal JoskaPista CORPORATION, <PROPAGANDA ON> akkor sajnos nincs mit tenni, a JoskaPista CORPORATION ugyanis a "szabad piac" szabalyozasa alatt all, ami a "legjobb" szabalyozas a vilagon, igy BUN lenne BELESZOLNI. Hadd csinaljak amit csinalnak - folytatodik a propaganda - ha lehetne jobban csinalni, akkor azt a PIAC KITERMELNE. <PROPAGANDA OFF>
    Ekkora hazugsagokat! Azt kell felismerni, hogy a ma letezo legnagyobb bunszovetkezetek maguk a nagy CORPORATION-ok. Ezek az emberi kez altal teremtett torzszulottek. Tehat ha nekiallnanak a "bunszovetkezeteket" felszamolni, akkor azokkal a gazdasagi tarsasagokkal kellene kezdeniuk, akik oket (a kormanyokat) finanszirozzak, akik tulajdonkeppen atvettek felettuk az iranyitast, akik a gazdaik es uraik. Es melyik korrupt politikus fordulna szembe a kenyerado korrupt privat gazdasagi tarsasagaval?

    Temaval ismerkedoknek ajanlom a brillians es magyar nyelven is elerheto "The Corporation" c. filmet es KONYVET (a film magaval ragado, a konyv tobb informaciot tartalmaz).
  • Csaba42 #17
    Ki mondta ezt? Neked súlyos szövegértelmezési gondjaid vannak. Javaslom, hogy olvass többet!

    remark: És ez szerinted elég ok arra, hogy ne a gyilkosságoktól sem visszariadó bűnszövetkezeteket számolják fel, hanem a warezolókra csapjanak le?! Egyébként pont ez eredményezi azt, hogy nem magánszemélyként kell bűnözni, hanem belépni egy bűnszövetkezetbe, amik szépen növögetnek. Majd a Mafia és a Yakuza mellett lesz majd egy Sowate is (Software-Warezing Team) is. :-)
  • god25 #16
    Újabb propaganda! pffff.
  • halgatyó #15
    Apránként szorítanak, amíg meg nem fojtanak. Először az admint. Aztán a júzert.
    Az igazi banditák itélik el a dolgozó középosztálybeli embereket.
    Ez az a "demokrácia" aminek a nevében bozmbázgatnak világszerte (természetesen azokat, akik nem engedik érvényesülni az ő megmondóembereiket)
    Az úr adja meg hogy omoljon össze ez a rongy rendszer, és a létrehozói, haszonélvezői és a fenntartásában segédkezők kapják meg a méltó büntetésüket! Ámen.
    Ez nem demokrácia, ez kifosztokrácia.
  • tar86 #14
    Fasiszták
  • remark #13
    Többek között azért mindig a kishalakat fogják meg hogy TE lásd hogy TÉGED is elkapnak majd ha BÁRMIT csinálsz amiven kihúzod náluk a gyufát. És ezek után nem is kell melléd egy rendőr főállásban, úgyis mindig azt csinálod amit a "programod" diktál.
  • Narxis #12
    Remélem nem gondoltad komolyan, hogy az FBI összes ügynöke és a rendőrség összes járőre ezzel foglalkozott.