Berta Sándor

40 000 dolláros pénzbüntetést kapott egy fájlcserélő

Egy arizonai szövetségi bíró 40 500 dolláros kártérítést ítélt meg egy kiadónak. Az összeget Jeffrey Howell fájlcserélőnek kell kifizetnie. Ezenkívül szintén Howell állja a 350 dolláros perköltséget, a férfi volt felesége elleni eljárást ugyanakkor a bíróság megszüntette.

Az ítélet indoklása szerint a férfi a szerzői jog által védett műveket terjesztett az interneten. Neil Wake szövetségi bíró így az előzetes meghallgatás után hozott döntésével még azelőtt lezárta a pert, hogy az megkezdődhetett volna. Erre egyébként az amerikai jogrend alapján a bírónak joga van. Az Amerikai Zeneipari Szövetség (RIAA) korábban azzal vádolta Howellt, hogy bizonyítékokat manipulált, majd tüntetett el. Az amerikai jog szerint ha a bizonyítékok manipulációjának vagy megsemmisítésének veszélye fennáll, a bírónak lehetősége van már az előzetes meghallgatáson ítéletet kihirdetni.

A testület elnöke az ítélet indoklásában pont azt emelte ki, hogy Howell teljesen tudatosan valóban bizonyítékokat módosított és tüntetett el. A vádlott többek között leformázta a merevlemezét és ráadásul - biztos, ami biztos alapon - még egy program segítségével teljesen felülírta a winchester tartalmát. Ezután újratelepítette az operációs rendszert.

Az ügy egyébként már idén áprilisban feltűnést keltett, ugyanis Wake bíró akkor még megkérdőjelezte a RIAA azon érvelését, miszerint zenei fájlok tárolása egy Kazaa-szoftver megosztott dokumentumok mappájában már önmagában szerzői jogsértést jelentene. Howellnek az összeget a szintén a bíróság által jóváhagyott legmagasabb, 2,12 százalékos kamattal együtt kell kifizetnie. Nos, ez már csak azért is kérdéses, mert a férfinek még ügyvédre sem volt pénze.

Tavaly augusztusban az első határozatban Wake még 54 dalra egyenként 750 dolláros kártérítést ítélt meg a kiadónak, időközben azonban kiderült, hogy a zeneipar csak 12 zeneszám terjesztését tudta Howellre bizonyítani. Mindez azt jelentené, hogy egyetlen dal terjesztésért átlagosan 3375 dolláros kártérítést kell fizetnie.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #12
    Háát ha kínában vagy oroszországban élnék, akkor biztos kivernék belőlem a jelszavakat...

    Egyébként az operatort szinte soha nem használom, csak épp fennt van.
  • Tinman #11
    Mit keresne az én gépemen a TLC meg a REM?
  • sh4d0w808 #10
    Azért, hogy a mindenféle ámerikás hárombetűs ne nézhesse a Neked fontosnak tartott adatokat - legyen az Ubuntu telepítési útmutató, vagy a saját készítésű házipornó. Az égvilágon semmi közük ahhoz, hogy az emberek mit tárolnak a merevlemezeiken.

    Majd Te is rászoksz, ha az APEH adócsalásért büntit szab ki Rád, mert a titokhivatal látta a fotókat a nászajándékaitokról és azok értéke meghaladja a törvényben még adómentes szintet.
  • zoli47 #9
    Hogy ne zaklassák mindenféle jogvétők.
  • Tinman #8
    "operaTOR anonim böngésző"

    Minek is egy becsületes polgárnak ANONIM böngésző?
    Minek is egy becsületes polgárnak titkosított partíció?

    Érdekes, nagyon érdekes
  • zola2000 #7
    Jézusom, és én mit kapnék, ha meglátnák, hogy fennt van az operaTOR anonim böngésző, és egy TrueScriptel titkosított partíció?

    Gondolom rögtön villamosszéket, mert az operatort biztos terrorakciók szervezésére használtam, a partíció meg biztos szerzői jogvédett anyagokkal van tele.
  • Tetsuo #6
    Ámerika..
  • Amcir #5
    mért ne töröl formázhatom újra a merevlemezt és törölhetem le ha pl.: egy vírusos volt a gép(kicsit drasztikus de..), vagy egyszerűen az a haveromtól kaptam aki nem akarta, hogy nézegessem a fájljait?
  • Sir Quno Jedi #4
    De érted, amiban, ha nincs gyilkos fegyó, nem találják meg, akkor nem ítélnek el gyilkosságért, mert nem tudnak semmits em bizonyítani úgy. Node, ha zenéről van szó, elég ha úgy vélik, hogy neked BIZTOS volt valami illegális a HDD-den mielőtt törölted volna. Vittzes egy országocska...
  • Polllen #3
    Elég érdekes szitu...áratlanságvélelme vagy hogyishíjják? meg azért egy dalért 3375 dollár??? 12 dalt tudtak rábizonyítani, ezért talán nem kéne főbelőni...