Berta Sándor

Új fájlcserélő divat a hard drive-parti

Újabb kihívással kell szembenéznie a zene- és a filmiparnak. A fájlcserélők ugyanis újítottak és mostanában összejöveteleiken csereberélik az adatokat.

Az új divatról először a brit The Times számolt be a hónap elején. Azóta nemcsak az Egyesült Államokban, de Európában is megfigyelhető a hard drive-partinak nevezett jelenség. Az újítás oka egyszerű: a felhasználók rájöttek arra, hogy egyszerűbb a több gigabájtnyi adataikat egy személyes találkozón kicserélni, hiszen így egyrészt kisebb a lebukás veszélye, másrészt ezek az összejövetelek gyakorlatilag felderíthetetlenek és végül is kinek mi köze hozzá, hogy valaki a saját lakásában kinek milyen fájlt ad át. Ráadásul az adatok átadása önmagában nem bűncselekmény, azt meg, hogy azok illegális fájlok, nehéz látatlanban bizonyítani.



"A hard drive-partikon a résztvevők pizzát esznek, sört isznak és 500 gigabájtos merevlemezek tartalmát csereberélik. Ezeken az adattárolókon gyakran több ezer zeneszám van" - írta Cliff Jones zenei producer. A szakember közvetlen szomszédja, egy büszke családapa mesélte el, hogy a 80 000 dalos gyűjteményét, amit egy winchesteren tárol, egy barátjától kapta így ajándékba. Jones szerint a gyűjtemény értéke 75 000 euró.

"A partik jelensége nem újdonság, hanem nagyon is ismert probléma a számunkra. A WLAN-partikon a felhasználók évek óta a legkülönbözőbb adatokat csereberélik egymással. A probléma változatlan, csak új nevet kapott. Természetesen ez óriási gond a zeneipar számára. Azonban nem a zeneszámok jelentik a legnagyobb bibit, hanem a merevlemezek. Világszerte összesen 20 milliárd illegálisan másolt dal található valamilyen HDD-n. Biztosak vagyunk abban, hogy a jelenség ellen fel fogunk tudni lépni. A hard drive-partik is csak azt bizonyítják, hogy az általunk megkezdett út, a keményebb jogi fellépések követelése jogos volt" - hangsúlyozta Daniel Knöll, a Német Zeneipari Szövetség szóvivője.

Ugyan tavaly először használtak többen legális, mint illegális zenei szolgáltatásokat, ám az illegálisan letöltött zeneszámok aránya még így is tízszer magasabb. Mindenesetre abban biztosak lehetünk, hogy a zene- és a filmipar valamit ki fog találni a hard drive-partik ellen. A jogászok ezúttal sem maradnak majd munka nélkül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #61
    Nem kell beengedned öket majd berugják az ajtót a kommandos bácsik
  • okosan gyerekek #60
    elnézést, megborított kicsit a téma... :)
  • okosan gyerekek #59
    Még az baszna be!:D
    Majd a jó ***** köhm, fogja megmondani, hogy ki, mikor, hányszor, milyen számítógéppel, hány kamionnyi dagadásig tömött vincsesztert hoz a házamba...
    Másik...

    "másrészt ezek az összejövetelek gyakorlatilag felderíthetetlenek és végül is kinek mi köze hozzá, hogy valaki a saját lakásában kinek milyen fájlt ad át"

    hagyjuk má'!:D

    ébresztő!? levél titok? ha titkosítottam az adatom, vagy NEM... vagy nem, de csak annyi van a "csomagon" (hogy maradjunk közelebb az alkotmányosan is elismert szabadság jogok közelében) hogy családi felvételek... ki nézheti meg bírósági végzés nélkül?! Vagy már az a normális, mint a gyökér németeknél, hogy zugszó nélkül megnézegetik a gépem, az adatforgalmam!? Mintha kb. bejönnének, és megnéznék kérdés nélkül, hogy milyen AK-47-eseket tartok az csíkos öltönyeim mellett. De majd lehet ugatni, ha beengedtem a házamba őket. Vagy induljunk ki abból, mi van, a családom egy fotó albumban checkol a polcon. Az ugye mélyen a privát szférám, és ugyeeee ehhez kétség sem fér, de ha azt mondom, hogy bassza meg, haladok a korral, felrakom digitálisan a gépemre, mert mondjuk nem romlik a minőség vagy leszarom, ne hogymá' ezé' magyarázkodjak, fenn van és kész, kuss! Akkor már egyből valami köcsög nézegetheti egy irodából terror cselekmények megelőzésére, vagy a rohadt szellemi termékek védelmére hivatkozva!? És hozzá tenném, hogy nekem is van ilyenem, de vagyok olyan korrekt, hogy ha anyagi vonzata lesz a dolognak, a lehető legkorrektebb utat akarom választani. Aki fasz a hallgatóival, nézőivel, kritikusaival, vagy épp a kiadója tereli ilyen útra, az ne várjon semmit egy olyan országban a hallgatóktól, olvasóktól, etc. amilyenben mi élünk. És amúgy ez nem t'om kinek pattant így meg a fejében, mer' zseni volt az ürge, ha egy kicsit kinyitjuk a szemünk, látjuk milyen gyorsan fejlődnek az adattároló, és hordozó eszközök kapacitása, 5 év, és a világ kultúrális adatbázisa (filmek nélkül) fogadnék elfér egy, ha még nem is átlagos, de egy a kornak megfelelően relatív nagy háttérttárolón. Na osztakkómialó (köhm)... szóval? Akkor!? Majd nem endgedjük találkozni az emberkéket, mert azzal lehetőség nyílik a file cserélésre, ami ugye persze (az előttem szólóknak megfelelően) ELEVE BŰŰŰŰN! ppffff :D na takarodó... Hol a faszban élünk!? Ácsi... okosan...
  • Roli012 #58
    látszik hogy nem sűrűn volt még lanpartyn az aki ezt a cikket megírta.. :D

    vagy túl sok filmet néz.
  • Gerygrey #57
    Meg a sörre is. De ez azért nem korrekt, mert én jóval több sört iszom egy átlagos hónapban, mint amennyi albumot letöltök.
  • bakagaijin #56
    A kommunizmusban razziákon dollár meg dojcsmárk bankókat lehetett söpörni, aztán jöttek az idők amikor drogot tartalmazó zacsik voltak a földön. Az új divat: eldobált winyók. Hiába no, változnak az idők.
  • vajon kiki #55
    akárhányan is vannak ha a winyómra rá van húzva egy trúkript (truecrypt.org) akkor belefetyelhetnek jó mélyen bordacsontig
  • qwas #54
    Szerintem ezeket nem 100-200 fős partiknak kell elképzelni mert azt tuti nem lehet titokban tartani. Ezek amolyan max 5-6 fős "rendezvények" lehetnek. Amikor a barátaimmal összejövünk sajnos csak egy évben 2x 3x akkor mindenki hozza amije van aztán gyia. 50-60 giga csere per fő. Aztán megyek a kollegámmal elcserélek megint ennyit aztán ő a cimboráival tovább. Szerintem ez így mehet valahogy. És ezt sosem lehet megfogni.
  • vajon kiki #53
    micsoda orgiák... és összedugják a ... számítógépeiket is
  • mousee #52
    "A hard drive-partikon a résztvevők pizzát esznek, sört isznak és 500 gigabájtos merevlemezek tartalmát csereberélik."

    Ez mekkora XD