Gyurkity Péter

Figyelmeztetik a fájlcserélőket a brit szolgáltatók

A hat legnagyobb brit szolgáltató kormányzati nyomásra megállapodott a nagyarányú fájlcseréléssel gyanúsított felhasználók figyelmeztetéséről. A közeljövőben további hasonló lépések várhatók.

Arról már korábban beszámoltunk, hogy a szigetországban komoly lépésekre készül a kormányzat a kalózmásolatok, ezzel együtt pedig az internetes fájlcserélés visszaszorítása érdekében. Az alkalmazandó módszerek közé tartozik a túlságosan nagy forgalmat generáló előfizetők írásban történő figyelmeztetése, amelyet a szabályok ismételt megsértése esetén akár a kapcsolat megszüntetése is követhetne.

A terv kidolgozói számára eddig nagy problémát jelentett, hogy az érintett internetszolgáltató cégek nem igazán voltak hajlandók együttműködni a hatóságokkal ebben a kérdésben. Ők arra hivatkoznak, hogy mindössze közvetítői, ártatlan szemlélői az internetes adatforgalomnak, így nem lehetnek felelősek a kalózmásolatok terjesztéséért, és nem is korlátozhatják azt az egyes felhasználók kitiltásával. A kormányzat azonban azzal fenyegetett, hogy a megállapodás elmaradása esetén központi szabályozást vezetnek be, amely ugyanerre kényszerítené az összes szolgáltatót - utóbbiaknak így nem sok választási lehetősége maradt.

A napokban meg is született az egyezség, amely első körben a hat legnagyobb brit szolgáltató között köttetett meg. Túl sok részletet erről nem hoztak nyilvánosságra, mindössze annyit tudni, hogy a jövőben írásban figyelmeztetik azon felhasználókat, akik a kelleténél több forgalmat generálnak a különböző fájlcserélő platformok segítségével. Hogy pontosan melyek ezek a platformok, illetve mi számít a kelleténél nagyobb adatforgalomnak, az egyelőre továbbra is kérdés.

Azt szintén nem lehet tudni, hogy mikortól vezetik be az új rendszert, valamint hogy a korábbi elképzeléseknek megfelelően, a figyelmeztetéseket valóban az előfizetések megszüntetése követi-e majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vajon kiki #81
    a TOR pontosan azt intézi, hogy a tőled kifelemenő adatok és a hozzád beérkező adatok a böngésződbe titkosítva haladnak. a szolgáltatód egy értelmezhetetlen kulahalmazt fog csak látni abból amit te a TOR használata közben küldesz/fogadsz. Nem fogja tudni hogy te milyen oldalakon mászkálsz, de még azt sem fogja tudni, hogy te éppen böngészel-e egyáltalán, vagy valami egész más programot használsz. Tetézve ezt azzal, ha valaki Wi-Fi hotspotról nem a saját előfizetéséről használ internetelérést, róla az égvilágon semmit nem fog tudni senki sem.

    Win operációs rendszert pedig nem írtam le .. Linux alól is lehet TOR-on keresztül böngészni, vagy éppen bármit csinálni.
  • Franky25 #80
    Akkor szoftver rendőrség, ha így jobban tetszik...
    Ezt elnéztem, de a többit nem értem miért nem érted. Mit nem értesz azon, hogy te a szolgáltatód szerverén kereszetül lépsz fel a netre, és hogy az eltárolja rólad az adatokat. Sőt pl ha fellépsz az én oldalamra, én meg tudom mondani, hogy milyen böngésző hányas verziójával tetted azt, milyen op rendszered van, mekkora a képernyőfelbontás stb. és ez egy teljesen átlagos oldal statisztikája.
    Eddig gondolom érted. Én azt mondom, ha ezt a TOR be is üzenmeled, azért csak kimész a netre a szolgálatód szerverén kersztül, ergo tudják, hogy te ki vagy.
    Azt nem tudod semmilyen progival kikerülni, de zegyük fel a szerveren van egy olyan program, ami figyeli ezt a programot vagy netán esetleg ez maga a TOR. És ha akar visszatud onnan követni, mert a szerver tárolja az adatokat.
    Az win-es oprendszeben, is megy az adatküldés, rólad, és a programjaidról.
    Eredeti témára visszatérve nem a letöltött tartalmat, hanem a mennyiségét nézik, azt pedig jogában áll a cégnek.
  • vajon kiki #79
    ennyi zagyvaságot egy helyen már rég láttam.. te jól megkeverted a szezont a haszonnal... a BSA nem foglalkozik a felhasználók adataival, hanem illegális szoftverek másolataira bukik, egyes nagyobb szoftvergyártókére, mint pl.: az Adobe, a Symantec és nem egyéni felhasználók, hanem cégek számítógépeit ellenőrzi/ellenőrizheti. Ezenkívül mit telepít fel, hova, hogyan? Mit tárol el minden program?

    Egy biztos, és ebben tényleg igazad van : nem értessz hozzá, de azt nagyon.
  • Franky25 #78
    Én nem értek ehhez a titkosításhoz, de mindenki a szolgáltatója szerverén csatlakozik fel, azt pedig nem tudod titkosítani, kivéve, ha te nem csinálsz magadnak egy külön szervert, és valahogy nem lógsz fel a netre.
    Ergo ők leszarják, hogy te milyen oldalakat vagy ftp szervereket látogatsz, ők az éppen kiosztott IP cím forgalmát nézik.
    Évekkel ezelőtt mikor anyámék t-com-os előfizetésük volt, a szerződésbe beleírták, ha a havi adatforgalom 160 giga főlé megy lekapcsolnak. Mert akkor biztosan filmeket, meg mittudjam én miket szedünk le.
    Persze azt hozzá kell tennem, hogy apám, anyám, és a két tesóm, addig nem nagyon találkozott a nettel. Szóval hiszitek vagy sem 150 giga volt az adat forgalom az első hónapban. Annyi varrás mintát, meg cicás képet, meg receptet kellett letöltenem, hogy a szemem is belefájdult. Most meg a két tesóm wow-ozik, így ők se kevés adatot szednek le havonta, és töltenek fel a játék miatt.
    Na most gondold el a mai világban, mondjuk van az átlag user, aki fogja magát, és egésznapot eltölt a youtubon, és így tesz hetente egyszer, annak mennyi lesz letöltése, mert úgye a honlapmegnézése is letöltésnek számít.
    Tehát rád mondják, hogy bűnös, aztán pápá, nincs internet.
    A másik, én azt hallottam évekkel ezelőtt, hogy a legtöbb szerverre, rátesznek egy olyan progit, amely bizonyos oldal megnyitása esetén, vagy bizonyos programok használata esetén adatokat gyűjt.
    Tegyük fel hogy minden net szolgáltatonak van ilyen, és erre a TOR nevű programra van ráállítva. Ha összes user beindítja a progit, aztán Pistike elkezd egyik gépről a másikra ugrálgatni.Csakhogy, az összes user egy szervergépen keresztül megy ki a világhálóra, és Pistike rajtuk keresztül is ugrál.
    Biztos vagyok benne a programot nem lehet, vagy nehéz feltörni, de a felhasználók adataihoz BSA hozzáférhet a szolgáltató szerverén kerszetül, ha akar, és mindre ráhúzza a vizeslepedőt.
    Sőt ha nagyon aljas feltelepíti ezt a programot, és utána visszanyeri az adatokat, mert azokat minden program eltárolja a gépen...
    Persze én nem értek ehhez, ez csak egy eszme futatás...
  • JMáté #77
    Hú, tényleg vajon ki is lehetsz? Tegnap regisztráltál, lássuk csak kit is bannoltak ki tegnap? Javíts ki ha tévedek, de szerintem te arrakistor barátunk 3. személyisége vagy. Márpedig akkor (megint) te kezdtél offolni.
  • vajon kiki #76
    kedves fajvédő barátunk, köszönjük az elmés ONtopik hozzászólásaidat.
  • vajon kiki #75
    ok nélkül semmi nem történik
  • vajon kiki #74
    Sanyix #62 : , Vogel #61:...

    arrakistor barátunk titkosítása pedig nem elsősorban arra való hogy a szolgáltató ne tudja, hogy mit töltünk le, mert az a kutyát nem érdekli rajtunk kívül, hanem arra való, hogy a szolgáltató ne tudja korlátozni a torrent protokoll sebességét
  • vajon kiki #73
    Egy "aprócska" tény elkerülte a figyelmedet: a TOR nyílt forráskódú program és bárki bármikor beletekinthet. Ezáltal, ha lenne benne bármilyen kiskapu a CIA fele, azt bármelyik programozó észrevenné ! Valamint ha neked van bármilyen 5leted, hogy a brute forceon kívül hogyan lehet az asszimetrikus titkosítást feltörni, akkor légyszíves osszad már meg velünk, mert én még széles-e interneten nem találtam rá módot, pedig hosszú-hosszú évek óta keresem, elhiheted...

    [apro]vannak ugyan pletykák , meg okoskodások, miszerint.. van rá mód.. de ezek meg is maradnak pletyka és okoskodás szintjén...[apro]
  • eto demerzel #72
    elvileg elo tudnanak rangatni 1 masik mumust. bar a terorizmus "eri" meg a leggjobban. erdekes hogy eddig nem volt promovalva. pedig eddig is voltak terror tamadasok. valjon mi tortent (laszamitva hogy eltunt a wtc)? mikor '93 megprobaltak felrobbantani akkor nem lett belole akora hajciho.