Berta Sándor

Korlátoznák a német fájlcserélők sávszélességét

Ismét közös kampányt indított a szerzői jogsértések elkövetői, elsősorban a fájlcserélők ellen a német filmipar és a GVU szerzői jogi társaság.

Az akció A másolók bűnözők! címet viseli. A berlini sajtótájékoztatón ugyanakkor mind a GVU vezetői, mind a filmipar képviselői hangsúlyozták, hogy céljuk nem a fájlcserélők drasztikus megbüntetése. A Riposte Graduée, vagy más néven Three Strikes módszert átdolgoznák és egy új utat választanának a fájlcserélők elleni küzdelemben. "Az internethozzáférés blokkolása nem szerepel a terveink között, még visszaesők esetében sem. Ehelyett inkább a sávszélesség korlátozását tartanánk elfogadható büntetésnek" - hangsúlyozta Matthias Leonardy, a GVU új ügyvezető igazgatója.

Egy másik elképzelés szerint az internetszolgáltatóknak nem kellene segédrendőrökké válniuk, hanem a GVU-val és a többi szerzői jogvédő társasággal közösen deríthetnék fel az illegálisan másolt tartalmakat letöltő személyeket. Ezzel a német szervezetek, ha nem is egy teljesen új, de más módon közelítenék meg a problémát. "Olyan megoldást akarunk találni az internetszolgáltatókkal közösen, ami praktikus. Azonban elítéljük az ügyészségek álláspontját, miszerint csak a nagyobb esetekkel hajlandók foglalkozni, mivel egyetlen letöltés is több kárt okozhat, mint sok kisebb értékű fájl megszerzése. Ráadásul továbbra is tisztázatlan, hogy mi számít kereskedelmi célú tevékenységnek. Ezt alighanem majd a bíróságok állapítják és még hosszú évekig vita lesz ebből" - tette hozzá a szakember.

"A mostani kampányunkkal két célunk van. Az egyik, hogy tudatosítsuk az elkövetőkben, hogy az interneten sem bújhatnak el. A másik, hogy felhívjuk a jogalkotók és a jogalkalmazók figyelmét arra, hogy már most is vannak lehetőségeik a fájlcserélők elleni fellépésre" - közölte Jan Oesterlin, a Zukunft Kino Marketing GmbH ügyvezető igazgatója. A ZKM korábban több kampányt is indított. Az elsőt még 2004-ben, a legutóbbit pedig idén januárban.

Az akció ellenére úgy tűnik, hogy az európai uniós tagállamban a korábbiakhoz képest más szelek fújnak. Ezt támasztja alá, hogy idén augusztusban Észak-Rajna-Vesztfália három főügyésze megállapodott, hogy ezentúl a kisebb szerzői jogsértési ügyekben nem indítanak eljárást. Az egyezményhez várhatóan csatlakoznak a bajor, a baden-württembergi, a szászországi és a szász-anhalti tartományi főügyészségek is. A jövőben csak azután indítanak eljárást fájlcserélők ellen, ha bizonyítható, hogy nagy számú kalózmásolatot töltöttek le és hogy céljuk a haszonszerzés volt. A határérték 3000 euró, vagyis csak azokban az esetekben indul nyomozás, ahol az okozott kár elérte ezt az összeget.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • exxile #17
    Gerygrey uzenetenek elso felet is elolvastad??? Vagy arrol nincs velemenyed?
    Egyebkent en nem lopom a zenet, hanem hallgatom...
  • PyRex #16
    "Ha letöltöd a zenét, egy tolvaj köcsög vagy, ezért korlátozunk.
    Valami nagyon el van b***va ezen a világon."

    Te elég buta ember lehetsz...
    Ilyen erővel miért nem mész be a boltba és lopsz kenyeret b*meg?

    Lehet, hogy azt hiszed, hogy jól kiszúrsz a nagy és szemét kiadókkal, ha lopod a zenét, pedig a kidaóknak semmi bajuk nem lesz, csak az előadó / szerző fog éhenhalni.
  • Griphons #15
    Előbb esetleg be kéne bizonyítani, hogy a fájlcserélés bűncselekmény...
  • rumkola #14
    Nem, ez nem warez.
    A warez ingyenes és brahiból megy és max a költségek fedezése van benne, de semmiképpen sem haszonszerzés a célja.
  • mousee #13
    De amúgy tényleg röhej...ha egy sima cd vagy dvd film ilyen 1000-1500 ft lenne, amikor kijön, akkor nekem csak eredeti cuccom lenne... ennyi pénzt simán megérne... de ilyen irreálisan magas árak mellett még jó hogy megy a warez...
  • syn7h37ic #12
    Ez a warez. De szerintem ez már visszaszorulóban van, mióta az internet egyre általánosabb lesz.
  • syn7h37ic #11
    Akkor a szerzetesek is bűnözők voltak, akik kódexeket másoltak
    Adják olcsóbban a filmeket, akkor kevesebb lesz a kalózverzió.
    Hisztiznek a kiadók, hogy micsoda rohadt dolog a torrent és tsai. Aztán mikor hallom, hogy egy premier film az első hétvégén százmilliós bevételt hoz. És azt a filmet nem egy hétig, hanem nagyon sokáig, nagyon sok országban levetítik.
    A kiadóknak, semmi sem elég. Oda jutunk, hogy már az bűnöző, akinek MP3 lejátszója van. Akinek meg számítógépe és internetje, az maga az ördög, vagy az apokalipszis egyik lovasa...
  • Kovász #10
    "Hogyan lehet haszna valakinek a letöltésből?" - például úgy, hogy utána kiírja 200 példányban, és kimegy a piacra árulni 1500 pénzért
  • Gerygrey #9
    Ha a cigányok lopják az uborkádat, te meg megpróbálod megvédeni magad és a tolvajnak baja esik, akkor egy rohadék rasszista vagy, hogy nem hagyod segíny kisebsíget boldogulni.

    Ha letöltöd a zenét, egy tolvaj köcsög vagy, ezért korlátozunk.

    Valami nagyon el van b***va ezen a világon.
  • willcox #8
    "kalózmásolatot töltöttek le és hogy céljuk a haszonszerzés volt" - ez mekkora baromság! Hogyan lehet haszna valakinek a letöltésből? Én elég sokat töltök le, de még egy fillér hasznom sem volt belőle.
    Haszna feltöltőnek lehet, aki azt pénzért árulja.
    Aki meg sufnimásolt adathordozókat árul pénzért, az se nem letöltő, se nem feltöltő (bár lehet ettől még az is, de a pénze nem abból származik)