Gyurkity Péter

BitTorrent oldalt zártak be a Csillagok Háborúja 3. része miatt

Tegnap az amerikai szövetségi hatóságok házkutatást tartottak a Csillagok Háborúja harmadik epizódjának kalózmásolatát elsőként feltöltő BitTorrent oldal működtetőinél, és végleg bezárták az oldalt.

Az akciót - amely a "D-elite" nevet kapta - a Bevándorlási és Vámhivatal (ICE) nyomozói, illetve az FBI kiberbűnözés elleni részlege közösen bonyolította le, és munkájuk alig néhány nap alatt teljes sikerrel zárult. Ennek eredményeképpen az Elite Torrents nevű BitTorrent-oldal végleg befejezte működését, és az oldal látogatóit méretes felirat fogadja, amelyben tudtunkra adják, hogy az illegális fájlcserélgetés nem marad következmények nélkül.

"Célunk, hogy megálljt parancsoljunk ennek az illegális tevékenységnek, annak érdekében, hogy a szerzői joggal védett tartalmak alkotói a lehető legkisebb kárt legyenek kénytelenek elszenvedni. A mai akció egyértelmű jelzést küld az illegális terjesztésben részt vevő személyeknek, hogy a legújabb technológiák segítségével sem bújhatnak el" - jelentette ki John Richter helyettes főügyész.

A nyomozás során kiderült, hogy az Elite Torrents oldalán keresztül még a hivatalos bemutatót megelőzően elérhetővé vált a Csillagok Háborúja harmadik epizódja, azaz A Sithek Bosszúja, és ennek köszönhetően rövid idő alatt mintegy tízezren töltötték le a filmet. A nyomozók állítása szerint az oldal mintegy 130 ezer rendszeres látogatója összesen több mint 17 ezer különböző filmet, szoftvert és zenei albumot tölthetett le, így jelentős károkat okozott a szerzői jog által védett tulajdonosoknak.

"Az internetes kalózoknak köszönhetően az amerikai gazdaság évente több százmilliárd dollár bevételtől esik el, és az új fájlcserélő technológiák révén munkájuk még könnyebbé vált. A most lezárult akcióban az FBI és az ICE egy olyan csoportot számolt fel, amely az egyébként legális technológiát a szoftverek, filmek, és albumok törvénybe ütköző terjesztésének szolgálatába állította" - hangsúlyozta Michael J. Garcia, az ICE helyettes igazgatója.


Minden bizonnyal az sem véletlen, hogy amerikai szenátorok egy csoportja, a szerzői jogi albizottság a napokban arról győzködte Bush elnököt, hogy diplomáciai nyomással segítse elő az Oroszországban és Kínában virágzó kalóztevékenység visszaszorítását. A szenátorok szerint e két országban nem tartják tiszteletben a szerzői jogi törvényt, amit az is bizonyít, hogy Moszkva és Peking utcáin - megfelelő összeg ellenében - máris beszerezhető a Sithek Bosszúja. A CNET internetes magazin cikke szerint Orrin Hatch, Utah republikánus, illetve Patrick Leahy, Vermont demokrata szenátora közösen hangsúlyozták a szerzői jogi törvény betartásának fontosságát, és reményüket fejezték ki, hogy a Világkereskedelmi Szervezeten (WTO) belül kifejtett nyomás hamarosan meghozza eredményét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • multiman #94
    Hogy én mennyire tudom sajnálni azt a szerencsétlen csoró George Lucas-t meg a többi hasonlót szegényeknek nem tellik ilyen dolgok miatt száraz kenyérre se. Elöbb-utóbb majd gyüjtést kell szervezni nekik
  • Savmacska #93
  • [HUN]PAStheLoD #92
    danke sőn ;]

    ja és Dunaújváros egyetlen mozijában néztük meg a premiert 600 ftért (haccázé)
  • Frank99 #91
    na, én köptem most 5-öt is....
  • Mocorgo #90
    Az az érdekes,hogy a miliomosok,akik rajtunk gazdagodtak meg,el is hiszik,hogy nekik még kell a jogaikat védeni.Holott minket kellene védeni az ő egyeduralkodó árbeállításaiktól,amivel megfizethetetlenné teszik egy-egy technologia,vagy szórakoztatás elérését.

    Képzeljétek el,ha nem 1 hónap alatt akarnának 10 -szeres haszonhoz,vagy inkább 100-szoroshoz jutni.Még a végén az átlag magyar csóró 60 ezerből élők is tudnának kultúrára és szórakozásra fordítani.Ezért szépen megkérek mindenkit,hogy ha éppen van elég felesleges nyála,köpjön majd egyet a kertben, vagy az utcán a jogvédők érdekében,és a multik és milliomosok örömére.
  • Hippo #89
    Nem tom, de a torrent mióta hub?
  • xavier #88
    'diplomáciai nyomással '...
    Szarnak azok a fejetekre apukám.
    Kínába más világ van, nem tudtok velük mit csinálni.A ruszkiknál meg akkora a káosz hogy még ők maguk sem ismereik ki magukat.

    Magyarán megszívtátok jueszéj.
    jaj de utállak titeket.
  • Csacsis #87
    Szofvervédők=A gazdag multik fizetett bíráik.
    Megjegyezném, hogy ha illegális a szoftver, film vagy bármi amit használok, nem érzem magam tolvajnak, amíg egy game 10k HUF ba kerül.
    Ha legalítást akarnak, ne akarjanak pofátlanul meggazdagodni secc perc alatt!!!

    És hogy igazoljam állításom most is vettem szoftvert a héten. Hogy miért? Mert egy olyan játék volt megfizethető áron kapható, mellyel régen sokat játszottam. Én Szívesen fizetek a szoftverért, ha úgy érzem a tényleges árát kérik el, és nem kizsebelni akarnak. Ily módon a programozókat is megtisztelem azzal, hogy munkályukat elismerem. És még tolvaj sem vagyok.

    U.I.:Egyszer úgy elbeszélgetnék egy jogvédővel! (persze nem egy tárgyaláson)
  • GodBadka #86
    Játék szoftver letöltése nálunk is illegális. Filmet/mp3-at elméletileg letölthetsz legálisan Mo-on. Megosztani természetesen semmit nem szabad.
  • Laci73 #85
    Nem akarok jópofi lenni, de annak a tékásnak valamivel pénzt is kell keresnie, a bejelentett minimálbérén meg zsebbpénzén felül.

    A kalózkodás oka egyrészt az olcsóság (ami a vevőt illeti) másrészt a gyors és jó pénzkereset (eladó, alias kalóz). Szélmalomharc ez ellen viaskodni. Nem is beszélve arról, hogy pl. a szegényebb Távol-Keleten (Thaiföld, Indonézia stb.) ez megélhetési lehetőség, a gazdagabbaknak pedig aranybánya.