Gyurkity Péter

Elérhető az USB 3.0 specifikációja

Az Intel - bizonyítandó azon állítását, miszerint nem szeretnék háttérbe szorítani saját partnereiket - közzétette a SuperSpeed USB architektúra részletes leírását. A cél az átviteli sebesség növelése, az iparági egység megőrzésével.

A sorrendben harmadik USB-szabvány esetében igen heves vitákra került sor az addig együttműködő partnerek között. Több nagyobb cég, így például az AMD és a Microsoft is azzal vádolta meg a technikai részleteken dolgozó Intelt, hogy szándékosan nem közli a pontos specifikációkat, ezzel szeretne ugyanis tetemes előnyre szert tenni, mielőtt még a partnereknek esélye van a felzárkózásra. Most lezárulhat a veszekedés, miután a processzorgyártó közzétette a hiányolt dokumentációt.

Azt már jó ideje tudjuk, hogy a fejlesztő által SuperSpeed USB-nek is nevezett szabvány elsősorban az adatátviteli sebességen igyekszik nagy előrelépést nyújtani a meglévő változatokhoz képest. Az elképzelés szerint a nagy felbontású tartalmak és általában az internetes technológiák terjedése megköveteli ezt, az USB 2.0 kapacitása pedig már nem elégítheti ki a folyton növekvő igényeket. Ezzel az alapgondolattal született meg az USB 3.0, amely egészen pontosan 4,7 Gbps sebességet nyújt majd a felhasználóknak - ez durván 600 MB-ot jelent másodpercenként.

"A számítástechnika és a fogyasztói eszközök fejlődése a nagyobb átviteli sebességen nyugszik. A HD-tartalmak és a digitális audio iránti növekvő igény egységes, minden eddiginél gyorsabb szabvány kidolgozását követeli meg" - jelentette ki Phil Eisler, az AMD Chipset Business Unit igazgatója. A rendszerszoftver és az USB-hardverek együttműködését leíró Extensible Host Controller Interface (xHCI) 0.9-es verziójának közzétételének így közösen örül a Microsoft, az AMD, illetve számos további partner. A szoftvercég kiemelte, hogy a kezdetek óta ők fejlesztik a szükséges szoftveres meghajtókat, így mindenképpen szeretnének naprakészek maradni.

Az USB vetélytársaként fejlesztett FireWire szintén gyorsítani készül- a manapság elsősorban digitális kamerák és külső adattárolók esetében használt megoldás sebessége 400, illetve 800 Mbps helyett 1,6 és 3,2 Gbps lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Xmas76 #10
    Elég beteg dolog lenne, ha a foglalatok nem őriznék meg a visszafele kompatibilitást... Remélem, nem erre gondoltál.
  • opeca #9
    Minden bántás nélkül mondom, hogy nem a 7000 forintos ElectroWorld-ös, akciós DivX lejátszót kell megvenni, és máris rájössz, hogy bizony baromi sok DivX-es lejátszó simán viszi a filmeket USB-ről.

    Nekem nem is egy csúcskategóriás, csupán egy közepes, SilverCrest Divx-DVD lejátszóm van, 2 éves, és USB 2.0-ás.
  • Aspirin #8
    "egy sima divxet sem tudsz megnézni pendriveról vagy usb-s mobilrackről"

    Már, hogy a cseresznyébe nem mennek nálad a filmek. Nekem még hd videot is reccenés nélkül viszi
  • Zoleeca #7
    "Erre is figyelhetnének, pl legyen más a foglalat, hogy a vásárló biztos lehessen benn hogy mit kap."

    Visszafelé kompatibilitás?
  • Icegod #6
    hát az nagyon jó lenne. aztán vehetünk új háttértárolókat is, hogy tudjuk használni...
  • Exen #5
    Ez így van, a gyártóknak is van mit csinálni, de én speciel örülök az egységes foglalatnak, épp ez a jó benne, mert nem szeretném mindig kidobni a kábeleim, meg, vagy egy csomó átalakítót használni (már ha egyáltalán gyártanak hozzá) ha épp új dolgot veszek.
  • lcee #4
    "A számítástechnika és a fogyasztói eszközök fejlődése a nagyobb átviteli sebességen nyugszik. A HD-tartalmak és a digitális audio iránti növekvő igény egységes, minden eddiginél gyorsabb szabvány kidolgozását követeli meg"

    csak kár hogy még 2008-ban is olyan divx lejátszók jönnek ki amik USB 1.0 vagy 1.1-es.
    Az USB 2.0 nem mai találmány, aztán egy sima divxet sem tudsz megnézni pendriveról vagy usb-s mobilrackről.
    Erre is figyelhetnének, pl legyen más a foglalat, hogy a vásárló biztos lehessen benn hogy mit kap.
  • Glutamin #3
    Azért az nem rossz, ha egy USB-hub tud mit elosztani. Azért mert egy vagy két eszköz nem képes kihasználni a mx sávszélességet, azért még nem rossz, ha van fejlődés.
  • Aspirin #2
    Ha meg külső merevlemez, arra ott a külső pcix. Annál nem lesz gyorsabb a 3.0-ás usb sem.
  • Aspirin #1
    Ezt a 2.0-ás specifikációt se használják ki... Vagy tudtok olyan pendrive-ot vagy kamerát amelyik gyorsabban küldené az adatokat, csak az usb nem engedi :D