Gyurkity Péter

Készülőben az USB 3.0

A szabvány harmadik generációja tízszeresére növelné az órajelet, azonban az AMD és az nVidia azt kifogásolja, hogy az Intel nem hajlandó kiadni a vezérlő specifikációját. Utóbbi türelemre inti riválisait.

A szembenállásról beszámoló források kiemelik, hogy ezek a riválisok az open host controller saját változatait is elkészíthetik, amennyiben türelmük elfogytával nem hajlandók tovább várni az Intelre. A processzorgyártó ugyanis még mindig nem adta ki a vezérlő leírását és technikai részleteit, ennek elmaradása miatt pedig a konkurens gyártók 6-9 hónapnyi lemaradással számolnak, amit nem engedhetnek meg maguknak.

Az USB 3.0 fejlesztésével kapcsolatban az AMD, az nVidia és a VIA egyaránt jelezte, hogy nem szeretnének tovább várni az Intel megnyi­lat­ko­zá­sá­ra. Utóbbi 1995 óta végzi munkáját az USB fejlesztésével kapcsolatban, az USB Implementers Forum alapítójaként. A csoportban természetesen a Microsoft is megtalálható, míg a fent említett vállalatok egyre inkább úgy érzik, hogy háttérbe szorulnak, és ez az Intel taktikájának szerves része. A szabvány harmadik generációja jövőre készül el, így mindenképpen szükségük van a technikai dokumentációra még az idén.

Ami a várható előnyöket illeti, az USB 3.0 nagyjából a tízszeresére növeli a sávszélességet a 2.0-hoz viszonyítva, ami 5 gigabitet jelent másodpercenként - ez 650 MB/s-nak felel meg. Mivel az Intel a PCI SIG csoport által levédett technológiákat is felhasznált a fejlesztés során, többen egyszerűen kábelen kivezetett PCI Express csatlakozóként emlegetik a megoldást, ez jelenne meg a piacon USB 3.0 néven. Könnyen előfordulhat azonban, hogy a vezérlőből több változat is elkészül, az AMD ugyanis elárulta, hogy már megkezdték a saját fejlesztést, és nem hajlandók tovább várakozni az Intel saját anyagára.

Az Intel arra hivatkozik, hogy a szabvány és ezzel együtt a vezérlő még nincs kész, ezért szeretnék elkerülni, hogy többen inkompatibilis megoldással álljanak elő, amely elavul, mire megjelenik a végleges változat. Ez azonban nem nyugtatta meg a partnereket/riválisokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabest #40
    Ha túl nagy a sávszélesség, majd átnyomják rajta tömörítetlenül. Pl. usb-s monitor.
  • dara #39
    DV az 25Mbps.
  • Yv@n #38
    Csak? Egy normálisabb h264 nincs meg 10 megabitből. Egy dv jel befér annyiba?
  • Tetsuo #37
    rengeteg vezerlo egyseg, pl hang video meg rakas processzor amik eloben modositjak a streameket ugyancsak hang ill video.
  • Sanyix #36
    Az ~50 mbit/sec. Arra miért nem elég a 480?
  • Akuma #35
    Ehh, ezen átsiklottam úgylátszik :P Nekem csak a frekvenciaemelés rémlett, kétszer meg nem szeretem elolvasni ugyan azt a cikket :D
  • Akuma #34
    A gerincháló ritkasága meg nem az egyetlen ok, nem csak a megsokszorozással lehet sebességtöbbletet elérni, hanem fejlesztéssel is! Fura, hogy ezt nekem kell elmondanom és magadtól nem jössz rá... Ennyi erővel évek óta csak 486-os procik lennének, abból lenne egy számítógépben 200ezer darab, azt jóvan... Ez a "több jobb" gondolkodás eredménye.
  • Yv@n #33
    Pl a cikkben:

    "Ami a várható előnyöket illeti, az USB 3.0 nagyjából a tízszeresére növeli a sávszélességet a 2.0-hoz viszonyítva, ami 5 gigabitet jelent másodpercenként - ez 650 MB/s-nak felel meg."
  • Akuma #32
    Mert mi ennek a max tervezett sebessége? Te hol látsz ilyen adatot?
  • Sanyix #31
    Szervereknél már most gyorsabb átvitel lehet mint ennek a max tervezett sebessége. Attól hogy gyorsabb lenne a kapcsolat a szerverek között, nem töltenél le gyorsabban, és persze usbt nem is lehetne használni a kis átviteli sebesség miatt. A letölésnél a gerincháló terheltsége a szűk keresztmetszet, mert túl ritkás.