Berta Sándor

Újabb lépcsőhöz érkezett a Wireless USB

A vezeték nélküli USB szabvány újítása jelentősen kevesebbet fogyaszt a korábbi verziónál, dinamikusan alkalmazkodik a meglévő sávszélességhez és már támogatja az NFC technológiát is.

Az amszterdami Wireless USB Developers Conference 2007 nevű rendezvényen mutatják be hivatalosan is a vezeték nélküli USB (WUSB) szabvány 1.1-es változatát. A vezeték nélküli USB egyre nagyobb népszerűségnek örvend világszerte. Ezt a folyamatot szeretné kihasználni a Wireless USB Implementers Forum nevű szakmai szervezet, amely úgy döntött, a konferencia remek alkalom a szabvány új verziójának bemutatására. A Wireless USB 1.1 legfontosabb ismertetőjegye, hogy a kompatibilis eszközök használaton kívül, hibernációs és aktiválási módban is jelentősen kevesebbet fogyasztanak a Wireless USB 1.0-s szabványt támogató termékeknél. Fontos újdonság az is, hogy a továbbított adatok mennyisége mindig dinamikusan változik és alkalmazkodik a pillanatnyi adatelérési sebességhez.


A Wireless USB 1.1 már támogatja a szintén egyre népszerűbb Near Field Communication (NFC) technológiát és a 6 GHz-es tartomány fölötti frekvenciákat is. Elméletileg egyébként a vezeték nélküli USB akár a 3,1 és 10,6 GHz közötti frekvenciatartományban is használható. Ettől függetlenül a szakemberek szerint az új szabványváltozat semmivel sem lesz gyorsabb a korábbinál. A Wireless USB Implementers Forum azonban már a következő, Wireless USB 2.0-s verzióban lehetővé akarja tenni a felhasználók számára az akár 960 megabit/s-os adatátviteli sebesség elérését is. Ezt a szabványt azonban várhatóan csupán 2010-ben fogadja majd el a szervezet.


A jelenleg elméletileg elérhető maximális adattovábbítási sebesség 480 megabit/s, azonban ez a távolság függvényében változik és 3 méternél nagyobb távolságnál már csak 110 megabit/s. A mostani WUSB 1.1 jövő év közepére válik kiforrottá, az első kompatibilis termékek csak 2009 elejétől lesznek kaphatók. A vezeték nélküli USB-t jelenleg több neves gyártó is támogatja, köztük van a Belkin, a Dell, a D-Link, a Iogears és a Lenovo. Komoly problémát jelent viszont, hogy a szabványt egyelőre Európában nem engedélyezték, azonban Jeff Ravencraft, a Wireless USB Implementers Forum elnöke reméli, hogy ez a helyzet a következő fél évben változni fog.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #3
    A dugdosás ne megoldás, ideje már áttérni vezetéknélkülire.
  • Tripax #2
    Nekem is ez jött le elsőre. Persze ez valamivel jobb lehet. Én látom benne a fantáziát.Csak már mindenhol sugár ér. Nade ez már egy másik topic.
  • joebacsi #1
    őő akkor ez gyakorlatilag egy gyorsabb kékfog akar lenni? :)