Gyurkity Péter

Gigabites sebességre gyorsít a FireWire

A korosodó, ámde továbbra is népszerű szabvány megkapja harmadik változatát, amely immár 3,2 gigabites sebességet biztosít számára. Még az USB 3.0 előtt szeretnének maradandót alkotni.

Nem véletlenül említjük meg rögtön a riválist, hiszen főként az USB szabványnak köszönhető az, hogy a FireWire (IEEE 1394) eredeti változata nem érdemelte ki az általános csatlakozó szerepét. Ezt a Microsoft által erősen támogatott csatlakozó happolta el riválisa elől, így ma már a legtöbb külső eszközt USB-n (annak is második változatán) keresztül csatlakoztathatjuk a számítógéphez.

A FireWire 400 Mbps sávszélességet nyújtó első, majd pedig az ezt megduplázó második verziója többnyire digitális kamerák, illetve külső tárolók csatlakoztatását teszi lehetővé. A Sony által iLink néven népszerűsített megoldás ugyanúgy elérhetővé teszi a hot-swap (menet közbeni leválasztás, illetve illesztés) funkciót, mint legfőbb riválisa, emellett pedig sebességére sem lehet panasz - még akkor sem, ha a második verziót ritkábban használják. Mégis, hogy lépést tartsanak a korral, az IEEE által jóváhagyott IEEE 1394-2008 szabvány már lehetővé teszi az S1600 (1,6 Gbps), illetve S3200 (3,2 Gpbs) sebességet, jócskán odaverve a szintén koros USB 2.0-nak.

Ezt nyilván a másik tábor sem nézi majd tétlenül - már idejekorán beszámoltunk arról, hogy a készülőben lévő USB 3.0 megtízszerezi közvetlen elődje sebességét és 4,8 Gbps-ot tesz majd elérhetővé. A szabvány friss változata azonban csak 2010-ben várható, így még két évet kell várnia azoknak, akik nagyobb ütemre vágynak - és nyilván még többet addig, amíg az új megoldások emészthető áron lesznek kaphatók.

Ráadásul az USB 3.0 esetében új viták borzolják a kedélyeket. A fejlesztést támogató gyártószövetség egyes tagjai szerint az Intel elhallgatta előlük a szabvány egyes részleteit, így akarván megfüröszteni, majd állva hagyni őket a rajt idejére. Utóbbi tagadja a vádakat, de nyilván ezzel nem ér majd véget az aprócska nézeteltérés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tomasz Man #14
    ideje volt már gigabitre kapcsolni ezeket a csatolókat, mert a jövőben úgyis szükség lesz a nagy adatsávszélre, mint például divx filmet nézni az asztali divx lejátszókra szerelt USB-re csatolható vinyókról. Ha nagyobb az elméleti sebesség, akkor a valós átviteli sebessége is növekedhet.
  • Benedekco #13
    Ne hülyéskedj már a programok kompatibilitásával... a programok kb ugyanúgy tudják használni mind2-t, itt nem erről volt szó...
    off:
    nomeg annnyit, hogy emléxem mikor még intelen egy tonna program csak azért futott jobban mert arra voltak optimalizálva a dógok, meg GUS-ra de ez már más teljesen tészta... SB-vel csak opl2-t használt míg gus-al volt digi music...
  • L3zl13 #12
    Igazatok van hülyeséget írtam. Valamikor régen ezt olvastam róla, azóta meg nincs sok tapasztalatom vele.
    Azt mondjuk eddig is tudtam, hogy egy perifériánál sokkal jobbak a paraméterei, mint az USB-nek. (Sebesség, proci terhelés...)
    Így természetesen már van értelme az 1,6 illetve 3,2Gbps sebességnek.
  • Sanyix #11
    Nem kompatibilis? Ahhoz képest én általában a programok intelen és amd-n is futnak :D
  • Tetsuo #10
    professzionalis A/V keveroeszkozoknek meg keves is.. ahol alap a nagy savszel es a minimalis latency.
  • Benedekco #9
    off:
    az usb-t pont nem úgy használják ki ahogy sztem kéne... elég kevés az olyan eszköz (nyomtató, scenner, egyéb szarság aminek kell lin vagy win alá driver....) amiben lenne egy memória és onnan lehetne telepíteni a drivereit, vagy automatikusan települne (persze, ha akarod akkor leállíthatnád, de ez most lényegtelen)... miért kell még mindíg külső driver CD?
  • Benedekco #8
    ez az AMD-s proci akkora faszság... ugyan az mint a inteles, csak azért annyira más, hogy ne legyen kompatibilis... ??? vagy neeeeem???? (AMD-m van)
    elférnek egymás mellett??? egy lapra mindenfélét rá lehet integrálni sztem rá lehet a FW-t is... most mit fáj Neked?
  • Sanyix #7
    Ez a firewire akkor faszság... ugyan az mint az usb, csak azért annyira más, hogy ne legyen kompatibilis.
  • rigidus #6
    > Fürtözni meg nem lehet, mint az USB-t, hogy esetleg több eszköz együttesen használja ki ezt a sávszélt.

    Hat ez igy egy szep nagy zoldseg. Pont az az oka, hogy az USB 1 anno a rajtnal megelozte FireWire-t, hogy primitiv volt mint Sanyi bacsi a pinceajton kifele. Kizarolag Master/Slave uzemmodban mukodott, ezert a gyartasi koltsege lenyegesen alacsonyabb volt mint akkor az FW-e. A MS meg felkapta - mint altalaban minden gagyit - es innettol kezdve hiaba volt a nagy savszelesseg a FireWire-nek annyi lett. Az egyeduli mentoove a savszelessege volt, igy a DV kamerak es az Apple minoseg fele elorelatobb tervei.
  • Flashy #5
    úgy tudom, a firewire is láncba fűzhető, 63 eszközig ha jól emlékszem (az usb 127. vagy fordítva.). az hogy nem tesznek az eszközökre továbbvivő aljzatot az más kérdés.