Berta Sándor

6 millió e-mail a svéd megfigyelési törvény ellen

Talán maguk a törvényalkotók sem hitték, hogy ilyen óriási felháborodást fog kiváltani az általuk elfogadott jogszabály.

Svédországban már hónapok óta tart a megfigyelési törvény elleni tiltakozó mozgalom. Eddig a svéd állampolgárok összesen 6 millió tiltakozó e-mailt küldtek a hatóságoknak. Ez mindenképpen figyelemre méltó adat, különösen annak tekintetében, hogy a skandináv országnak összesen 9 millió lakosa van. Szakemberek szerint nem minden tiltakozó levél érkezett a svéd emberektől, sokat minden bizonnyal külföldön adtak fel. Ennek oka, hogy a megfigyelési törvény elfogadására világszerte felfigyelt a közvélemény.

S hogy a bírálók komolyan gondolják az ellenállást, arra a legjobb példa, hogy a Dagens Nyheter nevű svéd napilapban a nyolc vezető helyi távközlési konszern, köztük a TeliaSonera, a Telenor és a Tele2 vezetője közös nyilatkozatot küldött Fredrik Reinfeldt svéd miniszterelnöknek. "Ez a jogszabály nem csak a svéd állampolgárok integritását veszélyezteti, ugyanennyire nyugtalanítóak a lehetséges kereskedelmi következmények is, amennyiben Svédország adattechnológiák területén elért jó hírét a törvény miatt kockára tesszük. Több külföldi ügyfelünk is azt kérte, vezessük másfelé a forgalmunkat. Ez a törvény elüldözi a szakmánkat Svédországból" - áll többek között a nyílt levélben.

A Svenska Dagbladet napilap korábban arról számolt be, hogy a törvény elfogadása miatt a Google részben vagy teljesen elköltöztetheti szervereit a skandináv államból. Az újság ráadásul érdekes elképzeléssel rukkolt elő, amikor azt írta: az orosz online forgalom 80 százaléka Svédországon át fut, vagyis a cél e forgalom teljes körű ellenőrzése. S hogy a Svenska Dagbladet nem is olyan rossz irányba tapogatózott, azt bizonyítja, hogy az FRA svéd titkosszolgálat tavaly arra figyelmeztetett, miszerint Oroszország egy Svédországon át futó vezetéket használhat kémkedési célokra.

Ingvar Akesson, az FRA vezetője ugyanakkor tiltakozott az információ ellen és spekulációnak minősítette azt, hogy mindenkit és mindent szeretnének ellenőrizni. Sten Tolgfors svéd védelmi miniszter szerint is csupán arról van szó, hogy egy automatizált tartalomszűrő rendszer segítségével gyorsabban felismerik az országot fenyegető külső veszélyeket. A svéd megfigyelési törvényt júniusban fogadta el a parlament. A helyi képviselők ezt követően az elektronikus postaládáikba már az első két hétben egymillió tiltakozó e-mailt kaptak.

A 2009 januárjában életbe lépő jogszabály értelmében a nemzetvédelmi hatóság emberei - külön engedély nélkül - elolvashatják a Svédországból külföldre küldött vagy külföldről Svédországba címzett elektronikus leveleket és faxokat, valamint lehallgathatják a svédországi és határon túli állomások között zajló telefonbeszélgetéseket. A törvény a Svédországgal szomszédos skandináv államokat is nyugtalanítja, mivel Dánia, Finnország és Norvégia online forgalmának nagy része Svédországon keresztül fut.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vanger #8
    Tipikus szerbiai földerítő koktél a forró napokra, kifejezetten külföldiek számára:
    http://magyarszo.com/fex.page:2008-07-30_Adatlopas_vagy_biztonsag.xhtml
    Most együtt sírunk a svédekkel :)
  • bakagaijin #7
    Az amerikaiak lengyelországi rakétabázisára és a csehországi lokátor állomására gondolsz? :) Ami természetesen nem Moszkva fenyegétésére épül.
  • endrev #6
    Kedves Berta Sándor,

    Kérlek írj olyan adatot (esetleg konkrét weboldalt vagy e-mailcímet) ami alapján én is küldhetnék tiltakozó levelet. A cikkben nem találtam egyetlen olyan adat, név, hivatkozás sem ami ebben segítene, svédül meg nem tudok.

    Köszönöm.
  • kvp #5
    A svedek valoszinuleg ugyanugy a terroristak ellen kuzdenek, mint a lengyelek es a csehek. Az egyetlen erdekes dolog, hogy ezek a muzulman terroristak valahogy mindig moszkva iranyabol akarnak tamadni. Ha az orosz internetes forgalom valamiert japanon keresztul menne, akkor hirtelen ott szaporodnanak el a terroristak.

    ps: Magyarorszagon minden egyeb korulmenytol fuggetlenul mar rakosi ota lehallgatnak minden kommunikacios csatornat. Csak nincs eleg ember arra, hogy minden adatot meg is nezzenek, de ha veletlenul, esetleg, talan kell, akkor megvan...
  • Adenoma #4
    TPB ellen ez nem jött be :)
  • emile zola #3
    Na ezen én is ledöbbentem, nem hittem volna, h pont a skandinávok fognak ekkora baromságot csinálni.
    A németekből vagy a franciákból kinéztem volna ezt...talán még itt magyarisztánban vannak akkora segfej politikusok, akiktől ez kitelik, de hogy már ott is...
  • bertino #2
    levele
  • ihateworkdays #1
    Ahogy látom valami bűzlik Skandináviában.;)
    A helyi vezető politikusi elit pedig feltalálta azt a módszert, amitől a leggyorsabban csökken a népszerűségük...hasonlítani lehetne devalvációt a világrekorder magyar inflációhoz?;)

    Viccet félretéve, ezt a törvényt pont a svédekből nem néztem ki...igen csak gyanús, hogy ipari kémkedésre is fel tudták volna használni nem kis mértékben... főleg, hogy az összes szomszédos ország és Oroszország vonalai is 80%-ban arra futnak.