Berta Sándor

Távközlési adattárolás: július elsején dönthet az Európai Bíróság

Akár három hét múlva ítélet születhet a sokat vitatott telekommunikációs információk megőrzéséről szóló irányelv eltörléséről.

Az Európai Unió igazságügyi miniszterei 2006 februárjában szavazták meg az egységes távközlési adattárolásról szóló tervezetet. A jogszabály értelmében legfeljebb két évig tárolják a vezetékes, mobil- és VoIP-beszélgetések, az SMS-, a chat-, az FTP-, a P2P-, az e-mail és az internetforgalom adatait. Ezek közé az információk közé tartozna az előfizető vezetékes és mobiltelefonszáma, a hívó felek számai, a hívások időtartama és időpontja, valamint az internetezésről szóló naplófájlok.

Írország még 2006-ban nyújtott be hivatalos kérelmet az akkor elfogadott távközlési adattárolási rendelet ellen, azonban az Európai Bíróság csak most tűzte napirendjére a beadvány megvitatását. "A testület akár már július elsején ítéletet hozhat a kérdésben" - közölte Franz Schmidbauer salzburgi bíró és internetjogi szakértő. Írország a beadványban nem magát a távközlési adattárolást kifogásolta, hanem sokkal inkább azt, hogy a jogszabály nem illeszthető a jelenlegi európai jogrendbe. A rendelet ugyanis az európai uniós belső piacokat szabályozó előírásokon alapul. A telekommunikációs információk megőrzése viszont elsősorban a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni harc miatt lehet fontos és ezt rögzítették is a dokumentumban.

Írország közel sem számít a távközlési adattárolás ellenzőjének. Jó példa erre, hogy az országban már 2002-ben kötelezték a telefontársaságokat arra, hogy 3 évig tárolják az ügyfeleik forgalmi adatait. Az Irish Times című helyi lap cikke szerint pedig ez csak a kezdet, ugyanis az ír kormány szeretné elérni, hogy az internetszolgáltatók is legalább egy évig őrizzék meg a forgalmi adataikat.

Az Európai Bíróság döntése mindenesetre precedens értékű lehet, hiszen vannak olyan országok, például Ausztria, ahol még nem fogadták el az irányelvet és Werner Faymann közlekedési miniszter jelezte is, mindenképpen megvárják az Európai Bíróság döntését. Nem véletlen az sem, hogy az internetszolgáltatók, a telefontársaságok és a civil szervezetek is nagy érdeklődéssel várják az ítéletet. Előbbiek megspórolhatnák a több százmillió eurós plusz beruházásokat és az előfizetőik bizalma sem rendülne meg, az adattárolást ellenzők pedig jelentős sikert érhetnének el.

Jelzés értékű, hogy Németországban idén márciusban a helyi alkotmánybíróság részben alkotmányellenesnek nyilvánította a január elseje óta hatályos törvényt. Az ítélet értelmében a német kormány és a parlament köteles visszaállítani a jogszabály elfogadása előtti állapotot

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • batyu #2
    hehehe...

    az egy dolog hogy emaileket tárolgatnak, mondjuk fejléceket...

    De szerintem képtelenség akárcsak loggolni is mindent, nem hogy tárolni.
    Letöltök egy DVD-t aztán ezt tárolja valami?!?!

    Fizikai képtelenség.
    Értelme sincs ha valami rendesebb titkosítást ráengedünk a kapcsolatra.

    KRis
  • szarvasdinnye #1
    Ez azert erdekes, hogy a nemeteknel reszben alkotmanyellenesnek nyilvanitottak, hiszen pont ok azok, akik annyira kardoskodnak a mindennemu lehallgatas es megfigyeles mellett. Skype titkositast azota vajon sikerult feltorniuk?
    Masreszt nalunk is van vmi 5 eves telefonalasi adattarolas? En legalabbis ilyet hallottam meg anno.