Berta Sándor

Ausztria - tovább tárolnák a biztonsági kamerák felvételeit

Günther Platter osztrák belügyminiszter azt szeretné, hogy ha a jelenlegi 48 óránál tovább őrizhetnék meg a hatóságok a biztonsági videókat.

"Nem teljesen optimális a jelenlegi megoldás, mivel csak azt mondja ki a törvény, hogy veszélyes támadás esetén alkalmazható a megoldás, azonban ezt nem részletezi. Így nem tudható, hogy mi számít veszélyes támadásnak: egy több mint 100 000 euró értékű mű elrablása vagy már egy betörés is. Emellett a 48 órás időtartam sem megfelelő, hiszen ennyi idő gyakorlatilag semmire sem elegendő" - nyilatkozta a politikus.

Az ARGE Daten osztrák adatvédelmi szervezet szintén bírálta a videomegfigyelésekre vonatkozó és a napokban kiadott jogszabály-tervezetet, mondván a jogalkotók az elképzeléseiket részben hibásan ültették át a dokumentumba. Ráadásul a rendelet jelenlegi formában való elfogadása után annak betartása, különösen a magánszemélyek esetében komoly nehézségeket jelent. Johann Maier, az SPÖ fogyasztóvédelmi szóvivője ugyanakkor azzal érvelt, hogy a jogszabálynak köszönhetően nőni fog az emberek biztonságérzete, megszűnik a jelenlegi bizonytalan jogi helyzet és az illegális videokamera-telepítés.

A szakember, aki egyben az Osztrák Adatvédelmi Tanács alelnöke, emellett bejelentette, hogy továbbra is kitartanak az üzemi adatvédelmi megbízottak rendszere mellett. Maier ezt azzal indokolta, hogy korábban számos esetben kaptak olyan jelzéseket, miszerint egyes cégeknél még a mellékhelyiségekben és az öltözőkben is kamerákat helyeztettek el a munkáltatók, hogy így figyeltethessék meg az alkalmazottaikat. A 48 órás időtartam meghosszabbítása nem új ötlet, hiszen Németországban tavaly októberben már jelezte a német kormány, hogy a tervek szerint akár egy hónapig is tárolnák a biztonsági kamerák által rögzített képeket.

Ausztriában jelenleg a metrókban, a lakónegyedekben vannak videokamerák, de felmerült, hogy néhány bécsi iskolába is felszerelnének készülékeket a bűnözés visszaszorításának érdekében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!