Berta Sándor

Jogvédők bírálják az osztrák iskolák bekamerázását

Amint arra számítani lehetett, koránt sem mindenki támogatja azt az osztrák elképzelést, hogy kamerákat szereljenek fel tíz oktatási intézményben. Adatvédelmi szakemberek ugyanis attól tartanak, hogy ezek a beruházások egy későbbi adattárolási őrület kezdetei lehetnek.

"Egy iskola végülis nem börtön" - nyilatkozta Adrian Dabrowski, a Quintessenz nevű civil szervezet munkatársa. Ráadásul az eddigi európai, elsősorban nagy-britanniai tapasztalatok is azt mutatják, hogy a telepített kamerák hasznosítására mindig újabb ötletek merülnek fel. Vagyis a telepítés után már közel sem csak arra használják a készülékeket, mint amire eredetileg szánták. Az igazgatóknak viszont minden esetben meg van kötve a keze, a videokamerás megfigyelést ugyanis szigorúan szabályozzák és csak bizonyos esetekben, például rongálások esetén alkalmazható.

Azt az Osztrák Adatvédelmi Bizottság (DSK) is vizsgálja, hogy az eszközök elhelyezése és működése nem sértene-e más, például személyiségi jogokat. "Talán más módszerekkel, mondjuk az adott termek lezárásával is elérhető ugyanez a védettség" - mondta Gregor König, a DSK tagja. A szakember szerint ugyanakkor attól egyelőre nem kell tartani, hogy olyan szintre emelkedik az ellenőrzés, mint az Egyesült Államokban. Az USA-ban már az iskolai vécékben is biztonsági kamerák vannak, hogy így akadályozzák meg a drogüzleteket és rongálásokat. Ehhez ugyanis Ausztriában hiányzik a megfelelő jogi háttér.

Ráadásul hiába vannak egy iskolában kamerák, a felvételek csak és kizárólag az esetleges bűncselekmények tisztázására használhatók fel. Amennyiben például vandalizmus miatt kéri egy iskola a készülékek telepítését, akkor később nem alkalmazhatja őket lopások felderítésére. Az ilyen abszurd helyzetek kivédésére célszerűbb tehát több okot megjelölni az igényléseknél. Az ötlet egyébként néhány napja merült fel és a tervek szerint egyelőre tíz bécsi iskolában helyeznének el kamerákat. Az eszközök felszerelését maguk az intézmények kérték és javaslataikat véleményezésre elküldték az Osztrák Adatvédelmi Bizottságnak is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • locz #12
    A diák azért jár középiskolába, mert a szülei még tudnak rá hatni, vagy van annyi esze, hogy felfogja, hogy ez neki kell...

    Nálunk is vannak kamerák, a folyosón, az udvaron, csak a termekben, meg a wc-kben nincs, vannak biztonsági örök is, és annak ellenére, hogy 2000 diák jár oda, abbol max 10 lány, a többi fiu, nemnagyon vannak problémák...
  • juharfalvi #11
    A jogvédők legközelebb már azzal fognak jönni, hogy iskolába járni se legyen kötelező, mert az "a szabad akarat korlátozása"??

    Egyébként azt tényleg nem értem, hogy egy diák miért jár középiskolába, ha nem akar??
  • GVG #10
    "Mert az iskola a hely, ahol a jovo nemzedekenek kialakul a vilagszemlelete."
    akarod mondani ahol addig nyúznak míg nem lesz semmiféle szemléleted csak ami elő van írva. (akinél ez nem jön be azt meg jól kiközösítik)
  • Harakiri576 #9
    A problema alapvetoen a kulturatlan neptomegek aranyanak brutalis novekedeseben rejlik. Akik nem becsulik a tanart, akik letojjak a gyerekeik fejlodeset, stb...

    Ezt a reteget a media kivaloan kiszolgalja, sot, mi tobb, egyenesen terjeszti ezt az 'anti-kulturat'.

    Ezt a problemat mar a megjelenesekor kezelni kellett volna, de persze mindenki el van foglalva azzal, hogy melyik vezeto politikus a hulye es melyik oldana meg mindent.

    A kamerazas valoban csak eseti kezeles, nem orvosolja a problema forrasat, de jelenleg sehol sincs erre jobb megoldas. Kamerazas nelkul ugyanis ellehetetlenul az oktatas, az anti-kultura totalis folenye utan pedig mar nem lesz, aki kirangassa a tarsadalmat a kakibol.

    Egyelore jogvedelem ide vagy oda, ez az egyetlen megoldas, ami valamelyest segit. Es ne feledjuk: ha rend van az oktatasi intezmenyekben, legalabb az esely megvan a kultura terjedesere, es az antikultura visszaszoritasara. Mert az iskola a hely, ahol a jovo nemzedekenek kialakul a vilagszemlelete.
  • Csaba42 #8
    Az én középsulimban is van kamera a hátsó udvarban. Igaz, nem működik. :)
  • Csaba42 #7
    Joguk van a diákoknak egymást agyonverni, megalázni! Sosem értettem, hogy lehet képes valaki biztonságos, nyugodt életet remélni - pláne érthetően fogalmazni.
  • teddybear #6
    "Jó buli lesz az őröknek a lányvécébe telepített biztonsági kamera."

    jelige: pedofilok előnyben! ugye?
  • zolis #5
    Jó buli lesz az őröknek a lányvécébe telepített biztonsági kamera.
  • Darth Sith #4
    Alapvetően nem értek ezzel egyet, mert eléggé belelóg a személyes dolgokba, DE, sajnos tényleg oda fajúlt a világ, h a wc-kben elég nagy mennyiségü fű és drog cserél gazdát, kisebbeket brutális módon vernek, molesztálnak stb.. Tanároknak a keze meg egyre jobban megvan kötve, nem igazán tehetnek semmit. Ha több tiszteletük és hatalmuk lenne, akkor ez nem lenne így, van nagyon redukálódna a számuk. Nem az okot kell kezelni, hanem a problémát gyökereiben megszüntetni, szerintem.

    "Amennyiben például vandalizmus miatt kéri egy iskola a készülékek telepítését, akkor később nem alkalmazhatja őket lopások felderítésére"
    ez meg teljesen abszurd.. Látszik h vmi hülye jogász találta ki, nulla logikával és gondolkodással, sok magolás után már csak erre fussa..
  • Kaadi #3
    Már kisgyerek kortól kell szoktatni az állampolgárokat a rendőrállam elfogadására. 18 éves korukra már maguk fogják megvenni a kamerákat, hogy otthon is felszereljék. Ha ezt Sztálin elvtárs látná, kicsordulna a könnye a boldogságtól. Ha minden a terv szerint megy, akkor a dystopiából lesz az utópia.