Berta Sándor

Biztonságos Internet Nap ötödször Európában

Az idei évi rendezvény három fő mottója a biztonság mellett a kreativitás és a digitális integráció lesz, míg fő támogatója Viviane Reding európai uniós biztos.

A Biztonságos Internet Napot (SID) immár ötödik alkalommal rendezik meg Európában, idei időpontja február 12. A SID részét képezi az Európai Unió Safer Internet plus programjának, amelynek hálózatába több mint 40 ország nemzeti projektjeit integrálták. Az egyes országok azonban gyakran együtt is működnek az egyes részprogramokban. Jó példa erre, hogy Ausztriában a Saferinternet.at nevű platform számos hasonló oldallal tart fenn kapcsolatot, és a nemzeti projektek mellett nemzetközi kezdeményezéseket is bemutat.

Az idei Biztonságos Internet Nap egyik fő témája a kreativitás, az új médiák használata lesz. Szintén a sógoroknál éppen a SID napján adják át az Első Osztrák Mobil Film-díjakat. A versenyen 25 évesnél fiatalabb filmkészítők vehettek részt. "A fiatalabbaknak sem kellett szomorkodniuk, hiszen a nemzetközi Life online is what YOU make of IT nevű SID-viadalon csak a 19 évesnél fiatalabbak indulhattak el. Ezen a nemzetközi kreativitás-versenyen három kategóriában összesen 28 ország fiataljai mérhették össze képességeiket. A nyerteseket Viviane Reding hirdeti ki" - nyilatkozta Roland Hechenberger, a Saferinternet.at koordinátora.

Természetesen Brüsszel sem marad rendezvény nélkül. A belga fővárosban a Youth Forum on Safer Internet nevű eseményt rendezik meg. Ezen összesen nyolc állam tinédzserei a biztonságos internetezésről és a mobiltelefonok használatáról fognak tárgyalni. Utóbbi téma különösen amiatt fontos, mert egyre több európai kamasznak van mobilja. A mobilkom austria tavaly szeptemberi felmérése szerint például Ausztriában a 13-14 évesek közel kilencven százalékának már van mobiltelefonja és egynyolcaduk elismerte, hogy legalább egyszer látott már erőszakos videót a készülékén.

A biztonság mellett fő téma lesz még a digitális integráció. Az Európai Bizottság ugyanis az idei esztendőt az European Year of e-Inclusion-nak nyilvánította. A tervek szerint számos olyan embert, különösen nyugdíjasokat igyekeznek majd a világhálóval megismertetni, akik eddig nem ismerték vagy akik idegenkedtek a használatától.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!