Berta Sándor

Ausztráliában blokkolnák a fájlcserélők internethozzáférését

Úgy tűnik, sikeresen gyakorolt nyomást a nemzetközi film- és zeneipar az ausztrál politikusokra, ugyanis azt tervezik, hogy - számos más országhoz hasonlóan - megvonnák a fájlcserélők internetelérését.

A megoldás hasonlít a Nagy-Britanniában elfogadott úgynevezett Three Strikes-gyakorlathoz. E szerint amennyiben valakit harmadszor is bűnösnek találnak az illegálisan másolt tartalmak csereberéjében, akkor az internetszolgáltatóját kötelezik hozzáférése blokkolására. Az ötödik kontinensen egy cég már alkalmazza az új módszert. Igaz a letiltás nem teljes, ugyanis az e-mailezés lehetősége továbbra is fennáll, így az illető tájékozódhat ügye állásáról.

Azonban továbbra is tisztázatlan az az elsősorban etikai, de ugyanennyire jogi kérdés, miszerint mi a fontosabb, hogy az internetszolgáltató az ügyfeleit védje vagy hogy együttműködjön a szerzői jogvédőkkel? Megválaszolatlan az is: mi van, ha a film- vagy a zeneipar gyanúja nem igazolodik be, és ha egy ártatlan ember hónapokig nem internetezhet kap-e például kártérítést? Ráadásul "a zárjuk el az internetet mindenkitől, aki gyanús" megoldás nem aratott osztatlan sikert sem Nagy-Britanniában, sem Franciaországban. Ausztrália ennek ellenére úgy tűnik, hogy beáll a szigorítók sorába.

Mint ismeretes, Franciaországban tavaly hozták létre azt a kalózellenes testületet, amelynek lehetősége van az első figyelmeztetéseket követően az internetről is kitiltani a renitens felhasználókat. Nemrég pedig a négy nagy japán távközlési szövetség közösen indított harcot a P2P-rendszerek fejlesztői, üzemeltetői és az azokat használó személyek ellen. Idén március közepén pedig a nagy zenei kiadók első alkalommal ráncigáltak bíróság elé egy internetszolgáltatót a jogsértéseket elkövető felhasználók helyett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • bakagaijin #27
  Berlusconi is próbálkozott ilyesmivel pár éve.
 • who am I 7 #26
  http://www.hwsw.hu/hirek/35753/internetado_kulturalis_jarulek_torvenyjavaslat_wap_mms.html

  Ezt vágjátok?Internetadót akarnak...
  " Egy törvényjavaslat szerint hamarosan 0,8 százalékos kulturális járulék terheli majd többek között a WAP- és MMS-szolgáltatást, és az internetszolgáltatást is."

  Mégis melyik faxopó országban találták ki ezt, és kik?
 • Darth Sith #25
  "Úgy tűnik, sikeresen gyakorolt nyomást a nemzetközi film- és zeneipar az ausztrál politikusokra"
  magyarul, jól megkenték őket...
 • aDannyBoy #24
  pár hírrel feljebb meg ott van, hogy ugyanitt a zsaruk is warezolnak :)

  szóval nem lesz ott semmilyen blokkolás,
 • Hellion #23
  A seggem lyukát blokkolják, ha tudják.
 • matt taylor #22
  "dez(19): Nálunk is az lehet, ha van rá máshol precedens. A jórészt visszakerül meg inkább valamennyi visszakerül. A jogvédők is pénzbe kerülnek, meg a matrica és a ráragasztatás is."

  Mondj helyette jobb megoldást, ha tudsz!
 • gkalcso #21
  Hozzáfűzném, hogy más országokban is kategorizálni kell a műsorokat, de ott megoldják úgy, hogy az elején kiírják, azután az adásban már nincs benne.

  dez(19): Nálunk is az lehet, ha van rá máshol precedens. A jórészt visszakerül meg inkább valamennyi visszakerül. A jogvédők is pénzbe kerülnek, meg a matrica és a ráragasztatás is.
 • dez #20
  Az esetek nagy részében nem lenne az olyan jó, ha mindig úgy döntenének, ahogy az emberek szeretnék.
 • dez #19
  Azért ne felejtsük el, hogy annak az Artisjusos jogdíjnak (ami jórészt visszakerül a művészekhez) köszönhetjük, hogy Európa többi részével ellentétben nálunk nem illegális az audiovizuális anyagok letöltése, nincsenek nap mint nap egyszerű filecserélők elleni perek, stb.
 • floatr #18
  Technológiát önmagában nem korlátozhatnak mert versenyellenes