Berta Sándor

Kitart az ujjlenyomat-adatbázis tervei mellett az EU

Úgy tűnik, hiába tiltakoznak az adatvédelmi szakemberek, az Európai Bizottság (EB) makacsul ragaszkodik a korábban kidolgozott elképzeléséhez.

Peter Hustinx európai adatvédelmi biztos szerdán fejtette ki aggodalmait az egységes európai ujjlenyomat-nyilvántartással kapcsolatban. A szakember szerint rendkívül könnyen történhetnek majd visszaélések az ujjlenyomat-mintákkal, ráadásul az összes európai uniós állampolgár személyes és biometrikus adatának egy rendszerben való tárolása önmagában is komoly kockázatot jelent.

Hustinx kifogásolta, hogy az Európai Bizottság nem vizsgálta meg átfogóan egy ilyen adatbázis létrehozásának az esetleges következményeit, és a döntési folyamatból teljesen kihagyták az európai uniós tagországok adatvédelmi biztosait. Pedig utóbbi kötelező lett volna. Az EB a tervek szerint az összes 6 és 79 év közötti európai uniós állampolgár személyes és biometrikus adataira igényt tartana. Különösen a korhatárok megjelölése akasztott ki sok politikust. "Meg kellene vizsgálni, hogy mindennek lesz-e valami gyakorlati haszna" - közölte például Wolfgang Kreissl-Dörfer bajor szociáldemokrata európai parlamenti képviselő.

Dragutin Mate, az EU soros elnöki tisztét betöltő Szlovénia belügyminisztere, az Európai Unió Belügyminiszteri Tanácsának elnöke a DPA német hírügynökségnek pedig azt nyilatkozta, hogy kompromisszumokat kell találni és nehéz tárgyalásokra számít. "A jövőbeni rendszerben minden lehetséges veszélyt figyelembe fogunk venni. Természetesen a nagy adatbázisok mindig adatvédelmi kihívást is jelentenek, éppen ezért fogunk a nyilvántartás létrehozásakor a legnagyobb elővigyázatossággal eljárni, hiszen el akarjuk kerülni, hogy az európai uniós állampolgárok adataival bármilyen visszaélés történjen.

Ráadásul a jogszabályok alapján meg kell vizsgálnunk minden kritikát és ellenvéleményt, ez önmagában heteket vesz majd igénybe" - reagált az aggodalmakra Friso Roscam-Abbing, az Európai Unió igazságügyi biztosának, Franco Frattininak a szóvivője.

Még ha kérdéses is Frattini javaslatának jövője, az európai igazságügyi és belügyminiszterek tavaly februárban már megállapodtak az ujjlenyomat-adatbázisok, tavaly júniusban pedig a rendőrségi nyilvántartások összekötéséről, így az szinte biztos, hogy valamilyen mértékű és fokú adattárolás mindenképpen lesz az Európai Unióban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoleeca #8
    És / Vagy azokról akiket hajlamosbak itélnek erre :D
    Mivel pénz nincs mindenkit egyesével alaposan megvizsgálni, bőrszín alapján kell dönteni
  • arrakistor #7
    adok én nekik olyan EUtanáziát, hogy arról kódulnak...
  • arrakistor #6
    vegyenek ujjlenyomatot a rablógyilkosoktól, de ne az ártatlan emberektől !
  • redfish #5
    Az nem is lenne baj, ha bűncselekmények felderítésére használnák ezt az adatbázist... A baj ott van, hogy ezzel pl. az is remekül nyomonkövethető, hova utaztál és mikor és mennyi időre?... Milyen ingatlant vettél és mennyiért?... A biometrikus igazolvány felváltaná a mostani igazolványokat és ezzel együtt az ujjlenyomatunk tárolása szépen minden cselekedetünkről "beszámol" a Központi Adatbázisnak.

    Gondoljon mindenki bele : most hány helyen kell használnia a szem.igazolványát, lakcímkártyáját, útlevelét, diákigazolványát?...
    (Innen már csak 1 lépés, hogy a TAJ-kártyánkat is "egységesítsék" és azontúl az egészségi állapotunk is követhető lesz.)
  • Theodora #4
    A demokratikus diktatúra első lépése.
    És ez csak a TE érdekedben történik, a TE biztonságod "garantálása" érdekében.
    Ráadásul bűnmegelőzést szolgál.

    Gondoljatok bele:
    Pistike iskolai beiratkozása során leveszik az ujjlenyomatát (később már születéskor DNS mintát).
    13 évesen ellop valamit és marad ujjlenyomat, pontosan tudják ki volt.
    De ez a történet szólhat úgy is, hogy a 54 éves munkanélkülivé vált diplomás elkeseredettségében csinál valamit, ugyanúgy tudni fogják, hogy ki az.
    Mert ma az a baj, hogy azoknak az ujjlenyomatai között tudnak keresni, akikről már valamilyen eset kapcsán levették.
  • John Wayne #3
    Nagy Testvér nyomul keményen. Nem semmi. És milyen érdekes, hogy erről alig hallani a médiában. Ha ez nem egy sutyiban nyomuló diktatúra árnyéka, akkor mi az?
  • who am I 7 #2
    rohagyanak el.Egyébként nem lenne baj azzal sem, ha mindenkitől vennének...Csak ténylegesen akkor keressenek rá, ha bünténynél találtak egy ujjlenyomatot....és ne éljenek vissza vele.Ami ugye lehetetlen, mivel emberek vagyunk..szóval rohagyanak el
  • willcox #1
    Azzal semmi problémám nincs, hogy a bűnözők ujjlenyomatai EU-n belül legyenek nyilvántartva, hiszen gyakori a visszaeső, és a bűn nem helyhez kötött. Azzal viszont nem értek egyet, hogy mindenkitől vegyenek ujjlenyomatot.