Berta Sándor

40 százalékkal nőtt az online zenei piac

Ugyan elégedett a zeneletöltések növekvő számával, azonban továbbra is a fájlcserélést tartja a legnagyobb problémának a Nemzetközi Zeneipari Szövetség (IFPI).

Ez derült ki a szervezet Digital Music Report 2008 című jelentéséből. Az IFPI szerint ugyan 40 százalékkal nőtt az online zenei piac és a zenei letöltések száma, azonban a folyamatot károsan befolyásolja és lassítja a fájlcserélés.

A nemzetközi zeneipar forgalma 2007-ben kereken 2 milliárd euró volt, ez 40 százalékkal több, mint a 2006-os adat. A dokumentumból kiderült az is, hogy napjainkban már több mint 6 millió zeneszám és zenei album tölthető le az internetről és világszerte több mint 500 legális online zenebolt létezik. A virtuális forgalom immár a teljes zenei piac forgalmának 15 százalékát teszi ki.

Ausztriában tavaly több mint 10 millió zeneszámot adtak el az interneten és a mobil szolgáltatásokon keresztül, a forgalom 2006-hoz képest 50 százalékkal nőtt. Az IFPI álláspontját, miszerint az internetszolgáltatók is lépjenek fel a fájlcserélőkkel szemben, támogatta Franz Medwenitsch, az IFPI Ausztria ügyvezetője is. "Ideje, hogy az internetszolgáltatók is kivegyék a részüket a szellemi tulajdon védelméből. A tartalmak megvédése nem csak a zene- vagy a filmipar egyedüli feladata. Az ISP-k is felelősséggel tartoznak ebben a kérdésben, hiszen ők maguk is részesülnek a növekvő forgalom okozta bevételekből" - jelentette ki a szakember.

Kurt Einzinger, az Osztrák Internetszolgáltatók Szövetségének (ISPA) főtitkára ugyanakkor továbbra is kitart korábbi álláspontja mellett, miszerint az ISP-k bevonása a fájlcserélők elleni harcba ellentétes a jelenleg hatályos európai uniós irányelvekkel. Szerinte az internetszolgáltatók nem kötelezhetők a hálózataik felügyeletére. Ráadásul a fájlcserélők elleni harcban való részvétel komoly alkotmányos aggályokat vetne fel, megsértené az emberek alapvető jogait és egy ilyen fellépés túllőhetne a célon. Végső soron pedig megrendülhetne a felhasználók internetbe vetett bizalma.

Mint ismeretes, Franciaországban a létrejövő új kalózellenes testület a szolgáltatókkal együttműködve végezné munkáját és lehetősége lesz az első figyelmeztetéseket követően az internetről is kitiltani a renitens felhasználókat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ghoosty #6
    Na elmehetnek ezek a büdös... Eddig az volt a baj, hogy a zinternet miatt ne vesznek zenét az emberek. Most hogy a bevételeik 40%-kal nőnek, most meg keveslik. Ezekenek semmi se elég????
  • bakagaijin #5
    Egyre kevésbé... Ugyanis a p2p hálózatok az ISP-telkó óriások konkurrenciája lesz ahogy folyamatosan vezetik be az iptv-s szolgáltatásokat. Régebben ugye tökmindegy volt mire használod a sávszélt amit megvettél, mert ők nem szolgáltattak rajta semmi mást, vagy nagyon korlátosan. De a nagyfelbontású fizetős video-streamingel, amit már az ISP-k szolgáltatnak (pl. T-Home, HB0) ez megváltozik.
  • FoodLFG #4
    A francia kalózellenes testület működését még mindig nem értem.
    Hogy tudják megállapítani, hogy a felhasználó illegálisan cserélt-e adatokat, vagy sem ?
    Egyáltalán működőképes lehet egy ilyen ?

    Vagy nem a p2p forgalmat vizsgálják, hanem pl videómagosztó oldalakat ?
    De akkor már egy harmadik fél (az oldal) is kell a felhasználó nyomon követésére.

    Szerintem ez így nem működőképes rendszer.
  • Vorpal #3
    "továbbra is a fájlcserélést tartja a legnagyobb problémának"
    hadirjam ide - a kurva annyukat - van sapkád nincs sapkád,
    belőlünk élnek a tetvesek - és még van szájuk megszólalni.
    A fájlcserélők nélkül online zenepiac sem lenne.
    És igen ez is liberális. Aki konzervativ az nekem ne itt tüntessen.
  • Gerygrey #2
    A nemzetközi zeneipar forgalma 2007-ben kereken 2 milliárd euró volt, ez 40 százalékkal több, mint a 2006-os adat.

    Na akkor kedves zeneipar, mostantól tessék szépen abbahagyni a nyávogást a rohadt életbe, és a torrentezők békénhagyását.
  • tunyo902 #1
    Még az a szerencse, hogy a szolgáltatók melettünk érvelnek mert ez nekik is jó
    Vagy nem?