Berta Sándor

Jönnek a kommunikációs hálózatot építő robotok

A Roomba nevű háztartási robot gyártója ezúttal olyan eldobható droidokat fejlesztett ki az amerikai fegyveres erők számára, amelyek képesek maguktól felépíteni a kommunikációs rendszereket.

A LANdroidoknak nevezett technológián alapuló készülékek működési elve gyakorlatilag megegyezik a kézigránátokéval, a különbség csupán az, hogy ezek az eszközök az eldobásuk után nem felrobbannak, hanem olyan távközlési hálózatokat építenek fel, amelyek segítségével az amerikai katonák tájékozódhatnak és kapcsolatba léphetnek egymással a városi harcokban. A hároméves, 3 millió dollár összköltségvetésű projektet támogatja a DARPA amerikai katonai kutatási-fejlesztési hivatal is.

"Ezeket a robotokat akkor lehet használni, hogy ha a hadsereg gyorsan akar létrehozni egy kommunikációs rendszert, amelyet ráadásul nem akar állandóan karbantartani és amely képes magát gyakran átkonfigurálni" - jelentette ki Chris Jones, az iRobot projektvezetője.

A LANdroidok pont a városi harcok során nyújthatnak nagy segítséget, hiszen a jelenleg az amerikai hadsereg által használt távközlési hálózatok egy részének komoly gondokat okoznak például a kapcsolattartást akadályozó és a rádiójeleket eltérítő vagy szétszóró magas épületek. Az eldobható robotokat viszont ezek az akadályok nem zavarják és képesek ilyen körülmények között is fenntartani a kapcsolatot. Maga a technológia a WLAN 802.11g szabványon alapul, de jelentősen kibővítették, így a rendszer képes megjavítani vagy újrakonfigurálni magát még akkor is, ha az egyik robot használhatatlanná vált.

Chris Jones elmondta, hogy minden egyes droid kevesebb mint egy kilogramm súlyú, a szélessége legfeljebb 10 centiméter. Emiatt egy katona akár több robotot is magával vihet és eldobhat. Az eszközök egyenként 100 dollárba kerülnek. Chris Melhuish, a Nyugat-Angliai Egyetem Bristol Robotikai Laboratóriumának igazgatója szerint a megoldás abszolút megvalósítható. Van azonban néhány komoly probléma. Az első a robotok energiaellátása, hiszen például a lépcső vagy más kisebb akadályok (ablakok stb.) leküzdése komoly energiaveszteséget okozhat. Éppen ezért a droidoknak képeseknek kell lenniük az ilyen akadályok elkerülésére és a különböző felületeken való mozgásra, legyen szó egy szőnyegről vagy betonról. Meg kell találni azt az egyensúlyt, amellyel a legnagyobb hatótávolság és sávszélesség érhető el.

Az eszközök maximális sebessége 0,5 méter másodpercenként (1,8 km/óra), amelyet a tervek szerint akár tíz órán keresztül is tartani tud. A kutatóknak persze az első prototípusok idei megjelenéséig még választ kell találniuk az olyan kérdésekre is, mint például hogy miként és mennyire védjék a robotokat a zavarások ellen, legyen-e álcázórendszerük, valamint hogy miként mozogjanak a városokban is előforduló nehéz terepen (sár, kavics, romok stb.)?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • uwu #28
    Ezt nem én találtam ki.
    Szerintem tisztába vannak ezzel a fegyvergyárosok, meg a multik is, csak a lentebb említett okok miatt, inkáb fenntartják a jelenlegi állapotot.
  • Epikurosz #27
    Te feltaláltad az afroviaszt. :-)
  • uwu #26
    Abban igazad van, hogy nem menne simán, nyilván rendet kéne tartani.
    A nagy és jóságos amirika elvállalhatná a szerepet.
    Az a baj, hogy nem éri meg neki, és ezért inkáb máshova megy vérengzést szítani.
  • uwu #25
    Ha beszüntetnék a segélyt, és nem lenne mit elvenni a másiktól, hidd el, hogy elmennének dolgozni.
  • Epikurosz #24
    "A megoldás tőkeinjektálás lehetne, ami munkahelyeket teremthetne, és külföldi tulajdonú, de legalább működő gazdaság lehetne. Egy haldokló országnak ez segítség. "

    Ehhez munkakultúra, közbiztonság kell, álmodozó.
  • uwu #23
    Az nem megoldás, ha segéllyen vegetáltatják afrikát. Hiába menne oda több élelmiszer, nem az a legnagyobb gond.

    Jelenleg az a helyzet, hogy küldenek annyi segélyt, hogy ne haljon annira sok ember éhen, mint anélkül; egalábbis ezt mondják. Igazábol a fegyvergyártók érdeke a jelenlegi állapot fenntartása. A káborúkhoz nem egyenletes mennyiségű utánpótlás kell, a termelés viszont akkor gazdaságos, ha egyenletes. A hiány nem jó, mert válságot okoz a hadviselésben, ezért léteznek fegyverraktárak, de a túltermelés esetén jobban megéri kicsit olcsóbban megszabadulni a feleslegtől, na ezért kell a jelenlegi helyzetet fenntartani afrikában, és ez minden olyan ország érdeke amelyik gyárt fegyvereket.

    A helyzet valójában az, hogy az afrikaiak egymással harcolnak a segélyekért, mert nincs megélhetési lehetőség. Számukra az az alternatíva a könnyebb életbenmaradásra, ha elveszik a segélyt a szomszédjuktól.
    A megoldás tőkeinjektálás lehetne, ami munkahelyeket teremthetne, és külföldi tulajdonú, de legalább működő gazdaság lehetne. Egy haldokló országnak ez segítség. De senki nem akar befektetni egy instabil helyzetbe.

    Inkáb olyan helyre hordják a lóvét, mint magyarország, ahol le lehet húzni az ország lakosságát, és a nagy mennyisgű lóvéval el lehet nyomni a helyi érdekeket. A multiknak jobban megéri kiszámítható, és befolyásolható orszégokon élősködni. Ahol az ilyen jellegű beavatkozás tényleg előremozdító hatású lehetne, ott nem vállalják a rizikót, ráadásul a hosszabb megtérülési idő ezt erősíti.
  • Epikurosz #22
    Ez a Make love, not war! annyira édes.
    Őt ugyan már nem tudod erről meggyőzni, mert állítólag meghalt.
  • Czibu #21
    Annyi fölösleges hülyeséget tudnak manapság kitalálni, komolyan mondom kész röhely. Discoveryn a Robotika műsortól is rámjön a hányinger, hát még ilyen fszágokat kitalálnak és megépítenek.

    !!Make love not war!!
  • willcox #20
    Ugyan! Olcsó dolog ez, mondhatnánk fogyóeszköz. Akik később jönnek, legfeljebb összeszedik az eldobált eszközöket.
  • PíszLávJuniti #19
    gondolom azért mozognak, mert a csapatok is változtatják a helyüket, és hozzájuk kell alkalmazkodni