MTI

Intelligens háztartási robotok

Eddig főleg a padlót takarították fel, ma már azonban ennél többet tudnak a háztartási robotok az Egyesült Államokban: őrzik a házat és virtuális programokat is megszerveznek.

Szakértők számára ez annak a jele, hogy a robotok már Amerikában is sokkal nagyobb szociális érzékenységgel bírnak, még ha kevésbé emlékeztetnek is emberekre vagy háziállatokra, mint a Japánban és Dél-Koreában oly nagyon kedvelt robotok. "A dolgok mai állása mellett számíthatunk arra, hogy az elkövetkező években a robotok egyre bonyolultabbak lesznek, hogy megértenek mozdulatokat, fel tudnak venni dolgokat és talán az eddiginél jobban hasonlítanak is majd az emberre" - mondta James Kuffner, a Carnegie Mellon Egyetem Robot Intézetének tanársegéde.


Az iRobot cég egyik új készüléke ugyan még mindig a diszkosz alakú Roomba porszívó-robotra emlékeztet, de felső részére internetes vezérlő bütyköt szereltek be. Ezért aztán távol lévő gazdái szinte otthon érezhetik vele magukat. A robot például este felmehet a gyerekszobába, és az egyik szülő, aki éppen szolgálati úton van valahol, felolvashatja a gyerekeknek a "jó éjszakát" mesét. A robot távvezérléssel irányítható, amely az interneten keresztül is működik. A Connect elnevezésű robot jelenleg még kísérleti stádiumban van és a tervek szerint jövőre kerül az üzletekbe 500 dollárnál alacsonyabb áron - közölte az iRobot cég. A Looj cég egy másik robotját külön ereszcsatornák tisztítására tervezték.


A New York-i "Digitális élet" elnevezésű konferencián bemutatott másik robot a Meccano cég által gyártott Spykee (Kémlelő). A 300 dollárba kerülő robot lánctalpas, mint egy harckocsi, két formás karja és felső részén kamera van, amely kissé emberi fejre emlékeztet. Külsejét tekintve valahol "középúton" van gyerekjáték és háztartási robot között. Az érdeklődőknek maguknak kell ezt a robotot 200 alkatrészből összeállítaniuk. Így azután három változat közt választhatnak: mint kis felvigyázó robot érzékelői segítségével riasztásra is képes, digitális fényképfelvételeket készít és azokat e-mailen el is küldheti a háztulajdonosnak.

A robotoknak ezek a fajtái lehetővé teszik a tulajdonosoknak, hogy "virtuálisan máshol legyenek", amint ez már meg is valósult Baltimore egyik kórházában, ahol a 150 ezer dollárba kerülő robot odamegy az ágyban fekvő paciensekhez. Kuffner szerint a hardver és a szoftver terén bekövetkező haladás, amint az kameráknál, mikrofonoknál és szenzoroknál már megvalósult, rövidesen odavezet majd, hogy ugyanez magánszemélyeknél is lehetséges lesz.

Neena Buck robotelemző utalt rá, hogy az új háztartási robotok már szociálisan érzékenyebbek elődeiknél, de még messze vannak az Ázsiában annyira kedvelt, emberre hasonlító robotoktól. Japánban és Koreában barátoknak, és amolyan háziállatnak tekintik a robotokat, amelyek egyben családtagok is. Ha azonban tovább csökkennek az árak, akkor az amerikaiak, később pedig az európaiak is hozzászokhatnak a takaros kis robotokhoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • janus391 #12
  Szeva ötös robot
 • Epikurosz #11
  ilyen házba lennének jó az iq robotok
 • Epikurosz #10
  Ez a szociális érzékenység téma már teljesen el van ferdítve. Annyi ingyenélő van már, hogy az sok. Az aktív dolgozókat kell jól megfizetni, az a szociális érzékenység.
 • toto66 #9
  "sokkal nagyobb szociális érzékenységgel bírnak, még ha kevésbé emlékeztetnek is emberekre vagy háziállatokra"
  No a politikusainknál már csak a mondat elejét kellene valóra váltani, és kész háztartási robotok lennének
 • Epikurosz #8
  Az alsó végtagjai nagyon gagyik. Ettől még nem kell félni. :-)
 • feri6666 #7
  Spykee=Kém-lelő
  Bazzeg mintha a Terminátort nézném csak ez is lassan már tényleg élesben megy...
 • Epikurosz #6
  qrva lassan fejlődnek ezek a dolgok, meg elsőre qrva drágák.

  Az ember leéli az életét, mindjárt, és bele sem tudott kóstolni a jóba.

  Salvatore Quasimodo egy nagyon rövid (szereintem ez is jelzésértékű) verse jut eszembe:
  (olaszul idézem be, hogy villogjak a műveltségemmel :-), de
  emitt megvan magyarul is):


  "ED È SUBITO SERA
  Ognuno sta solo sul cuor della terra trafitto da un raggio di sole:
  ed e subito sera."


  A qrva életbe!
 • Cat #5
  szerintem meg direkt figyeltek, ezért van ott pl. kutya, az mutatja hogy dúl az idill, és a robot is a család része.
 • Voronyezs #4
  én meg a fenéért nem tok leírni 4 mondatot hibátlanul
 • Voronyezs #3
  "A robot például este felmehet a gyerekszobába, és az egyik szülő, aki éppen szolgálati úton van valahol, felolvashatja a gyerekeknek a "jó éjszakát" mesét."

  Na most azt ne mondjátok, hogy egy olyan kölökre,akinek mesét kell olvasni esténként h elaludjon, egyedül hagyják otthon... Asszem ez olyan 6, max 7 évig szokás h apúúú ojbvassz meszéééét...Most nem azért, de ha a fater mondjuk dolgozik, a muter nm tudja felolvasni?? szánalom