Gyurkity Péter

DivX-támogatással csábítanak a Blu-ray gyártók

Több gyártó is DivX-támogatással egészítette ki saját asztali Blu-ray lejátszóit, amiből a szakértők arra következtetnek, hogy valós igényekre számítanak ezen a téren és a kodek tovább erősítheti helyzetét.

Nem váltott ki nagy visszhangot a világhálón a DivX cég azon bejelentése, miszerint három újabb gyártó kapta meg az engedélyt a formátum támogatására saját lejátszóin. Márpedig a Panasonic, a Philips, illetve a Denon döntése azt jelzi, hogy a kodek növekvő elismertségnek örvend a gyártók körében, akik nagy jelentőséget tulajdonítanak a formátum meglétének, illetve hiányának.

A táborhoz újonnan csatlakozottak pontos listája a következőképpen fest: Panasonic (a DMP-BD30EE jelzésű lejátszóval), Philips (BDP7200) és Denon (DVD-2500BTC1B, DVD-3800BDC1B, DVD-3800BDSP és DVD-2500BTSP). "A formátumháború lezárásával a lehetőségek tárháza nyílt meg a Blu-ray szabvány előtt. Az In-Stat várakozása szerint 2011-ben már 23 millió asztali lejátszót fognak leszállítani a különböző gyártók. A DivX szintén jó esélyekkel bír arra vonatkozóan, hogy a Blu-ray eszközök szabvány kiegészítéseként jelenjen meg a piacon, mint ahogy a DVD-formátum esetében is lejátszók millióin megtalálható a támogatás" - jelentette ki Michelle Abraham, a cég elemzője.

A támogatás hozzáadása egyáltalán nem jelent bonyolult feladatot, mivel a hardveres háttér (a nagy felbontású kodekek megfelelő szintén történő kezelésének igénye miatt) eleve adott, így mindössze egy egyszerű firmware-, illetve szoftverfrissítésről kell a gyártóknak gondoskodniuk. A DVD-piacon globális szinten már 41 százalékban mérik a DivX elterjedtségét, ezzel de facto szabvánnyá lépett elő, és minden jel arra mutat, hogy a Blu-ray esetében sem kell lemondaniuk a kiemelt szerepkörről.

A DivX (és testvérszabványa, az XviD) elsősorban annak köszönheti népszerűségét, hogy megfelelő egyensúlyt kínál a minőség és a méret között. Megléte esetén az eredeti DVD-kiadványok rippelt változatait is megtekinthetik a lejátszók tulajdonosai, ami egyben a régió- és másolásvédelem eltűnését is jelenti. Az elmúlt éveket a DivX háza táján a cég helyzetének legalizálásával, a kiadókkal és gyártókkal kötött szövetség megalapozásával töltötték - sikerrel, amit jól mutat, hogy a kompatibilis készülékek száma már tavaly átlépte a 100 milliós határt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • pcboy01 #115
  HD, DVD, Divx, Pc, Ps3, Xbox , Sorozat..... tölteni akarsz akkor jó helyen jársz!!!

  Íme egy oldal amely hibátlan.... 36.000GIGA tartalom, 100%-os crc fájlok, legolcsóbb sms díj, Napi frissités,

  itt jelennek meg elösször a legujabb filmek-játékok
  HANCOCK SZINKRONOSAN!!! már töltöhető és még rengetek finomság gyere és nézd meg!

  http://polar.smsforce.eu
  http://polar.smsforce.eu
  http://polar.smsforce.eu
 • Mardel #114
  Well, according to Nvidia Forum (sorry, I'm not yet allowed to post url)) Nvidia's driver have a "bug" that, for every AGP card,

  -disables h264-dxva if your cpu does not support SSE2
  -disables wmv-hd-/vc1-dxva completely  Tehát van egy "hiba" a kártyámban, ami letiltja a hardveres gyorsítást, ha olyan proci van a gépben, ami nem támogatja az SSE2-es utasításkészletet.

  Szeretem az nvidiat...
 • dez #113
  (Illetve idegen playerben használva a codecet a codec GUI-jában.)
 • dez #112
  Egyébként sok sikert, és majd ne felejtsd el bekapcsolni a HW-es gyorsítást a PLAYEREKBEN.
  Én ne valami ósdi verzióval próbáld.
  Ja, ne az ffdshow codecet haszáld, mert az full szoftveres.
  Mást nem tudom, mit lehet még elrontani... :)
 • dez #111
  (Lehet, hogy ezek a patchek már települnek az újabb WMP-kkel.)
 • dez #110
  Szóval én kamuzok, mert te, akinek fingja sincs hozzá, lamer módon nem tudod megoldani? Legalább eszed legyen már.

  Az mpeg2 decode gyorsítást bármelyik player és codec igénybe tudja venni, ami támogatja a DxVA-t.

  A többi spéci interfészen keresztül történik, ami eltérő Nvidia és ATI esetén.

  A hw-es WMV és VC-1 decode gyorsítás támogatása benne van a WMP verziókkal telpülő WMVideo Decoder DMO filterekben (3 féle van belőle).

  A hw-es h.264 decode gyorsítás támogatás a következő filterekben (codecekben) van benne:

  Moonlight H.264 Video Decoder (link, egyes digitális műholdvevő kártyákhoz adott Moonlight-Elecard Playerhez jár)
  Intervideo H.264 Decoder (WinDVD-hez jár)
  Cyberlink H.264 Decoder (PowerDVD-hez jár)
  Nero Video Decoder (Nero ShowTime Playerhez jár)

  Ezek DirectShow filerek, így egy részük más - megfelelően konfigurált - playerekkel is használható.

  De hogy működjön a dolog, először telepíteni kell ezeket a MS-os patcheket:

  1. Frissítés DRM-képes médialejátszókhoz (KB891122)
  2. Javítás: Frissítés a WMV-fájlok Windows Media Player 10 programban történő lejátszásakor használatos DirectX Video Acceleration (DXVA) szolgáltatás bekapcsolásához

  (Illetve már nem emlékszem, hogy ezek csak mpeg2-höz kellene-e, vagy a többihez is, de asszem az utóbbi.)

  Ezen kívül le kell tiltani a VSFilter nevű feliratozó-filter automatikus betöltődését, mert oly módon valósítja meg a feliratozást, ami letiltja a hw-es dekódolás-gyorsítást. (Pl. BSPlayerben van beépített feliratozás.)
 • Mardel #109
  Biztos valamilyen manócskák végzik el a feladatot, amikor átkapcsolók hw-es gyorsításra, és a prociterhelés jóval lejjebb megy...

  Biztos, mert ilyen beállítási lehetőséget nem találtam a VGA driverében.

  Nekem AGP-s 7600 GS-em van, de ugyanannyi cput zabálnak az x264es filmek mint a régi VGA-val (FX5600 ). Mondom, az nvidia driverében meg semmi ilyen hardvergyorsítási beállítást nem találtam, tuti kamu az egész.
 • dez #108
  (Monjduk ha már az Xbox360 viszi a VC-1-et..)
 • dez #107
  Jópofa ez az mkv2vob. Meg az is, hogy alapból viszi a PS3 az ilyen vob-okat. Nem gondoltam volna.
 • dez #106
  Szerintem nézd meg jobban, mert azonos képméret (sorok pontos száma) és file-méret mellett látványosan rosszabb, mint a h.264 (10 megabit/s alatt). Hidd el, ha csak alig lenne jobb a h.264, nem erőltették volna már évekkel ezelőtt, amikor még egy átlag konfignak túl megerőltető volt.